Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

« Οι στρατηγικές του Ελληνισμού χθες και σήμερα», Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς, 4 Φεβρουαρίου 1995



Ξεπέρασε κάθε προσδοκία και από πλευράς αριθμού συμμετασχόντων- έφθασαν τους 400-και από πλευράς επιπέδου διαλόγου και απόψεων που διατυπώθηκαν από τους εισηγητές στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 1995, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, με θέμα: « Οι στρατηγικές του Ελληνισμού χθες και σήμερα. Η Ελληνική εμπλοκή στην τραγωδία του Καυκάσου». Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής, ο ιστορικός κ. Βλάσης Αγτζίδης και ο Δημοσιογράφος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος που ήταν και ο συντονιστής της συζητήσεως.


Ο  Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής μεταξύ άλλων ανέφερε: « Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι τη μοίρα του Ελληνισμού την έχει σημαδέψει ανεξίτηλα ο Καύκασος, η ορθότερα η Μικρασιατική Τραγωδία, η οποία οριοθετεί τη νέα πορεία του Ελληνισμού, δεν πραγματώνεται στην Ιωνία και στο Αιγαίο, πραγματώνεται στον Πόντο, στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο. Αν έχουμε ιστορική μνήμη, οι συνιστώσες στη διεξαγωγή των διεθνών σχέσεων παραμένουν αναλλοίωτες…Δύο χρονιές τα 1921 και 22, το κρίσιμο22, όλος ο προϋπολογισμός του Κεμάλ καλύφθηκε από χρήματα της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία αντιμετώπιζε και οικονομικό πρόβλημα και εμφύλιο σπαραγμό. Υπήρχαν χρονιές που η οικονομική ενίσχυση που έπαιρνε η Τουρκία από τη Σοβιετική Ένωση ήταν 6 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που αντλούσε από τις ΗΠΑ και από την Δυτική Γερμανία. Αυτό μέχρι το 1970 τουλάχιστον, που έχουμε τις επίσημες στατιστικές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι διατηρούσε την ιδιότητα του ενδιάμεσου κράτους». Κλείνοντας ο εισηγητής και αναφερόμενος στην Τσετσενία είπε χαρακτηριστικά: « Δεν είναι απλό το θέμα. Η κινητοποίηση των μουσουλμανικών πληθυσμών, οι σφαγές οι οποίες γίνονται, ενισχύονται από καθολικές χώρες της Βαλτικής, από την Τουρκία, πηγαίνουν από εκεί εθελοντές και πολεμοφόδια, από την Σαουδική Αραβία, και από κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους, που βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη του Ατλαντικού. Είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα. Η μοίρα του Ελληνισμού κρίνεται στην Τσετσενία. Θα βρεθούμε σε μια οιονεί σύμπλευση της Ελλάδας με τη Ρωσία και γενικότερα με τις ορθόδοξες χώρες». Και κατέληξε: « Βρισκόμαστε μπροστά σε κοσμογονικές εξελίξεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, δηλαδή έχουν τη δυναμική να ανατρέψουν το μέχρι σήμερα σκηνικό, που δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για την Ελλάδα».


Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ιστορικός κ. Βλάσης Αγτζίδης που μεταξύ άλλων είπε: « Ζούμε, όπως ξέρετε, σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή του πλανήτη μας. Στην περιοχή δηλαδή όπου ξεκινούν διαδικασίες επαναδιαμόρφωσης ισορροπιών, διαδικασίες που σχετίζονται άμεσα με την κατάρρευση της μεγάλης αυτοκρατορίας της Σοβιετικής Ένωσης και την έναρξη μιας πολύ άσχημης περιόδου για την γείτονα Τουρκία. Ο Ελληνισμός έχει άμεση σχέση με αυτόν τον χώρο. Ίσως είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει τόσα άμεσα συμφέροντα αλλά και ομοεθνή πληθυσμό». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στις αρχές του αιώνα μας είχαμε παρόμοια φαινόμενα και τάσεις δημιουργίας νέων κρατών στην περιοχή, ενέργειες που ανακόπηκαν όμως εξ’ αιτίας των ιστορικών συγκυριών και των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Αναφέρθηκε στις γενοκτονίες που υπέστησαν οι μειονότητες και από τους Τούρκους και από τους Σταλινικούς, που ολοκληρώθηκαν από τις τελευταίες μαζικές εκτοπίσεις των ελληνικών πληθυσμών στην κεντρική Ασία, στο Καζακστάν, κοντά στα ρωσοκινέζικα σύνορα. Ελληνικοί πληθυσμοί υπήρχαν σε όλες τις εστίες πολέμου στον Καύκασο, όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Απχαζία, στη Βόρειο Οσετία και τέλος στην περιοχή του Γκρόσνι στην Τσετσενία. Ο κ. Αγτζίδης σε ένα σημείο χαρακτηριστικά ανέφερε: « ο Ελληνισμός έχει σε όλη την Ανατολή και στην καθ΄ ημάς και στην απώτερη μια μεγάλη αίγλη, μια αίγλη που θα πρέπει να την κατανοήσουμε και να στηρίξουμε σε αυτήν την πολιτική μας , ξεπερνώντας έναν μίζερο Ελλαδισμό, που για δεκαετίες κυριάρχησε και μας συρρίκνωσε διανοητικά…Και οι ελληνικές μας μειονότητες του Καυκάσου αυτό πλέον μας το επιβάλλουν…».


Στην συνέχεια μίλησε ο δημοσιογράφος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κλείνοντας τον  πρώτο κύκλο της συζητήσεως, κατάθεσε τα προσωπικά του δημοσιογραφικά βιώματα από την επικοινωνία του με τους πρόσφυγες από τον Πόντο που κατοικούν στην Αττική, στην Αθηναϊκή Στέππα, όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά την περιοχή που βρίσκεται  λίγο πάνω από το Μενίδι στα υψίπεδα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Ο   δημοσιογράφος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος συμφώνησε και εκείνος πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα και κυρίαρχη και με την πολιτική της παρουσία και με την εθνική της και στον χώρο των Βαλκανίων και στο χώρο του Ευξεινίου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς για το σπουδαίο έργο που επιτελεί για την Εθνική και Εκκλησιαστική μας συνείδηση.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου