Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 1944

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Τα ίχνη μιας εφιαλτικής ημέρας για τον Πειραιά, της 11ης Ιανουαρίου 1944, οπότε η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τις συμμαχικές δυνάμεις, ακολούθησαν το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε έναν ιστορικό περίπατο στην περιοχή.
Η ξενάγηση εντασσόταν στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Αθήνας, οι οποίες έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.
Με αφετηρία την είσοδο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, η ιστορικός και διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κ. Ευαγγελία Μπαφούνη, ξενάγησε το κοινό στα γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη.
Στις 11 Ιανουαρίου 1944 στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν δύο από τους μεγαλύτερους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίοι, όμως, δεν αναφέρονται συχνά στην επίσημη ιστοριογραφία λόγω του ότι προήλθαν από συμμάχους. Πολύ γλαφυρά περιγράφονται τα όσα συνέβησαν την ημέρα εκείνη στο ενημερωτικό υλικό που εκδόθηκε για τον περίπατο: «Συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον Πειραιά, προξενώντας τεράστιες καταστροφές σε όλη την πόλη και προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1000 αμάχων. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, επλήγησαν οι υποδομές του λιμανιού, ενώ συγχρόνως καταστράφηκαν πολλές από τις βιομηχανίες της πόλης.


Βόμβες έπεσαν στα τότε γραφεία του ΙΚΑ, στο καταφύγιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας όπου σκοτώθηκαν μαθήτριες και καθηγήτριες της Δημοσυντήρητης Οικοκυρικής Σχολής, στην Αγία Τριάδα και σε όλο σχεδόν τον Πειραιά. Πολλά ήταν τα θύματα από τα ωστικά κύματα που δημιουργήθηκαν. Οι σκηνές που περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι τραυματισμοί μεταφέρονται με κάθε μέσο στο Τζάνειο νοσοκομείο και στου Σαπόρτα όπου τους προσφέρονται στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες. Το βομβαρδισμό θα ακολουθήσουν λεηλασίες στα κατεστραμμένα κτίρια και εκτίναξη του πληθωρισμού.

Το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα στον Πειραιά πολλαπλασιάζεται. Καραβάνια ανθρώπων με λιγοστά αντικείμενα παίρνουν το δρόμο με τα πόδια για την Αθήνα αναζητώντας καταφύγιο στην ανοχύρωτη πόλη. Οι βομβόπληκτοι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν εχθρική στάση και κλειστές πόρτες».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης «ο βομβαρδισμός του Πειραιά τον Ιανουάριο του '44 αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ένα γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των Πειραιωτών και επηρέασε καταλυτικά την εξέλιξη και το "πρόσωπο" του σύγχρονου Πειραιά».

Από την πλευρά της η κ. Μπαφούνη επεσήμανε στην ομιλία της πως ο περίπατος για τον βομβαρδισμό ήταν η πρώτη συμμετοχή του Πειραιά στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Αθήνας. «Είναι η πρώτη φορά που εντασσόμαστε σ’ αυτόν τον κύκλο των δράσεων και προσπαθούμε να δείξουμε πως πέρασε o απόηχος της Κατοχής και οι συνέπειες των βομβαρδισμών στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο, επειδή η Αθήνα ήταν ανοχύρωτη πόλη, βομβαρδιζόταν κατ΄ επανάληψη και οι συνέπειες όλων αυτών των βομβαρδισμών ήταν πάρα πολύ μεγάλες», επεσήμανε. «Στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη της πόλης και πέρασαν πάρα πολλά χρόνια ώστε να μπορέσει η πόλη να αναδιοργανωθεί, να μπορέσει να φτιαχτεί πάλι το λιμάνι, να φτιαχτούν οι λιμενικές υποδομές και να αρχίσουν και οι άνθρωποι να βλέπουν τη ζωή αλλιώς μετά τον πόλεμο».

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου