Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος στον Πειραιά…Οκτώβριος 2004



Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου του 2004 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τους Πρέσβεις της Συρίας και του Λίβανου. 




Ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη του Πειραιά ήταν η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου. Στη είσοδο της πόλεως πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο. Στην συνέχεια τελέσθηκε επίσημη πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, του κλήρου και του λαού της πόλεως. Απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο  Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος μεταξύ άλλων είπε: « Υποδεχόμενοι μετ΄ αφάτου αδελφικής αγάπης και χαράς την Υμετέραν Σεπτήν Μακαριώτητα, τον Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, εις την πόλιν του Πειραιώς, τον ιστορικόν πρώτον Λιμένα της Ελλάδος…  Υποδεχόμεθα Υμάς, Μακαριώτατε, μετά πλείστης τιμής, ως πνευματικόν Ηγέτη μιας των κοιτίδων του πολιτισμού της ανθρωπότητας εις την οποίαν ανεπτύχθησαν τα ελληνοχριστιανικά γράμματα στην αρχαία Αντιόχεια η ποία υπήρξε μεγαλώνυμον κέντρο θεολογικών και φιλοσοφικών σπουδών καθώς και χριστιανικής μαρτυρίας. Γνωρίζομεν καλώς, ότι πάσα περιοχή του παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιόχειας αποτελεί ζώσαν ιστορίαν και αψευδές μαρτύριον ευσέβειας. Μακαριότατε, διερχόμεθα ιστορική περίοδο αμφισβητήσεων, διλημμάτων και προβληματισμών που δραματοποιούν την ζωή των ανθρώπων, και είμεθα ευτυχείς που σας έχουμε ανάμεσα μας γιατί αγωνίζεται για την υπέρβαση των διασπαστικών τάσεων, των φανατισμών και του εκβαρβαρισμού του ανθρωπίνου προσώπου που αποδιοργανώνουν την κοινωνικη συνοχή».


 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: « Σε ανάμνηση της ευλογημένης ελεύσεως σας, και σε ένδειξη αδερφικής αγάπης παρακαλούμε όπως δεχτείτε μια Ιερά Εικόνα της Μητρός του Κυρίου και Προστάτιδας πάντων ημών». Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος απαντώντας  στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο τον ευχαρίστησε για την υποδοχή και την φιλοξενία και ευχήθηκε κάθε ευλογία παρά Κυρίου στον ίδιο και στο ποίμνιο του. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας και η Συνοδεία του επισκέφθηκαν τα γραφεία της Μητροπόλεως και ακολούθως παρακάθισαν σε γεύμα που προσφέρθηκε από την Μητρόπολη Πειραιώς.



Κώστας Ζουρδός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου