Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

"Τα βρήκαμε στα λεφτά"....


θα ήθελα με πολύ πόνο να κάνω μερικές ερωτήσεις για την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Και κάποια αρχικά σχόλια. Στο Θέμα θα επανέλθουμε. θα είμαι σύντομος.  1. Με ποιοι δικαίωμα ο Αρχιεπίσκοπος διαπραγματεύτηκε την μισθοδοσία 9.000 κληρικών           ( μερικές χιλιάδες από αυτούς δεν ανήκουν στην πνευματική του δικαιοδοσία) και με αυτό τον τρόπο καθορίζει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ανήκουν στις ιερατικές οικογένειες;
  2. Ο Μακαριώτατος είναι εκκλησιαστικός πατέρας και ως τέτοιος πήγε στην συνάντηση και όχι ως πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων τους οποίους και αποφάσισε να βγάλει από ένα μισθολόγιο στο οποίο ανήκαν.
  3. Μια σταθερή επιχορήγηση πως θα δημιουργήσει θέσεις νέων κληρικών και πως θα υπάρχει μισθολογική εξέλιξη;
  4. Ξέρετε πόσο εύκολα στο μέλλον καταργείται μια επιχορήγηση;
  5. Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τι κράτος άρπαξε την εκκλησιαστική περιουσία και τώρα ότι απέμεινε θα το βάλουν σε ένα ταμείο και θα το μοιραστούν 50-50. Συγχαρητήρια Μακαριώτατε, τέτοια  οικονομική συμφωνία δεν έχει ξαναγίνει. Παραδέχεται κάποιος ότι σε έκλεψε και τώρα σου ζητάει να μοιραστείτε ότι απέμεινε. Τώρα τι να σχολιάσω;
  6. Σε αυτό το ταμείο ο Πρωθυπουργός είπε επίσημα και το δέχθηκε ο Μακαριώτατος ότι η Εκκλησία μπορεί να βάλει και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που η Εκκλησία θα θελήσει να βάλει εθελοντικά. Τρομερό. Κάποιος θα δωρίσει ένα οικόπεδό στην Εκκλησία σήμερα για τις ανάγκες των φτωχών και η Εκκλησία θα το βάλει το ταμείο για να μοιραστεί τα κέρδη με το κράτος. Υποκλίνομαι στον Πρωθυπουργό. Τρομερή συμφωνία.
Αυτά τα ερωτήματα και τα σχόλια για την ώρα. Και ακόμα δεν έχουμε γράψει τίποτα ούτε για τα άρθρα του Συντάγματος, ούτε και για το περιβόητο ουδετερόθρησκο κράτος. Και κάτι τελευταίο το γερμανικό μοντέλο που θαυμάζει ο Μακαριώτατος δεν μισθοδοτεί τον κλήρο. Μάλλον έκανε το πρώτο βήμα. Κράτος και Ιεραρχία σαν σιαμαία αδελφάκια τα "βρήκανε στα λεφτά". Εξάλλου για αυτά δεν γίνονται όλα. Μακαριώτατε, η ελπίδα δεν είναι τα λεφτά...δεν αγοράζεται.

Κώστας Ζουρδός

1 σχόλιο: