Ο Επίσκοπος Απολλωνίας της Αλβανίας π. Κοσμάς Κίρου, επιτρέψτε μου τους κοσμικούς χαρακτηρισμούς, αποτελεί μια ξεχωριστή σπουδαία περίπτωση Ορθόδοξου Κληρικού που έδρασε σε δύσκολες εποχές και έβαζε πάνω από όλα την Εκκλησία που αγαπούσε με πάθος. Ο πατέρας Κοσμάς γεννήθηκε σε ένα μικρό χωρίο την Πέστροβα, κοντά στην Αυλώνα της Αλβανίας, από ευσεβείς γονείς και σε ηλικία 17 ετών αισθάνθηκε την κλήση προς την ολοκληρωτική αφιέρωση στον Θεό. Τότε όμως στην Αλβανία δεν υπήρξε ανθούσα μοναχική ζωή και ο Πνευματικός του, του συνέστησε να χειροτονηθεί έγγαμος κληρικός και να φροντίσει την ηλικιωμένη Μητέρα του. Ακούγοντας την πνευματική συμβουλή χειροτονήθηκε έγγαμος κληρικός και στην διάρκεια του εγγάμου βίου απέκτησε επτά παιδιά, τρεις γιούς και τέσσερις κόρες, ένας γιος του χειροτονήθηκε πολλά χρόνια αργότερα Ιερέας. Για πολλές δεκαετίες, στη διάρκεια του αθεϊστικού καθεστώτος που επικρατούσε στην Αλβανία ο π. Κοσμάς διατελούσε ιερεύς "εν κρυπτώ". Την περίοδο αυτή, εργαζόταν ως αμπελουργός και μετά την εργασία του στα κρυφά κατηχούσε τους πιστούς. Τους βάφτιζε και τους στεφάνωνε στα κρυφά. Υπολογίζετε πως βάπτισε εκείνη την φοβερή περίοδο τρεις χιλιάδες παιδιά. Στο αρχείο που κρατούσε με τους βαπτισμένους ο π. Κοσμάς για λόγους ασφαλείας ανέγραφε μόνο το όνομα και το πατρώνυμο. Υπήρχαν περιπτώσεις που βάδιζε και έξι ώρες με τα πόδια για να τελέσει μυστικά μια βάπτιση ή έναν γάμο. Δεν φοβήθηκε ούτε τις απειλές, ούτε τις διώξεις, ούτε και τις φυλακίσεις.
Μετά την αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας το 1990, συνέχισε να διακονεί την Εκκλησία και το 1998 έδειξε για ακόμα μια φορά την μεγάλη του αγάπη στην Εκκλησία. Το 1998, οι αλβανικές αρχές δεν έδιναν έγκριση για να σχηματισθεί Σύνοδος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αν δεν υπήρξαν δύο Επίσκοποι Αλβανικής Υπηκοότητας. Ό ένας κληρικός που πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις των αλβανικών αρχών, ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Πελούσι ο οποίος και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κορυτσάς και δεν υπήρξε άλλος κληρικός. Τότε ο π. Κοσμάς και η πρεσβυτέρα του πήραν μια σημαντική απόφαση για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Η Πρεσβυτέρα έλυσε τον Γάμο της με τον π. Κοσμά για να αποσυρθεί στην μοναχική ζωή και το ίδιο έπραξε και εκείνος. Και στην συνέχεια κατά τους σχετικούς κανόνες της Εκκλησίας χειροτονήθηκε Επίσκοπος Απολλωνίας, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Το ιστορικό αυτό γεγονός σφράγισε την επανασύσταση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000, έφυγε από τα επίγεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνίας Κοσμάς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας
Η κηδεία του τελέστηκε το Σάββατο 12 Αυγούστου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά στη Βλόρα της Αλβανίας, όπου είχε υπηρετήσει ως ιερεύς για πολλά χρόνια, πριν την περίοδο των διωγμών κατά της Εκκλησίας. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Βερατίου κ. Ιγνάτιο και Κορυτσάς κ. Ιωάννη.
Η ζωή του μακαριστού Επισκόπου Κοσμά υπήρξε παράδειγμα πίστεως και ευλάβειας για όλους τους Ορθοδόξους λόγω της αφοσίωσης με την οποία συνέχιζε να διακονεί τον Κύριο, κατά την περίοδο του κομμουνιστικού διωγμού, βαπτίζοντας και υπηρετώντας την Εκκλησία με κίνδυνο της ζωής του, αλλά και θυσιάζοντας τα πάντα για την αγάπη του προς την Εκκλησία.
* Στην πρώτη φωτογραφία ο Επίσκοπος Απολλωνίας Κοσμάς (στα δεξιά), με τον Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνάτιο.
* Στην δεύτερη φωτογραφία ο Επίσκοπος Απολλωνίας Κοσμάς, πρώτος από αριστερά.
Κώστας Ζουρδός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου