Τρίτη 28 Απριλίου 2020

«Δεύτε λάβετε φως»




Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Σε ατμόσφαιρα ψυχικής ευφροσύνης και ενθουσιασμού εορτάζουμε, για μια ακόμα φορά, το κοσμοσωτήριο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Κρατάμε στα χέρια λαμπάδες αναμμένες, σύμβολα του φωτός, που εκπέμπεται από τον άδειο τάφο του Αναστημένου Λυτρωτού μας. Δεν έχουν μαγική δύναμη οι λαμπάδες της Αναστάσεως με το φως που αναδίδουν, έχουν καθαρώς συμβολικό χαρακτήρα. Μας υπενθυμίζουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι ο Κύριος με την Ανάσταση Του σκόρπισε άπλετο φως παντού: «Νυν πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Μέγιστη η αξία του φωτός. Πότε δεν θέλουμε την απαίσια αίσθηση του σκότους. Φως όμως, άπλετο, που καταλάμπει την ανθρώπινη ζωή, αλλά και την Δημιουργία ολόκληρη, είναι το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως. Ο Ήλιος, που καταλάμπει την ανθρώπινη ζωή, αλλά και την Δημιουργία ολόκληρη, είναι το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως. Ο Ήλιος, που καταλάμπει τον κόσμο είναι ο Ανεστημένος Ιησούς. Αυτός φωτίζει την ανθρώπινη πορεία. Αυτός είναι ο οδηγός της ανθρώπινης ζωής. Το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου είναι η πυξίδα του βίου. Φωτίζει τον σκοπό της ζωής και το νόημα της ζωής. Δεν αφήνει τον άνθρωπο στο σκοτάδι της άγνοιας. Του δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να ζει. Του υποδεικνύει την πραγματική ποιότητα της ζωής και την ουσία της ζωής.



Το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως μας φωτίζει να αποφεύγουμε την αμαρτία, που οδηγεί στο σκοτάδι του θανάτου και να εργαζόμαστε την αρετή, που καταξιώνει την ζωή. Μας φωτίζει να καταλάβουμε ότι η αξία της ζωής βρίσκεται στη βίωση της αγάπης, στην απαλλαγή από τα πάθη και τις ανθρώπινες αδυναμίες, στην αυτοκυριαρχία και στον ψυχικό ηρωισμό, στο πνεύμα της θυσίας και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, στη βίωση της αγιότητας, που είναι ο βασικός σκοπός του ανθρώπινου βίου. Και η Εκκλησία σήμερα, ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, φωνάζει σε όλους μας: «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου φωτός», δηλαδή, άνθρωποι λάβετε φως στην πορεία της ζωής σας από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Λυτρωτού, λουστείτε με το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου, για να έχετε φωτεινό τον βίο, φωτεινές τις σκέψεις, φωτεινά τα φρονήματα, φωτεινή την πορεία της ζωής σας, μακριά από το σκότος του θανάτου.

Αυτό το Φως του Αναστάντος Λυτρωτού μας εύχομαι, αγαπητοί μου αναγνώστες, να περιλούει και να καταυγάζει πάντοτε ολόκληρη την ζωή μας.



Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Μάιο του 1998

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου