Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός…




Στην ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά σε τακτά χρονικά διαστήματα οι κληρικοί του Ναού παρέδιδαν μαθήματα λειτουργικής και ερμηνείας των κειμένων που κάθε Κυριακή ακουγόντουσαν στην λατρευτική σύναξη. Τις περισσότερες φορές τα μαθήματα αυτά τα παρέδιδε ο π. Ιγνάτιος Παπασπηλιόπουλος και συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των παιδιών που τα παρακολουθούσαν με μεγάλη χαρά.



Το μάθημα γινόταν στον Ιερό Ναό, στον σολέα, και πάνω σε ένα τραπέζι ο διδάσκων Ιερέας ακουμπούσε τα λειτουργικά σκευή και εξηγούσε τα νοήματα και τη σημασία τους. Το μάθημα συγκέντρωνε όλα τα παιδιά, όλων των κατηχητικών βαθμίδων, αγόρια και κορίτσια. Για τα κορίτσια της ενορίας το μάθημα ήταν περισσότερο εντυπωσιακό γιατί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα λειτουργικά σκεύη και να μάθουν για την χρήση και τους συμβολισμούς τους. Μέσα από το μάθημα τα παιδία μάθαιναν όλα τα στάδια του Μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας και κατανοούσαν καλύτερα γεγονότα και στιγμές που πριν δεν καταλάβαιναν. Η χρησιμότητα του μαθήματος ήταν σημαντική και δημιουργούσε τις καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας και κατανόησης της Θείας Λειτουργίας.


Η γλαφυρή αφήγηση και το πλήθος των νοημάτων εντυπωσίαζε τα παιδιά και τους έδινε την δυνατότητα να γνωρίσουν την ορθόδοξη παράδοση μέσα από τα λειτουργικά αντικείμενα. Ο ασφυκτικά γεμάτος Ναός από τις χαρούμενες παιδικές φωνές και συνομιλίες, ζωντάνευε το χώρο με τα παιδικά χαμόγελα και τα νεανικά πειράγματα. Και όταν το μάθημα τελείωνε ξεκινούσαν οι ερωτήσεις που αφόπλιζαν με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια τους. Την πρώτη Κυριακή μετά το λειτουργικό εποπτικό μάθημα εμείς τα αγόρια που τρέχαμε να διακονήσουμε στο Ιερό, κάναμε επίδειξη των γνώσεων μας και την μνήμης μας για όλα όσα είχαμε μάθει και που τώρα τα βιώναμε στην πράξη μέσα στον λειτουργικό χρόνο.


Χρόνια μετά, κάθε φορά που συμμετέχω και εγώ σε μια Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία μου έρχονται στο μυαλό οι  γνώσεις από αυτά τα σπουδαία μαθήματα αλλά και τα αγαπημένα πρόσωπα των φίλων που περάσαμε μαζί ευλογημένες στιγμές μέσα στην ενορία. Εκατοντάδες πρόσωπα αγαπημένα, συνωστίζονται στην θέαση μου κάθε φορά που ο Ιερέας μας καλεί να μπούμε στον χώρο της αγιότητας εκφωνώντας σαν πρόσκληση το: «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός…»

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου