Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Τα Πνευματικά Κέντρα της Μητροπόλεως Πειραιώς την δεκαετία 1978 – 1988

  

Τα Πνευματικά Κέντρα της Μητροπόλεως Πειραιώς αποτελούσαν για πολλούς από εμάς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ψυχής μας. Εκεί βρήκαν στέγη τα όνειρα μας, αναπτύχθηκαν τα χαρίσματα μας οι κλήσεις μας και βρήκε πνευματικό διέξοδο η εφηβεία μας. Εκεί δημιουργήσαμε δυνατές φιλίες αναλλοίωτες στο χρόνο και ενώσαμε τις ζωές μας με στιγμές αξέχαστες και αληθινές.


Πριν το 1978 λειτουργούσαν τα πνευματικά κέντρα των ενοριών Αγίου Βασιλείου, Αγίου Παντελεήμωνος Δραπετσώνας, Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως, και Αγίων Αναργύρων Καραβά. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε δημιουργήθηκαν, επεκτάθηκαν και ολοκληρώθηκαν πνευματικά κέντρα και αίθουσες στις ενορίες:

Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος: Δημιουργήθηκε αίθουσα διαλέξεων 300 ατόμων, γραφείο υποδοχής και βοηθητικοί χώροι.

 


Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων: Ανέγερση πενταόροφου πνευματικού κέντρου σε οικόπεδο απέναντι από τον Ναό.

Ευαγγελιστρίας Πειραιώς: κατασκευάσθηκαν δύο αίθουσες συνολικής χωρητικότητας 400 ατόμων. Μία από αυτές μετατράπηκε σε αίθουσα θεάτρου με πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό και φιλοξενεί τη «Θεατρική Σκηνή» της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Αγίου Σπυρίδωνος: κατασκευάσθηκε πολυτελείς αίθουσα στον κάτωθεν του Ιερού Ναού χώρο χωρητικότητας 250 ατόμων με γραφεία υποδοχής και βοηθητικούς χώρους.


Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας: Ανέγερση πνευματικού κέντρου κοντά στον Ιερό Ναό με αίθουσα 200 ατόμων και χώρους συναντήσεων και γραφεία.

 


Υπαπαντής του Κυρίου: Κατασκευάσθηκε προκατασκευασμένη αίθουσα πίσω από τον Ιερό Ναό χωρητικότητας 200 ατόμων.

Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης: Ανέγερση πνευματικού κέντρου πίσω από τον Ιερό Ναό με αίθουσα χωρητικότητας  250 ατόμων και υπόγειους βοηθητικούς χώρους.

Θείας Μεταμορφώσεως Παλαιάς Κοκκινιάς: Ο χώρος κάτω από τον Ναό διαμορφώθηκε σε πνευματικό κέντρο με αίθουσα χωρητικότητας 600 ατόμων, σκηνή θεάτρου και αίθουσα Νεανικού Κέντρου πολλαπλών χρήσεων.

 


Αγίας Αικατερίνης: Εξοπλίσθηκε το κάτωθεν του Ναού διαμορφωμένο ισόγειο και δημιουργήθηκαν σύγχρονοι χώροι υποδοχής και επικοινωνίας κυρίως για νέους.

Αγίου Κωνσταντίνου: Λόγω ελλείψεως χώρου αγοράσθηκαν ιδιόκτητοι χώροι σε πολυκατοικία κοντά στο Ναό.

 


Αγίου Νικολάου: Θεμελιώθηκε και ανεγείρεται εις τον προ του Ιερού ναού ισόγειο χώρο πνευματικό κέντρο με αίθουσα χωρητικότητας 1.000 και πλέον ατόμων και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την σίτιση γερόντων.

 


Αγίας Σοφίας: Θεμελιώθηκε και ανεγείρεται πολυώροφο πνευματικό κέντρο με αίθουσες, θεατρική σκηνή και χώρους πολλαπλών χρήσεων.

 


Αγίου Νείλου: Μετά την διαμόρφωση του υπόγειου χώρου δυνατότητας 200 ατόμων, θεμελιώθηκε και ανεγείρεται νέα αίθουσα πίσω από το Ναό η οποία θα χρησιμεύσει για πνευματικό κέντρο.

Λειτουργούν στα υπόγεια των Ναών πνευματικά κέντρα στις ενορίες: Αγίου Διονυσίου, Αγίας Μαρίνας, Ρόδου του Αμάραντου, Θείας Αναλήψεως, Αγίου Ιωάννου Ρέντη. Λειτουργούν σε ενοικιασμένους χώρους, αίθουσες στις Ενορίες Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου, Τιμίου Σταυρού Καστέλας και Αγίας Μαρίνης. 

Επεκτάθηκε  κατά έναν όροφο το πνευματικό κέντρο Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως, ενώ αίθουσα υποδοχής και γραφείων κατασκευάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά. Επίσης αίθουσα πνευματικού κέντρου λειτουργεί έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου. Το έτος αυτό θεμελιώνεται και αρχίζει η ανέγερση του πνευματικού κέντρου της ενορίας Αγίου Ελευθερίου Καμινίων σε ιδιόκτητο οικόπεδο έναντι του Ιερού Ναού.

 

Κώστας Ζουρδός

 

Οι πληροφορίες για το παρόν άρθρο είναι  από την ειδική έκδοση της Μητροπόλεως Πειραιώς για την συμπλήρωση 10 χρόνων Ποιμαντικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου με τίτλο «Η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου