Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ένα παράθυρο σε έναν όμορφο κόσμο….


                                                                  Έκθεση Ββλίου




Τί είναι αλήθεια καλό βιβλίο; Καλό βιβλίο είναι το βιβλίο το οποίο, αφού το έχουμε διαβάσει, θέλουμε να το κρατήσουμε. Να το έχουμε. Το βάζουμε στη βιβλιοθήκη μας, δίπλα στο κρεβάτι μας, το αφήνουμε χωρίς λόγο ξεχασμένο πάνω στο γραφείο μας. Είναι αυτό που στην επόμενη μετακόμιση δεν θα το αφήσουμε πίσω μας, ούτε θα το βγάλουμε μαζί με άλλα σε κούτες στο δρόμο, δεν θα φωνάξουμε κάποιο παλιατζή ή πλανόδιο μικρέμπορο να το πάρει όσο όσο. Αισθανόμαστε, χωρίς να ξέρουμε γιατί, ότι κάτι μας συνδέει μαζί του, έχει γίνει κομμάτι «αυτού που είμαστε». Τα καλά βιβλία είναι ζωντανοί οργανισμοί και το καταλαβαίνουμε κάθε φορά που ξαναδιαβάζουμε ένα βιβλίο και ανακαλούμε στην μνήμη μας κάτι που μας συγκίνησε μια σκέψη που μας γέννησε. Το καλό βιβλίο είναι ένας πιστός σύντροφός που μας πιάνει από το χέρι και μας πηγαίνει βόλτα σε έναν νέο κόσμο.






Τα αγαπημένα βιβλία έχουν πολλούς λόγους που τα κάνουν να έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Μας θυμίζουν πάντα τα παιδικά μας χρόνια. Τότε που σε μια παλιά ντιβανοκασέλα και κάτω από το λιγοστό φώς ξεφυλλίζαμε τις άχρωμες σελίδες με την πυκνή γραφή και την έντονη μυρουδιά. Ήταν εκείνα που κινούσαν την φαντασία μας, έτοιμη να μεγαλουργήσει και να κάνει την ποιο παράτολμη ενέργεια για να σώσει τον φίλο, την αγαπημένη, τον κόσμο όλο. Μας προσέφεραν μια έτοιμη συμπυκνωμένη γνώση που μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ποτέ. Πολλές φορές στις σελίδες τους υπήρχαν οι απαντήσεις που ψάχναμε σε λίγες γραμμές, σε ένα περιστατικό, σε ένα νόημα. Είναι μια πολύτιμη συντροφιά και σε περιμένει πάντα εκεί στο γνωστό ράφι για να κάνεις μια βουτιά σε μοναδικές αναμνήσεις και σε σημαντικά γεγονότα της ζωής σου. Όταν αγγίζεις ένα βιβλίο είναι σαν να ετοιμάζεσαι να κάνεις έναν περίπατο βαθειά μέσα στο εαυτό σου. Και ξέρεις ότι είναι πολύ πιθανό όταν θα το αφήσεις από τα χέρια σου, να είσαι ένας λίγο διαφορετικός άνθρωπος. Η σχέση του κάθε ανθρώπου με το βιβλίο είναι ένα ανεπανάληπτο ταξίδι και αυτό το ταξίδι το πρώτο σαλπάραμε στην ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά.



Σε κάθε γιορτή νεολαίας τα στελέχη του Αγίου Βασιλείου έβαζαν πάντα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μια έκθεση βιβλίου την οποία διαμόρφωναν στην πλατεία, δημιουργώντας μια πραγματική αυτοσχέδια υπαίθρια γιορτή. Στα δικά μας μικρά νεανικά μάτια η θέαση μιας έκθεσης βιβλίου στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου ήταν ένα πρωτόγνωρο και μοναδικό θέαμα να αντικρίζεις στα τραπέζια πολλά και πολύχρωμα βιβλία με διάφορους τίτλους και φανταχτερά σχέδια σαν παράθυρα έτοιμα να τα ανοίξεις σε έναν όμορφο καινούργιο κόσμο.


 Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με την αγάπη και το κέφι των στελεχών, η πλατεία του Αγίου Βασιλείου μεταμορφωνόταν σε ένα υπαίθριο βιβλιοπωλείο με διάφορους τίτλους βιβλίων και συγκέντρωνε το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των παιδιών και των ενοριτών που είχαν την ευκαιρία να ταξιδεύσουν στον συναρπαστικό κόσμο της γνώσης και τις φαντασίας και να γνωρίσουν το βιβλίο σε μια εποχή που δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο. Η ενορία του Αγίου Βασιλείου πρωτοπόρα και πάλι μας έμαθε από την παιδική μας ηλικία να αγαπάμε και να αποζητάμε το βιβλίο δηλαδή την γνώση και την φαντασία τα βασικά και αναγκαία συστατικά για να αλλάξει αυτός ο κόσμος και να σαρκωθεί αυτός που ονειρευόμαστε.



Εκεί στο παγωμένο τσιμέντο μεταξύ μπάλας, κυνηγητού και παιχνιδιού, στηνόταν ένας πάγκος με πολύχρωμα και αστραφτερά βιβλία που σε καλούσε σε μια άλλη μοναδική επιλογή. Στην δυνατότητα να ταξιδεύσεις σε έναν καλύτερο κόσμο. Η μάλλον την ελπίδα ότι μπορείς-μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτόν που ονειρευτήκαμε, εκεί στην πλατεία κάτω από τον επιβλητικό ίσκιο του Ναού, ξαπλωμένοι στα μαρμάρινα σκαλιά όταν ήμασταν όλοι παιδιά…



Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου