Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Τόμσεν: Κάναμε λάθος



Λάθη στη συνταγή λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού  Ταμείου αναγνωρίζουν τώρα ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι του, ομολογώντας ότι προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που υπολόγιζαν.
Τελευταίος ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ταμείου στην αντιπροσωπεία της τρόικας για την Ελλάδα, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Αφησε μάλιστα και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης, λέγοντας ότι το Ταμείο εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.
Στο τελευταίο πρόγραμμα, συνέχισε ο Τόμσεν, υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος «πολλαπλασιαστής», καθώς κατέστη σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά (όπου «πολλαπλασιαστής» είναι το μέγεθος που δείχνει πόση ύφεση προκαλεί μια δεδομένη περικοπή  στον προϋπολογισμό: εάν το μέγεθος είναι 0,5, τότε για κάθε μονάδα του ΑΕΠ δημοσιονομικής προσαρμογής το ΑΕΠ θα έπεφτε μισή μονάδα).
Θέλοντας να δικαιολογήσει τις αστοχίες στους υπολογισμούς του Ταμείου, ο δανός τεχνοκράτης επιχειρεί πάντως να ρίξει μέρος της ευθύνης και στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο «πολλαπλασιαστής» ήταν μεγαλύτερος γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, εμμέσως ομολογεί και αυτός το mea culpa του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου σε άρθρο του στον ιστότοπο του Ταμείου παραδέχθηκε ότι τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στα ευρωπαϊκά κράτη δεν σταθμίστηκαν σωστά.
Η συνταγή λιτότητας ήταν πολύ σκληρή και εφαρμόστηκε πολύ απότομα υποστήριξε ο Μπλανσάρ, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ της κεϊνσιανής, πιο χαλαρής πολιτικής και της σκληρής και απότομης προσαρμογής που υποστήριξαν η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την τελευταία πάντως ποτέ δεν ασπάστηκαν με ενθουσιασμό οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, υποστήριξε.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου