Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Του Αγίου Νέστορα…




Σήμερα 27 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη του Αγίου Νέστορα, κατακόμβη-παρεκκλήσι του Αγίου, υπάρχει στην ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά. Από το συναξάρι διαβάζουμε για τον Άγιο Νέστορα ότι ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου. Ο Νέστορας βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του. Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε λοιπόν στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με το Λυαίο, γι' αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού. Ο Άγιος, αφού τον σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και το Λυαίο θα νικήσει και για το Χριστό θα μαρτυρήσει. Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο και αναφώνησε: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί». Και αφού πολέμησε με το Λυαίο, του κατάφερε δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε. Εξοργισμένος τότε ο Διοκλητιανός, διέταξε και σκότωσαν με λόγχη το Νέστορα, αλλά και το Δημήτριο. Η ενορία του Αγίου Βασιλείου στην μνήμη του Αγίου Νέστορα ονομάτισε την κατακόμβη της, ένα παρεκκλήσιο μέσα στον ναό, και ο Άγιος έγινε προστάτης των νέων της ενορίας.



Όπως έχουμε αναφέρει σε ένα άλλο μας δημοσίευμα στις 30 Νοεμβρίου του 1985 έγιναν τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Νέστορα στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς της γνωστής σε όλους μας κατακόμβης. Τα θυρανοίξια τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο και τους Ιερείς της ενορίας αλλά και άλλων Ιερέων της Μητροπόλεως Πειραιώς καθώς και πλήθος πιστών ενοριτών που παρακολούθησαν με κατάνυξη την λαμπρή τελετή. Η κατακόμβη του Αγίου Νέστορα βρίσκετε στο αριστερό κλίτος του Ιερού Ναού και αποτελείτε από μια μικρή Αγία Τράπεζα χωρίς τέμπλο κατά το πρότυπο των πρωτοχριστιανικών Εκκλησιών. Σε κάθε γιορτή του Αγίου Νέστορα στην ενορία υπήρξαν πολλές εκδηλώσεις για να εορταστεί η ημέρα που ξεκινούσε με πανηγυρική θεία λειτουργία και συνέχιζε με ομιλίες, ύμνους, τραγούδια και θεατρικά μονόπρακτα.


Η κατακόμβη του Αγίου Νέστορα εκτός από ένας λατρευτικός χώρος στον οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα τελούνταν οι ακολουθίες της εκκλησίας, ήταν και τόπος κατηχητικών συναντήσεων κυρίως για τα αγόρια και τα κορίτσια των κατηχητικών συντροφιών του Λυκείου. Επίσης πολλές φορές στην κατακόμβη του Αγίου Νέστορα οι Ιερείς του Ναού πραγματοποιούσαν ομιλίες και εποπτικά μαθήματα στα παιδιά.


Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου του 1990 στην ενορία του Αγίου Βασιλείου γιορτάσαμε την μνήμη του Αγίου Νέστορα με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος και στην συνέχεια ακολούθησε μεγάλη εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο. Την ημέρα εκείνη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, χειροθέτησε και εμένα στον βαθμό του Αναγνώστη και με συμπεριέλαβε στην χορεία των αγαπημένων αδερφών που διακονούν την εκκλησία από αυτόν τον βαθμό.


 Είκοσι επτά χρόνια μετά, αλλά και σε κάθε γιορτή του Αγίου Νέστορα, αναπολώ με συγκίνηση αυτές τις ευλογημένες στιγμές που δεν είχαν μόνο προσωπικό χαρακτήρα αλλά ήταν γεγονότα χαράς για την εκκλησιαστική κοινότητα που ζούσε την ελπίδα και την προσδοκία κάθε μέλους της. Η γιορτή του Αγίου Νέστορα, προστάτη των νέων της ενορίας μας ήταν για όλους εμάς μια ημέρα χαράς και παραδείγματος για την ζωή μας και πάντα με αγωνιά προετοιμάζαμε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης για να προσφέρουμε όμορφες στιγμές στους ενορίτες μας και να γνωρίσουν καλύτερα τον προστάτη Άγιο μας.


Είκοσι επτά χρόνια μετά και δεν μπορώ να ξεχάσω ότι χειροθετήθηκα αναγνώστης από τον Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, με μια διακονική στολή δώρο από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής και με ένα ράσο από τον Μοναχό τότε, αγαπημένο αδερφό π. Μακάριο Ξενάκη. Σήμερα που δεν ήμαστε ποια τόσο νέοι, που ίσως δεν γιορτάζουμε και δεν τιμούμε όσο παλιά την γιορτή του Αγίου Νέστορα, που όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όλες αυτές τις όμορφές στιγμές που ζήσαμε στην ενορία του Αγίου Βασιλείου την ημέρα της εορτής του Αγίου Νέστορα. Και που θα θυμόμαστε πάντα σε κάθε δυσκολία την επίκληση του Αγίου Νέστορα: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί». Περιμένοντας το χέρι του Θεού να μας απαλύνει από τα δυσβάσταχτα φορτία της ζωής…


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου