Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Α.ΚΑΛΑΝΓΚΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

1
Έχει χαρακτηριστεί ο σύγχρονος ιεραπόστολος της Ιατρικής. Παρά τους τίτλους και τα αξιώματα του επιλέγει να προσφέρει έργο και όχι να μιλάνε οι περγαμηνές του για αυτόν. Ο Αυξέντιος Καλανγκός έχει πραγματοποιήσει 9.000 επεμβάσεις σε άπορα παιδιά.

Μαθητής των Αλέν Καρπεντιέ και Μαγκτνί Γιακούμπ, του χειρουργού με τα "χρυσά χέρια", όπως τον έλεγαν, ειδικά μετά την πετυχημένη επέμβαση στον Ανδρέα Παπανδρέου. Συνεργάστηκε μαζί του στενά και σήμερα ο Αυξέντιος Καλανγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.
Για άλλους αυτοί οι τίτλοι μιλάνε από μόνοι τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία είναι οι 9.000 επεμβάσεις που έχει κάνει την τελευταία δεκαετία σε άπορα παιδιά.

Το 1998 ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα "Coeurs pour tous" (Καρδιές για όλους) και από τότε πλαισιωμένος από μια ομάδα χειρουργών με κοινά ιδανικά, προσφέρει ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του σε όλον τον κόσμο.

Όσο για τις σπουδές του... Aποφοίτησε το 1984 σε ηλικία 23 ετών από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών για να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ.

Έφτασε στα 40 του να γίνει τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ο πατέρας του, επίσης γιατρός, ήταν παθολόγος αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη.

Κι επειδή το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, ο Αυξέντιος Καλανγκός, ακολούθησε κατά γράμμα τα λόγια του, "να μην έχει ως σκοπό τη ζωή του τα χρήματα αλλά το έργο".

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας δρόμος στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει το όνομα του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2004, έχοντας συμπληρώσει 65 συναπτά έτη προσφοράς.
Ακόμα πολλοί Τούρκοι λένε πως "μπορούσε να γιατρεύει κάθε ασθένεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου