Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Μια «Ορθόδοξη Παρέμβαση για τον Δήμο Βύρωνα!....Δημοτικές Εκλογές 1986...



Σειρά: Ιστορικές Μνήμες

 

Μια ομάδα νέων ανθρώπων από τον Βύρωνα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αρχίζει στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας ένα σοβαρό έργο εσωτερικής Ιεραποστολής με αξιόλογους ανθρώπους και σημαντικές δράσεις μερικές από αυτές είναι οι κυριακάτικες συνάξεις με πνευματικά θέματα, οι κοινές εκδρομές, οι δράσεις μέσα στην ενορία και η έκδοση ενός μικρού αλλά σπουδαίου σε νοήματα περιοδικού με τίτλο «Ορθόδοξη Παρέμβαση». Η παρέα, από αυτές που γράφουν ιστορία αποφασίζει να διεκδικήσει τον Δήμο Βύρωνα στις Δημοτικές Εκλογές του 1986! Η Σοφία Γρηγορίου, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Παρέμβασης παραχωρεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 1985 μια συνέντευξη στην εφημερίδα Χριστιανική* με τίτλο «Η Ορθοδοξία έχει παντού τον δικό της λόγο»:

 

«Χ» Πως ξεκίνησε και με τι τρόπους παρεμβαίνει η κίνηση σας;

 

- Ξεκινήσαμε πριν από επτά περίπου χρόνια με στόχο να ομιλήσουμε ανοιχτά για την Ορθοδοξία στους Βυρωνιώτες και να προκαλέσουμε αφύπνιση πάνω στο ζήτημα αυτό. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι η Ορθοδοξία έχει λόγο σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής και δεν είναι άσαρκη – ευσεβιστική ηθική διδασκαλία. Πρώτη μορφή παρέμβασης ήταν ένα περιοδικάκι που εκδόθηκε μόλις ξεκινήσαμε, η «αγωνιστική πορεία», που δεν μπόρεσε, όμως να συνεχίσει, λόγω…ελλείψεως οξυγόνου, χρημάτων δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίσαμε να παρεμβαίνουμε μοιράζοντας πολλές προκηρύξεις σε διάφορους χώρους. Αργότερα, εκδώσαμε το περιοδικό «Ορθόδοξη Παρέμβαση», που τον Δεκέμβριο κλείνει ένα χρόνο. Παράλληλα, έχουμε διοργανώσει ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφικού υλικού. Πέρσι, για παράδειγμα κάναμε έκθεση φωτογραφίας για τον κλήρο στην αντίσταση, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

 

«Χ» Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην πολύχρονη προσπάθεια σας και ειδικά στην κάθοδο σας στις εκλογές για τα συνοικιακά συμβούλια;

 

- Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πάντα πολύ θετική. Ξαφνιάστηκε όμως όταν ανακοινώσαμε την κάθοδο μας στις εκλογές για τα συνοικιακά συμβούλια. Δεν περίμενε κανείς τέτοια πρωτοβουλία. Όλοι σχεδόν ζήτησαν συνεργασία μαζί μας.

 


«Χ» Γιατί τελικά οι παρατάξεις απείχαν από τις εκλογές;

 

- Ο τύπος έχει δημοσιεύσει σχετικά με τις αυθαιρεσίες που προκάλεσαν τη στάση αυτή. Από την παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα- Λαϊκή Συμμετοχή» αμφισβητήθηκε η ύπαρξη εκλογικών καταλόγων. Το ίδιο έγινε και από τις παρατάξεις «Δημοτικός Συναγερμός Βύρωνος» και «Ανανεωτική Δημοτική Κίνηση Βύρωνα. Γι’ αυτό και τελικά όλοι, εκτός από την προσκείμενη στο δήμο «Προοδευτική Δημοτική Κίνηση» έκαναν αποχή, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε έδαφος για αλλοίωση της σύνθεσης του εκλογικού σώματος. Απείχαμε τελικά και εμείς. Σε ανακοίνωση που βγάλαμε τονίζαμε: «Με την απόχη τους οι παρατάξεις αυτές ας μην νομίζουν ότι αμνηστεύονται εμπροστά στον λαό του Βύρωνα. Την ευθύνη φέρουν κύρια οι κυρίαρχες παρατάξεις («ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ», και «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΒΥΡΩΝΟΣ), που επί δύο χρόνια, από τις προηγούμενες εκλογές των Συνοικιακών Συμβουλίων, δεν νοιάστηκαν ούτε για νέα απογράφη, ούτε για άρτιους νέους εκλογικούς καταλόγους, ούτε για λαϊκή ενημέρωση και πρωτοβουλία. Δύο χρόνια αυταρχισμού και μεσαιωνισμού, που απολήγουν σε βάρος των θεσμών της λαϊκής συμμετοχής. Απέχουμε από τις τωρινές «εκλογές» και ζητάμε νέο προσδιορισμό των εκλογών και εκλογικό αγώνα χωρίς ανθρωποφαγίες. Για εμάς ο καυγάς δεν είναι απλώς τι απέγιναν οι εκλογικοί κατάλογοι του’83, αλλά γιατί δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι του ’85, γιατί ο λαός δεν ενημερώθηκε έγκαιρα, γιατί οι εκλογείς αντιμετωπίζονται σαν πρόβατα για άρμεγμα».

 

«Χ» Είπατε ότι πολλοί σας ζήτησαν συνεργασία. Γιατί δεν συνεργαστήκατε με καμιά παράταξη και γιατί, εμφανιστήκατε με έναν τίτλο τόσο κάθετο, που δεν άφηνε προοπτική για ευρύτερες συσπειρώσεις;

 

- Ένα από τα συνθήματα μας είναι: δεν θέλουμε τα κουκιά για μέτρημα, αλλά για φύτρωμα. Η παρουσία μας έχει στόχο τον προβληματισμό και τον τονισμό της Ορθόδοξης προέλευσης μας, πράγμα που κανένας άλλος δεν το έχει. Πυρήνας της κίνησης μας ήταν η ενορία μας του Αγίου Δημητρίου και η δράση μας δεν είναι τίποτα άλλο από προέκταση της ευχαριστιακής σύναξης. Δεν «εκπροσωπούμε» την εκκλησία. Απλώς συνδεόμαστε λειτουργικά μαζί σας. Απευθυνόμαστε στον λαό του Βύρωνα, δίνοντας βάρος στις διαπροσωπικές σχέσεις, βλέποντας τους ανθρώπους ως πρόσωπα και όχι ως άτομα. Τη ριζοσπαστικότητα μας, εξάλλου, την αντλούμε από την Ορθόδοξη και πατερική παράδοση και όχι από μεταγενέστερα κηρύγματα κάποιων άλλων που εμφανίστηκαν μπροστάρηδες. έχουμε λοιπόν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό να δείξουμε. Για το λόγο αυτό, ότι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας, αυτόνομα. Έχουμε απορρίψει και προτάσεις που μας έχουν γίνει, όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για κοινά περιοδικά, κοινή οργάνωση γιορτών και κλπ. Είναι εξάλλου ανάγκη να τονίσουμε ‘ότι η κίνηση μας είναι αυθόρμητο δημιούργημα του βυρωνιώτικου λαού και δεν αποτελεί παράρτημα κανενός κόμματος.

 

 

Για την ιστορία, όπως διαβάσαμε, η «Ορθόδοξη Παρέμβαση» δεν έλαβε μέρος στις Δημοτικές Εκλογές του 1986 και τον Δήμο Βύρωνα κέρδισε η Δημοτική Παράταξη που υποστηριζόταν από το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Η «Ορθόδοξη Παρέμβαση» όμως, έμεινε στην ιστορία ως μια αγνή αναμορφωτική κίνηση στο χώρο της εκκλησίας, στο πιο ζωντανό κύτταρο της, την ενορία και μέχρι σήμερα στελέχη από την κίνηση προσφέρουν στην εκκλησία τη δική τους μαρτυρία και αγώνα. Στο πέρασμα της ιστορίας στελέχη της «Ορθόδοξη Παρέμβαση», μεμονωμένα και αυτόνομα, συμμετείχαν σε δημοτικές κινήσεις και σε Δημοτικές εκλογές. Η προσπάθεια να σαρκωθεί και να συνεχιστεί η ευχαριστιακή σύναξη και στην Δημοτική Κοινότητα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και είναι σίγουρα επαινετή!

 

Κώστας Ζουρδός, θεολόγος


 * Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην εφημερίδα Χριστιανική στο φύλλο 267 της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 1985 στην σελίδα 8

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου