Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Αναμνήσεις!....Τα πρώτα βήματα!…


Του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου 

Β! ΜΕΡΟΣ

 

Στην ηλικία τον ογδόντα ετών και ενώ εφησύχαζε στην Παιανία Αττικής, στις Κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος άρχισε να καταγράφει τις μεγάλες στιγμές της ζωής του με τίτλο αναμνήσεις. Μέσα από τον γλαφυρό του λόγο γνωρίζουμε μια εποχή και μαθαίνουμε τους αγώνες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να πραγματοποιήσει το σπουδαίο του έργο!

Στην περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί έρχονταν στο Βαρθολομιό, έκαναν μπλόκο στην αγορά και έπιαναν τους άνδρες από δεκαέξι ετών και πάνω δυνάμενους να δουλέψουν και τους πήγαιναν στα πολεμικά έργα που έφτιαχνα πιο πέρα στην περιφέρεια «Λίτζι» των λουτρών της Κυλλήνης. Επί δύο χρόνια πηγαίναμε επί μήνας και μέναμε σε κάτι κτήματα που είχαμε, για να αποφύγουμε την σύλληψη από τους Γερμανούς. Σε ολόκληρη την περίοδο της Κατοχής τα σχολεία είχαν διακόψει, δεν λειτουργούσαν στα μέρη τα δικά μας και είχα άπειρες ώρες στη διάθεση μου να διαβάζω. Το εμπορικό κατάστημα του πατέρα μου είχε κλείσει ή υπολειτουργούσε. Εργατικές εργασίες δεν είχα την δύναμη να κάνω. Διάβαζα απλήστως από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μελέτησα και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη κατ’ επανάληψη. Εδιάβαζα Πατέρες της Εκκλησίας, πάρα πολλά σύγχρονα χριστιανικά βιβλία, όλα τα βιβλία των εκδόσεων της «Ζωής» και έτσι απέκτησα πλούτο θεολογικών γνώσεων. Με το τέλος της Κατοχής ήμουν ένα πρακτικός θεολόγος χωρίς πτυχίο, ικανός με τη Χάρη του Θεού να αρχίσω, μετά την Κατοχή, όπως θα γράψω στην συνέχεια, να κάνω και εσπερινά κηρύγματα στη γενέτειρα μου και να συγκεντρώνω αρκετό ακροατήριο. Μελετούσα και τη νύχτα με το αμυδρό φως ενός λύχνου, διότι ούτε ρεύμα υπήρχε τότε στο Βαρθολομιό ούτε πετρέλαιο για λάμπα. Φωτιζόμεθα με λυχνάρια με λάδι.

Ευγνωμονώ τον Κύριο για το άπειρο έλεος Του και προς έμενα τον ανάξιο δούλο Του, για τις άπειρες ευεργεσίες Του και το θείο φωτισμό Του.

 

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου