Δεν κάθεται ποτέ. Κυριολεκτικά. Δεν θα τον δείτε ποτέ καθιστό. Ακόμα και στο γραφείο του στην Αμερική, όλα τα έπιπλα είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να δουλεύει όρθιος. Ο λόγος για τον διάσημο Ελληνοαμερικανό δρομέα υπεραποστάσεων Dean Karnazes, που βρίσκεται στη χώρα μας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Σπάρταθλο (26 – 27 Σεπτεμβρίου 2014). Για όσους δεν γνωρίζουν, το Σπάρταθλο είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα κάθε τέλος Σεπτεμβρίου στη χώρα μας και καλύπτει την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη (246 χλμ.). Οι συμμετέχοντες δρομείς καλούνται να διανύσουν την απόσταση αυτή, αναβιώνοντας τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.
Στο μικρό αυτό club προικισμένων «υπερανθρώπων», που θα τρέξουν τον φετινό αγώνα, δεσπόζει το όνομα του διάσημου Ελληνοαμερικανού. Είχα την τύχη να τον συναντήσω, όταν κλήθηκα από μεγάλη αλυσίδα γυμναστηρίων να συντονίσω μια ανοιχτή συζήτηση/συνέντευξη μαζί του, παρουσία κοινού, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη χώρα μας. Συνάντησα έναν αεικίνητο, χιουμορίστα και ετοιμόλογο 52χρονο (που μόνο 52χρονος δεν μοιάζει – όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας από τις συνοδευτικές φωτογραφίες), ο οποίος ζει και αναπνέει για το τρέξιμο. Στο «παλμαρέ» του έχει εντυπωσιακές επιδόσεις: έχει τρέξει στους -25 βαθμούς Κελσίου, έχει τρέξει στην «κοιλάδα του θανάτου» (πάνω στις λευκές διαγραμμίσεις της ασφάλτου, γιατί στα μαύρα κομμάτια λιώνουν οι σόλες των παπουτσιών από τη ζέστη) και έχει τρέξει 80 ώρες ασταμάτητα χωρίς ύπνο (αν και, όπως μας είπε, κατάφερε να «ξεκλέψει» μερικά λεπτά ύπνου, ενώ έτρεχε). Το μεγαλύτερό του δρομικό επίτευγμα, όμως, σχεδόν τρομακτικό για τα ανθρώπινα όρια είναι ότι έχει τρέξει πενήντα μαραθωνίους, σε πενήντα διαφορετικές πολιτείες των Η.Π.Α., σε πενήντα μέρες. Να το γράψω και αριθμητικά για να γίνει αντιληπτό (μολονότι και σαν σκέψη είναι αδιανόητο): 50 μέρες, 50 μαραθώνιοι, 50 πολιτείες.
Την ώρα που τρέχει, ακούει… βιβλία, τα πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό audiobooks και όχι μουσική. Το καθημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν μαραθώνιο κάθε πρωί, crossfit προπόνηση το μεσημεράκι και ένα πιο σύντομο γοργό τρέξιμο το βράδυ (15 χλμ). Δεν κάνει διατάσεις ποτέ και αγαπημένο του quote είναι το: «σε ό,τι αφορά στο τρέξιμο, να ακούς κάθε άποψη (για την προπόνηση, τη διατροφή κ.λπ.) και να υιοθετείς αυτή που σου ταιριάζει». Ξεκίνησε να τρέχει σε ηλικία 6 ετών για να «απαλλάξει» τη μητέρα του από την «υποχρέωση» να τον πηγαίνει στο σχολείο καθημερινά με το αυτοκίνητο. Σταμάτησε το τρέξιμο κατά τη διάρκεια των σπουδών του για να το ξαναξεκινήσει ανήμερα των τριακοστών του γενεθλίων, όταν και εγκατέλειψε τη νυχτερινή εορταστική μάζωξη με φίλους, προκειμένου να γιορτάσει τα τριάντα του με τριάντα μίλια (50 χλμ.!) τρέξιμο. Κάπως έτσι, επανεκκίνησε τη δρομική του πορεία. Μια πορεία που τον έφερε στη χώρα μας πριν από μερικές μέρες. Έκανε «προθέρμανση» με έναν ημιμαραθώνιο (21,1χλμ) στο Navarino Challenge (21/9) και θα συνεχίσει με το Σπάρταθλο (26 – 27/9).
Ο Dean Karnazes είναι αναμφίβολα ξεχωριστός. Είναι προικισμένος από τη φύση, είναι δουλευταράς (τόσο σε ό,τι αφορά στο τρέξιμο, όσο και σε όλα τα γύρω-γύρω) και κουβαλάει μια θετική αύρα. Σαν δρομέας που (θέλω να πιστεύω ότι) είμαι τον θαυμάζω, αλλά δεν έχω την πρόθεση να τον ακολουθήσω στις «παλαβομάρες» του, μάλλον ποτέ. Ίσως να φοβάμαι, ίσως να μην «το έχω», ίσως να μην το θέλω, ίσως, πάλι, να προτιμώ να τον «ζηλεύω»; Όπως και να έχει, προσωπικά, στα 42.195 τραβάω χειρόφρενο. Σε κάθε περίπτωση, να είμαστε καλά, να τρέχουμε, να εμπνεόμαστε από ανθρώπους σαν τον Karnazes και να χρησιμοποιούμε ο καθένας το προσωπικό του χειρόφρενο με σύνεση και υπευθυνότητα. Καλούς δρόμους.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου