Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Χριστούγεννα! Μήπως έχουμε ανάγκη από κάτι καινούργιο;



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Εορτή Χριστουγέννων σήμερα. Τι μήνυμα δίνει στη σημερινή ανθρωπότητα; Οι γιρλάντες, οι στολισμοί, οι φολκλορικές εκδηλώσεις έχουν καμία σχέση με τον σκοπό για τον οποίο ήλθε ο Χριστός στη φη; Ποιο είναι το βαθύ νόημα της σημερινής γιορτής; Τι έφερε ο Χριστός και τι ζητά από τον άνθρωπο; Πάλιωσε το μήνυμα Του; μήπως έχουμε ανάγκη από κάτι καινούργιο; Ο Χριστός ήλθε και έγινε άνθρωπος για να αναδημιουργήσει και να σώσει τον άνθρωπο. Το έργο Του είναι και παραμένει λυτρωτικό για τον άνθρωπο. Και το μήνυμα Του είναι διαχρονικό, αιώνιο και αναλλοίωτο. Δεν παλιώνει ούτε επιδέχεται διαφοροποίηση και «εκσυγχρονισμό». Είναι σταθερό και αμετακίνητο. Πάντοτε νέο και πάντοτε επίκαιρο. Πάντοτε αναγκαίο και θεμελιώδες για την ανθρώπινη ζωή. Πάντοτε σύγχρονο και προοδευτικό. Η σημερινή ανθρωπότητα έχει λησμονήσει και παραθεωρήσει το βαθύ νόημα που εμπερικλείει το μέγα γεγονός της ενανθρωπήσεως του Λόγου, που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Ο άνθρωπος είναι θύμα του αυτεξούσιου Του. πλασμένοι «κατ’ εικόνα Θεού’ με αυτεξούσιο και ελευθέρα θέληση μπορεί να περιφρονεί τον Θεό. Δεν παραβιάζει ο Θεός την ανθρώπινη θέληση. Του προσφέρει την δημιουργία και ανακαίνιση. Του προσφέρει τη λύτρωση και την σωτηρία. Αλλ΄ εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο να δεχθεί ή να περιφρονήσει αυτή την προσφορά του ίδιου του Θεού.



Και πολλοί άνθρωποι κάνουν 2000 χρόνια τώρα το ίδιο σφάλμα. Περιφρονούν την προσφορά του ενανθρωπήσαντος Θεού της αγάπης ή παίρνουν το μήνυμα του εντελώς επιδερμικά και το γιορτάζουν με εξωτερικές φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, χωρίς μετάνοια και αλλαγή του εσωτερικού που ζητά ο Χριστός με την ενανθρώπιση του. ο λόγος του Ευαγγελιστή Ιωάννη ότι ο Χριστός «εις τα ίδια ήλθε, κι οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον» δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Και σήμερα ιδιαιτέρως ζούμε έντονα αυτή την πραγματικότητα. Όμως, τα Χριστούγεννα για ακόμη μια φορά φωνάζουν! Ζητούν από καθέναν που πιστεύει στον ένανθρωπήσαντα Σωτήρα μετάνοια ειλικρινή, απάρνηση του κακού εαυτού μας, νίκη εναντίον των Παθών και ελαττωμάτων και μεταμόρφωση ψυχική. Τα Χριστούγεννα φωνάζουν σε όλους μας να γίνουμε άνθρωποι περισσότερο του πνεύματος, να κυριαρχήσουμε επί του εαυτού μας, να βιώσουμε περισσότερο την αγάπη και τη δικαιοσύνη και να βάλουμε οδηγό στη ζωή μας το λόγο του Χριστού, που αποτελεί το μοναδικό οδηγό της ανθρώπινης ζωής και την αλάνθαστη πυξίδα του ανθρώπινου βίου.

 


Εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικά πιστοί πρέπει ολόκληρη η ζωή μας να εμπνέεται πάντοτε από τη διδασκαλία του Κυρίου και από τη ζωή Του Κυρίου. Οδηγός μας δεν πρέπει να είναι η ανθρώπινη σκέψη, οι ανθρώπινες ιδεολογίες, τα ανθρώπινα κατασκευάσματα. Ο αλάνθαστος οδηγός της ζωής είναι ένας και μόνο: ο ενανθρωπήσαντας Κύριος. Και σε κάθε μας εκδήλωση πρέπει να πράττουμε αυτό που ο Κύριος διδάσκει και ορίζει σαν σωστή ανθρώπινη πορεία και σαν σωστό ανθρώπινο βίωμα. Γιορτάζουμε πραγματικά Χριστούγεννα αν κανονίζουμε να αναβαπτιζόμεθα στο πνεύμα και το βαθύ νόημα των Χριστουγέννων. Μην παρασυρόμεθα πό το πνεύμα του κόσμου. Μην συσχηματιζόμεθα «τω αιώνι τούτω». Μην απομακρυνόμεθα από το πνεύμα της διδασκαλίας του Χριστού. Μη γιορτάζουμε ρηχά και επιπόλαια τη θεμελιακή αυτή εορτή της πίστεως μας. Ας εμβαθύνουμε στο νόημα της και ας προσφέρουμε με ειλικρίνεια μετάνοια στον ενανθρωπήσαντα Κύριο την καρδιά μας να την μεταμορφώσει και ας του ζητήσουμε με όλη τη θέρμη της πίστεως μας να μας χαρίσει ταπείνωση, λύτρωση και ειρήνευση του εσωτερικού μας κόσμου, που Εκείνος επηγγέλθη με την ενανθρώπηση Του.

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 1998.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου