Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κάμερον: Ξεχάστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν επιστρέφονται!Ακόμη μια άρνηση από τον Βρετανό πρωθυπουργό για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα
- Δεν είμαι υπέρ του επιστροφισμού, δήλωσε από την Ινδία ο Ντέιβιντ Κάμερον
- Αρνήθηκε και στην Ινδία την επιστροφή του διαμαντιού των 105 καρατίων που οι Βρετανοί υποχρέωσαν να τους παραδοθεί το 1850
- Κοσμεί το διαδημα που θα φορέσει η Κέιτ Μίντλτον όταν γίνει βασιλιάς της Βρετανίας ο Ουίλιαμ
Μάλλον ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον είναι οπαδός της άποψης: «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την άρνησή του να επιστρέψει σε Ινδία και Ελλάδα θησαυρούς, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει οικειοποιηθεί η χώρα του...

Αφορμή για τη νέα... πόρτα από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας στο αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν ένα ταξίδι του στην Ινδία. Βλέπετε, έχουν και οι Ινδοί λαμβάνειν από τους Βρετανούς. Ένα γιγαντιαίο διαμάντι.

Το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου φυσικά δεν ανήκει στη Βρετανία. Τον καιρό της αποικιοκρατίας, η Βρετανία είχε υποχρεώσει την Ινδία να το παραδώσει. Και το χρησιμοποίησε για να κοσμήσει το διάδημα της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο τότε αποικιακός Βρετανός γενικός κυβερνήτης της Ινδίας είχε κανονίσει ώστε το τεράστιο διαμάντι να δοθεί το 1850 ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί, ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Αλλά στου κουφού την πόρτα... Έχουν και οι Ινδοί την ίδια τύχη με τους Έλληνες. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Ινδία φρόντισε να το θυμίσει. Και να ξεκαθαρίσει ότι ούτε τα Μάρμαρα ούτε το διαμάντι πρόκειται να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους τους.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Δεν πιστεύω στον επιστροφισμό. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη Βρετανία, το 1997, πολλοί Ινδοί είχαν ζητήσει την επιστροφή του διαμαντιού. Αλλά η απάντηση ήταν η ίδια που έδωσε και ο Κάμερον!

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Βρετανός πρωθυπουργός που εξέφρασε τη λύπη του για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην αποικιοκρατούμενη Ινδία, μια σφαγή αόπλων πολιτών το 1919 στην πόλη Αμριτσάρ.

Πηγή: NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου