Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Εκδήλωση από τον Δήμο Πειραιά για τα 25 χρόνια του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου…Δεκέμβριος 2003



Τιμητική εκδήλωση για τα 25 χρόνια καρποφόρου ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία βουλευτών του Πειραιά και εκπροσώπων φορέων της πόλης. Στην αρχή πραγματοποίησε προσφώνηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκαβέρας και στην συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Αγραπίδης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σεβασμιώτατε, αγαπητοί συνάδελφοι, η 5η Φεβρουαρίου 1978 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα. Ήταν η πρώτη μέρα της άνοιξης, της πνευματικής άνοιξης για την πόλη και την Εκκλησία του Πειραιά. Ήταν μέρα ενθρονίσεως στον Πειραιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικου. Έκτοτε μια νέα σελίδα άνοιξε για την Πειραϊκή Εκκλησία. Μια περίοδος ενός εξαιρετικού δημιουργικού έργου. Ενός έργου που φέρνει την προσωπική σφραγίδα του κ. Καλλίνικου. Για τους μεγάλους άνδρες δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, γιατί γι αυτούς μιλούν τα έργα τους. Και το έργο του ανθρώπου που τιμάμε σήμερα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Εξέδωσε πριν δεκατέσσερα χρόνια ένα εξαιρετικό περιοδικό την «Πειραϊκή Εκκλησία» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα….Πρίν δεκαέξι χρόνια προχώρησε σε μια μοναδική πρωτοβουλία την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία». Ένα ραδιοφωνικό σταθμό με λόγο αλήθειας και ζωής. Είχε όραμα για την Ορθοδοξία που την ήθελε πάντα ενεργή και παρούσα στην κοινωνία μας, μια Ορθοδοξία που χωρίς να χάνει την πνευματικότητα της, ξέρει να δίνει μάχες για την μορφωτική ανάταση του λαού. Γι αυτό και δημιούργησε πρωτοποριακούς θεσμούς για την Εκκλησία και την πόλη μας. Σε μια ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μας λέγει: εγώ ήρθα να δώσω και όχι να πάρω. Δεν ένιωσα τον εαυτό μου ποτέ ως Δεσπότη, αλλά πατέρα και σκαφτιά. Βλέπω τις χιλιάδες των παιδιών που άκουσαν την φωνή μας αλλά καίγεται η καρδιά μου και για τις άλλες χιλιάδες νέους που δεν έχουν ακούσει τη φωνή μας. Με ανησυχεί ότι κακό υπάρχει και είναι έντονη η ανησυχία μου για την κρίση του Έθνους μας και του λαού μας και προσεύχομαι και αγωνιώ και εργάζομαι όσο δύναμαι με τις φτωχές μου δυνάμεις.


 Από αυτά τα λόγια του Σεβασμιωτάτου καταλαβαίνουμε το εντυπωσιακό του έργο και την προσπάθεια του. Το έργο του κ. Καλλίνικου είναι πολύτιμο όσο και πρωτοπόρο. Γιατί εδώ στον Πειραιά η Εκκλησία μας δεν έμεινε παρατηρητής. Αλλά αντίθετα πήρε πρωτοβουλίες. Δημιούργησε μέσα ενημέρωσης, δημιούργησε θεσμούς, άπλωσε τα χέρια και αγκάλιασε χιλιάδες πολίτες στον Πειραιά, άνοιξε ένα τεράστιο φωτεινό παράθυρο στην πόλη μας. Και τα πέτυχε όλα αυτά χωρίς να χάσει ούτε στιγμή την πνευματικότητα της, τη σεμνότητα της, την υπερβατικότητα της. η Εκκλησία μας προσέφερε κοινωφελές έργο, δεν έγινε όμως κοινωφελής οργανισμός. Γι αυτό και εδώ στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για το έργο και την προσωπικότητα του, για την συνέπεια των λόγων και των έργων του, για την μαχητικότητα του, την διορατικότητα του, την καινοτόμο δράση του. Εκφράζουμε την υπερηφάνεια που νιώθουμε για τον Επίσκοπο μας, εκφράζουμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον της πόλης μας και της κοινωνίας μας, όταν δραστηριοποιούνται σε αυτήν προσωπικότητες όπως του κ. Καλλίνικου. Σεβασμιώτατε, αγαπητοί συνάδελφοι, εκ μέρους των δημοτών της πόλης του Πειραιά, τιμώντας σας σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παραμένουμε κοντά σας, συμπαραστάτες σας, συναγωνιστές σας,, συμμέτοχοι στους αγώνες σας, αλλά και στην αγωνία σας για το μέλλον της πόλης μας, αλλά και για το μέλλον του κόσμου μας.»



 Στην συνέχεια της εκδήλωσης μίλησαν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Εμμανουήλ Μπετενιώτης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Νίτσα Βλασσοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Σπυράκης και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ελένη Αθηναίου Γκάτσου. Όλοι οι παραπάνω ομιλητές, εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου και της μεγάλης προσφοράς του στην πόλη του Πειραιά. Ακολούθως ο Δήμαρχος Πειραιά παρέδωσε στο Σεβασμιώτατο το κλειδί της πόλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσέφερε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου στον Σεβασμιώτατο μια ποιμαντορική ράβδο και ένα εγκόλπιο.



Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Πειραιά τόσο για την τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπο του, όσο και για την μέχρι τώρα αγάπη και συνεργασία που επιδεικνύουν με την τοπική Εκκλησιά αλλά και τον πνευματικό ηγέτη της. συνάμα τόνισε πως η διακονία και η προσφορά των 25 ετών παρουσίας του στον Πειραιά, είναι απόρροια της αγάπης του προς τον Δομήτορα της Εκκλησία Ιησού Χριστό και τον πάσχοντα άνθρωπο. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες φορείς της πόλης, που έδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη τους προς το πρόσωπο του, ενώ τους ευχήθηκε να έχουν πλούσια την ευλογία του Θεού στην ζωή και στο έργο τους.

Κώστας Ζουρδός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου