Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΘΕΟΛΟΓ. ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ .

1Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να υπάρχει μια συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες των μειονοτήτων της Τουρκίας με την γερμανίδα Καγκελάριο η οποία πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Πατριάρχης εξήγησε στη Μέρκελ, τα προβλήματα και τα αιτήματα της ομογένειας σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Οσο για την ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πως έχει ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ζήτησε την έμπρακτη απόδειξη της τουρκικής κυβέρνησης για την ισότητα των πολιτών, χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις και οι αδικίες του παρελθόντος.
Η συνάντηση αυτή είχε διάρκεια περίπου δυο ωρών. Η Μέρκελ αναχώρησε από την Άγκυρα τη νύχτα της προηγούμενης Δευτέρας.

Διαβάστε το ανακοινωθέν του Οικουμενικου Πατριαρχείου:

Την Δευτέραν, 25ην Φεβρουαρίου 2013, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, μετέβη εις Άγκυραν, ανταποκριθείς εις πρόσκλησιν του Εξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, Πρωθυπουργού της Τουρκίας, και μετέσχε συσκέψεως, διαρκείας μίας και ημισείας ώρας, η οποία επραγματοποιήθη εν τη Πρωθυπουργική Κατοικία κεκλεισμένων των θυρών τη συμμετοχή της πραγματοποιούσης επίσημον επίσκεψιν εις την χώραν Εξοχ. κ. AngelaMerkel, Καγκελλαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και της υπ’ αυτήν αντιπροσωπείας, καθώς και πνευματικών αρχηγών και εκπροσώπων των εν Τουρκία μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων, του Μουφτή της Αγκύρας και συνεργατών του κ. Πρωθυπουργού.

Ο Πατριάρχης μετέφερεν εις αμφοτέρους τους Πρωθυπουργούς τον χαιρετισμόν και τας ευχαριστίας δια την πρόσκλησιν τόσον του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον και της περί αυτό εν Τουρκία Ομογενείας, των οποίων ανέπτυξε τα προβλήματα και τα αιτήματα εις τον χώρον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαιτέρως της ελευθερίας θρησκείας, συνειδήσεως και θρησκευτικής εκπαιδεύσεως, ενώ επεσήμανε την ανάγκην του εμπράκτου σεβασμού της ισότητος όλων των πολιτών, λαικών και κληρικών, ως πολιτών της Χώρας, άνευ των εις βάρος των διακρίσεων και αδικιών του παρελθόντος. Ωσαύτως και οι λοιποί εκπρόσωποι των Μειονοτήτων κατά σειράν εξέθεσαν τα των Κοινοτήτων αυτών.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνοδοί Αυτού Πανοσιολ. Διάκονος κ. Ιωακείμ, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Εντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ και αιρετός εκπρόσωπος των Μειονοτήτων εις το Συμβούλιον της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων, επέστρεψαν αεροπορικώς αυθημερόν περί το μεσονύκτιον εις την Πόλιν.

onalert.gr/fanarion.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου