Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Οι Ναοί της Μητροπόλεως Πειραιώς την δεκαετία 1978 – 1988

 

Οι Ναοί της Μητροπόλεως Πειραιώς ήταν για τους περισσότερους από εμάς το δεύτερο μας σπίτι και για κάποιους ήταν και είναι τώρα ουσιαστικά το πρώτο. Ήταν ο χώρος που αναβαπτισθήκαμε πνευματικά που γνωρίσαμε σπουδαίους ανθρώπους, που βαπτισθήκαμε, παντρευτήκαμε και βιώσαμε συγκινήσεις, εσωτερικές και μεταφυσικές και που στο διάβα του χρόνου όσο και αν εξελίσσονται πάντα μαρτυρούν τις θύμησες μας!

Στο χρονικό διάστημα της δεκαετίας 1978 – 1988 ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε οι Ιεροί Ναοί της Μητροπόλεως Πειραιώς να γίνουν χώροι ευπρεπισμένοι και άνετοι για αν μπορούν οι πιστοί να παρακολουθούν ανεπηρέαστα τις ακολουθίες και τα άλλα μυστήρια και να ξεκουράζονται σωματικά και ψυχικά. Ο Ναός εξάλλου μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοση μας είναι το σημείο της αληθινής συναντήσεως του αδελφού με τον αδελφό και την Εκκλησία, για συμπροφορά και βίωση της θυσίας του Χριστού!



Πολλοί Ναοί ανακαινίστηκαν και ευπρεπίστηκαν, επίσης άλλοι πολλοί ολοκληρώσανε τις διάφορες εργασίες τους. Και έγιναν και ανοικοδομήσεις Ναών. Την δεκαετία 1978 – 1988, η Πειραϊκή Εκκλησία είχε τη χαρά να προσφέρει στους πιστούς της δύο καινούργιους Ναούς οι οποίοι ανεγέρθηκαν εν νέου.

 


Ο Προφήτης Ηλίας στον λόφο της Καστέλας ο οποίος από τον σεισμό του 1981 είχε κριθεί ακατάλληλος, κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε από την αρχή. Και ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, μικρό εκκλησάκι που δεν επαρκούσε για τις ανάγκες των πιστών κατεδαφίστηκε και την θέση του πήρε ένας καινούργιος όμορφος Ναός. Την περίοδο αυτή ολοκληρώθηκαν διάφορες εργασίες σε άλλους ναούς της Μητροπόλεως μας. Επίσης ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, αυτήν την χρονική περίοδο, εγκαινίασε τους Ναούς της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, του Αγίου Φανουρίου, της Θείας Μεταμορφώσεως και του Ρόδου του Αμάραντου. Πρέπει να αναφέρουμε και την αγορά των παρεκκλησίων Παναγίτσας Νέου Φαλήρου και την δημιουργία δύο νέων, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρέντη και Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς.



Κώστας Ζουρδός


*Οι πληροφορίες για το παρόν άρθρο είναι από την ειδική έκδοση της Μητροπόλεως Πειραιώς για την συμπλήρωση 10 χρόνων Ποιμαντικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου με τίτλο «Η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου