Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ο Oικουμενικός Πατριάρχης στον Πειραιά…22 Μαΐου 1999…


 Α! ΜΕΡΟΣ

Σύσσωμος ο Πειραϊκός λαός γεμάτος από αισθήματα χαράς και αγάπης επιφύλαξε μια εγκάρδια και μεγαλειώδη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Σάββατο 22 Μαΐου 1999. η ημέρα αυτή έμεινε βαθιά χαραγμένη στην μνήμη και στην καρδιά του Πειραϊκού Λαού μια και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να δεχθεί την ευλογία και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το Σάββατο το πρωί στις 7:30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος υποδέχθηκε στα όρια της πόλης τον Παναγιώτατο συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος αλλά και οι αρχές της πόλης. Μετά την υποδοχή κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιβιβάστηκε σε πλοίο με προορισμό την Αίγινα.



Το απόγευμα της ίδια ημέρας μετά την επιστροφή του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Αίγινα έγινε η μεγαλειώδης υποδοχή από τον Πειραϊκό Λαό που έδειξε τα αισθήματα του για τον Πατριάρχη του. Κλήρος και Λαός κατέκλυσαν την παραλιακή οδό μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και περίμεναν την άφιξη του Πατριάρχη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ανέμεναν με ενθουσιασμό ενώ χορωδία παιδιών τραγουδούσε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Κατά την άφιξη του, τον Παναγιώτατο (τον οποίοι συνόδευε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος), υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, πλαισιωμένος από τους Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, την Νομάρχη κ. Τσανάκη, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Αγραπίδη, τους Βουλευτές Πειραιά κ.κ. Μελά, Μιχαλολιάκο, Καλό, Μπετενιώτη, Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και τις στρατιωτικές αρχές της πόλης.


Στην συνέχεια πεζή διέσχισαν την πλατεία Τελωνείου Πειραιώς και κατευθύνθηκαν προς το Ναό του Αγίου Νικολάου όπου πλήθος λαού ανέμενε τον Πατριάρχη. Άγημα και η Μπάντα του Λιμενικού απέδωσαν τιμές. Νέοι φοιτητές και παιδιά της Πειραϊκής Εκκλησίας ντυμένοι με παραδοσιακές στολές επευφημούσαν τον Παναγιώτατο εκφράζοντας την μεγάλη τους αγάπη προς το πρόσωπο του.


 Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ξεκίνησε η σεμνή τελετή υποδοχής προς το πρόσωπο του. Η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς έψαλλε το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βαρθολομαίου και στην συνέχεια ακολούθησαν οι προσφωνήσεις.

 
Κατά την προσφώνηση του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος τόνισε: « Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε, ο Λαός του Πειραιά με αισθήματα ευλάβειας, σεβασμού και πολλής αγάπης υποδέχεται τη στιγμή αυτή την Παναγιότητα σας διερχόμενην εκ της Πόλεως μας. Ελπίζουμε ‘άλλη φορά να δοθεί ευκαιρία να κάνετε επίσκεψη κανονική και όχι απλή διέλευση. Ωστόσο και αυτή τη διέλευση και την παρουσία σας την θεωρούμε μέγιστη τιμή και μεγάλη ευλογία για την Μητρόπολη και τον Λαό μας. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι ο Λαός του Πειραιά ορθοδοξεί με την χάρη του Θεού σωστά, όσο μπορεί, ευλαβείται πολύ την Εκκλησία, γεμίζει τους Ναούς και αγωνίζεται για μια σωστή Ορθόδοξη μαρτυρία. Προσβλέπει πάντοτε με πολύ σεβασμό προς το Κέντρο της Ορθοδοξίας. Από το Ραδιοφωνικό μας σταθμό και από το περιοδικό μας πολλαπλά προβάλετε η Μήτηρ Εκκλησία. Με απόλυτη αγάπη και ειλικρίνεια ευλογήστε παρακαλώ αυτό το Λαό να συνεχίσει την πορεία του και δεχθείτε ως συμβολικό δώρο το εγκόλπιο αυτό, για να μας ενθυμείσθε και να προσεύχεσθε για τον λαό μας και τον Επίσκοπο του».


Στην συνέχεια τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Χρηστός Αγραπίδης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «« Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ. Βαρθολομαίε, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, ύψιστη για την πόλη μας και το πρώτο λιμάνι της χώρας η εδώ επίσκεψη σας. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, του βασικού θεματοφύλακα της Χριστιανικής Πίστεως και παράδοσης και θεμελιώδους παράγοντα της Ορθοδοξίας μέσα στον κόσμο, αποτελεί γεγονός ύψιστης σημασίας για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς του Πειραιά, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας με μια ιστορική διαδρομή 20 αιώνων εγγυάται τη γνησιότητα της πίστεως μας και την εξασφάλιση των προοπτικών συντήρησης της. δυστυχώς, στις μέρες μας οι ηγέτες του κόσμου προχωρούν σε πράξεις και έργα, που δεν συμβαδίζουν με την Ορθόδοξη πίστη μας. Η αλαζονεία, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την καταστροφή του περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έρχεται με τον πνευματικό της λόγο να καλύψει τα κενά της εποχής μας, προκειμένου να προσεγγίσει τον άνθρωπό της σύγχρονης εποχής. Η Ορθοδοξία παραμένει η ουσιαστικότερη ελπίδα σε έναν κόσμο αφιλόξενο και απατηλό».



Συνεχίζεται….

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου