Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Εφημερίδα Πρωτοπόροι….Φεβρουάριος 1983….



Το Φεβρουάριο του 1983 κυκλοφόρησε το τεύχος 39 της εφημερίδας Πρωτοπόροι του Νεανικού Κέντρου του Αγίου Βασιλείου Πειραιά με δώδεκα σελίδες. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπάρχει ο τίτλος: Αφήστε τα χέρια να γίνουν αγκαλιές, και δείχνει χέρια σφικτά πλεγμένα σε ένα στιγμιότυπο αληθινής αγάπης και συμπαράστασης.


Στη δεύτερη σελίδα διαβάζουμε το κείμενο της Γεωργίας Ζαχαρία από την Ανθολογία Ενοριακής Λογοτεχνίας Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: ιδού έστηκα επί την θύραν… Στο κείμενο διαβάζουμε: Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω…Μην ξαναχτυπήσεις Χριστέ, θα έχω ανοιχτή την πόρτα μου και την καρδιά μου ολάνοιχτη και θα σε περιμένω…



Το λευκό τριαντάφυλλο είναι ο τίτλος του κειμένου που φιλοξενείτε στην τρίτη σελίδα και το υπογράφει ο Γιώργος Ρέκας, μαθητής της Α΄ Λυκείου. « Και ξαφνικά σηκώθηκα. Βγήκα στον δρόμο και έτρεξα να βρω το λευκό τριαντάφυλλο. Έφτασα στον κήπο που το είχα δει. Πόση χαρά ένιωσα όταν το ξανάδα, πόση ανακούφιση. Και ξάφνου ένιωσα ότι βρήκα την απάντηση για το νόημα της ζωής στο λευκό και φτωχό χρώμα του μικρού αυτού τριαντάφυλλου. Όλοι μου λένε πως κάποτε θα μαραθεί σαν όλα τα άλλα. Μα εγώ δεν το πιστεύω. Όχι. Το δικό μου τριαντάφυλλο δεν θα μαραθεί ποτέ…

Στην τέταρτη σελίδα διαβάζουμε το κείμενο νότες του Γιάννη Ζαντιώτη. « Και εμείς ταπεινόφρονες ακολουθούμε σαν ρίζα πεύκου, δυνατοί το δρόμο του. Παραστρατούν. Ματώνουν τα γόνατα μας. Και εκείνοι χαίρονται. Αλλά δεν παραδινόμαστε. Και εκείνοι κρατούν όπλα και συγχωρούν. Εμείς κρατούμε νεκρολούλουδα, δάφνες και λευκά περιστέρια. Και εκείνοι όλο και χάνονται. Και εμείς βασιλεύουμε στην καρδιά…».




Το δείπνο του Κυρίου, είναι ο τίτλος του κειμένου της πέμπτης σελίδας από το βιβλίο «ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΦΩΤΟΣ». Σε ένα κείμενο στο οποίο ο Χριστός μας προσκαλεί να δειπνήσουμε μαζί του…




Ένα διήγημα της Μαρίας Γουμενοπούλου διαβάζουμε στην σελίδα έξι με τίτλο: ο τζέντλεμαν. Το διήγημα παρουσιάζει την δυσκολία στις μέρες μας το να είσαι αληθινός και ευγενείς…


Στην έβδομη σελίδα διαβάζουμε το κείμενο του Νίκου Μαυρολέων με τίτλο: Γνώρισε τον εαυτό σου. Στο κείμενο εξηγούνται οι δυσκολίες της προεφηβείας αλλά και της εφηβείας προτρέποντας: « Αν θελήσεις λίγο να μας βοηθήσεις να είσαι σίγουρος πως θα δεις ότι είναι αλλιώτικος ο κόσμος. Ότι πάνσοφα και με τόση φροντίδα δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο. Που μοναδικά τυχεροί εμείς, τα πλάσματα του, γευόμαστε όλα τα δώρα Του και κλέβουμε την καρδιά του…».
  

Στιχουργημένη αγωνία είναι ο τίτλος της όγδοης σελίδας της εφημερίδας. Εκεί, υπάρχουν ποιήματα με τίτλο: Διαπιστώσεις. Σε ένα από αυτά, με τίτλο: αμαρτία διαβάζουμε: « Τι κάνεις εκεί;…ντροπή σου. Κύριε… θέλω μα…ναι  Κύριε. Η σιωπή σου, η βροντή σου με ξυπνά. Θε μου με ακούς; Ζητάω ακρόαση, τι γλώσσα μιλάς; Την ανθρώπινη παιδί μου. Στο τελευταίο μέρος της σελίδας υπάρχει και ένα μικρό κείμενο με τίτλο: Μόνο ο Χριστός, στο οποίο και διαβάζουμε την ομολογία ενός νέου για την χριστιανική πίστη.





Στην επόμενη σελίδα, ένατη κατά σειρά υπάρχει η στήλη με τίτλο: Οι φίλοι μας γράφουν. Σε αυτή τη σελίδα, διαβάζουμε ποιήματα που έστειλαν φίλοι και συνεργάτες της εφημερίδας. Σε ένα από αυτά διαβάζουμε: «…Γράψανε στον τοίχο μας μια μέρα για κάποιον που τον λέγανε Χριστό. Γκρέμισε ο τοίχος να βαστάξει δεν μπορούσε, φοβήθηκε να αγγίζει το Θεό…».




Να μας γράφετε! Είναι ο τίτλος της σελίδας δέκα στην οποία φιλοξενούνται επιστολές αναγνωστών. Στη σελίδα αυτή διαβάζουμε την επιστολή του Επισκόπου Αχελώου Ευθύμιου ο οποίος λέει για την εφημερίδα: « Ευχαριστώ για τους Πρωτοπόρους και σας συγχαίρω για τη ζωντανή και αγωνιστική παρουσία σας, μέσα στο νεανικό στίβο. Καλή και φωτισμένη συνέχεια. Σε μία άλλη επιστολή, του Μοναχού Νίκων, διαβάζουμε: « Από το περιεχόμενο των ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ διαπίστωσα με συγκίνηση την ύπαρξη ανθρώπων που δεν έχουν χάσει την πορεία, που χαράζει το αστέρι μες τη Νύχτα. Γι’ αυτό ας μη αμφιβάλλουν για τη συνάντηση τους με τον « Ανέσπερον Ήλιο  στη « χώρα του φωτός», όπως θα μπορούν να ψάλουν, όπως ψάλλει αιώνες τώρα η Εκκλησία μας: «Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ Χριστέ ο Θεός…δόξα σοι…».


Στην ενδέκατη σελίδα υπάρχει η γνωστή στήλη, για να(ξε)κουράζεται το μυαλό αλλά κα ένα δελτίο Πρωτοποριακού προ-πο για την χαλάρωση των αναγνωστών.


Στην τελευταία σελίδα διαβάζουμε τα μικρά και ΧΡΗΣΙΜΑ. Σύντομα νέα και ειδήσεις από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της ενορίας. Χαρακτηριστικά: « Ένας αγώνας με τη ΝΕΣ Λυκείου Ανάληψης Δραπετσώνας γράφτηκε στο ενεργητικό της ομάδας των «Πρωτοπόρων». Τον αγώνα που έληξε 4-4 διαιτήτευσε ο κ. Κυριάκος Καλαιτζάκης, που μαζί με τα παιδιά από τν Ανάληψη τους ευχαριστούμε για την ωραία ευκαιρία που μας χάρισαν. (Και για τα γλυκά και τα ημερολόγια , βεβαίως, βεβαίως). Σε άλλο σημείο μαθαίνουμε ότι: « Σε 3.000 αντίτυπα κυκλοφόρησε και μοιράστηκε το πολυγραφημένο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα μας, στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της περιοχής μας». Από  τα  μικρά και ΧΡΗΣΙΜΑ πληροφορούμαστε ότι: « ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Η εφημερίδα μας για πρώτη φορά-και τελευταία ίσως- φάνηκε και στην τηλεόραση. Γέμισε η οθόνη με το εξώφυλλο του τεύχους 36, όταν ο φακός της ΕΡΤ-1 βρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης Μαθητικού περιοδικού τύπου, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας, από 20 Δεκεμβρίου έως και 20 Ιανουαρίου. Χωρίς κανείς να το περιμένει μας έγινε μια καλή διαφήμιση ( για όσους βέβαια ήδη μας γνωρίζουν!). Ευχαριστούμε!». Τέλος στην ίδια σελίδα μαθαίνουμε τα «Φοιτητικά» : « Ο Μανώλης Βενετσιάνος, από τους βασικότερους συνεργάτες της εφημερίδας μας, πέτυχε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Η Ελένη Στρογγύλη, βοηθός Κατηχήτρια, στο Ποιμαντικό της Αθήνας και η Ειρήνη Γεωργοπούλου, Κατηχήτρια της Ενορίας μας, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Συγχαίρουμε και πολλά περιμένουμε από τους νέους-επιστήμονες φίλους μας…».



Κώστας Ζουρδός











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου