Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Το μεγαλύτερο γεγονός της Παγκόσμιας ιστορίας



 Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Η Ανάστασης του Κυρίου, που εορτάζουμε, είναι το μεγαλύτερο και συγκλονιστικότερο γεγονός της Παγκοσμίου Ιστορίας. Γεγονός μεμαρτυρημένο, βεβαιωμένο, αδιάσειστο. Γεγονός το οποίον αποτελεί θεμέλιο της πίστεως μας. Ο ενανθρωπήσας Λυτρωτής εξήλθε εκ του Τάφου Νικητής και Τροπαιούχος. Αναστήθηκε τριήμερος ενδόξως, ενίκησε τον θάνατο και του συνέτριψε το κράτος. Ο Αναστάς Κύριος μας είναι ο Νικητής της φθοράς, ο Νικητής της ανθρώπινης αμαρτίας, ο Νικητής της ανθρώπινης κακίας, είναι ο μεγάλος Ελευθερωτής μας από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου. Η Ανάστασης Του είναι η πηγή της ζωής και ελπίδος, είναι επισφράγιση του κοσμοσωτηρίου έργου Του, είναι η τελείωση της λυτρώσεως μας.


Ο Αναστάς Ιησούς μας είναι ο βράχος της ελπίδος, της ελπίδος που δεν απογοητεύει, που δεν διαψεύδει, που δεν αποτελεί χίμαιρα και ουτοπία, της ελπίδος που ζωογονεί, που εμψυχώνει, που στηρίζει, που προφυλάσσει, που προστατεύει και σώζει. Ο Αναστάς Ιησούς είναι πηγή της παρηγοριάς, το βάλσαμο που γαληνεύει το εσωτερικό μας, ηρεμεί την καρδιά μας, ειρηνεύει την ψυχή μας , πλημμυρίζει από χαρά ολόκληρο το είναι μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ασφαλές και βέβαιο από τον Αναστάντα Λυτρωτή μας. Οι άνθρωποι μεταβάλλονται και αλλάζουν. Σήμερα σου υπόσχονται και αύριο αθετούν. Σήμερα σου παριστάνουν τον αφοσιωμένο φίλο και αύριο δεν σε γνωρίζουν. Τα υλικά αγαθά είναι εφήμερα, ρευστά, αβέβαια, ασταθή και σχετικής αξίας. Οι καταστάσεις και οι κοινωνικές συνθήκες είναι μεταβλητές. Κάθε ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι σχετικό, όχι απολύτου βεβαιότητος και αξίας.


Μόνον ο Αναστάς Κύριος είναι ο αναλλοίωτος, αιώνιος και ακατάλυτος, ο ανίκητος και ασάλευτος. Είναι ο μοναδικός οδηγός της ζωής, είναι το μοναδικό φως στην πορεία του βίου μας, είναι το θεμέλιο το άσειστο της ζωής. Ο  Αναστάς Κύριος είναι η απόλυτη αλήθεια, είναι ο αληθινός ελευθερωτής, που μας λυτρώνει από τη δύναμη του κακού και από τη μιζέρια και αθλιότητα του βίου. Είναι ο Προστάτης ο κραταιός και Παντοδύναμος, είναι ο Λιμένας ο ακύμαντος, στον οποίο βρίσκει ασφάλεια το σκάφος της ζωής μας, το καταφύγιο μας σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε ώρες πόνου, πειρασμού, κινδύνου και ανάγκης. Ας ανοίξουμε όλοι διάπλατα τις καρδιές μας στο ανέσπερο φως που εκπέμπεται από την Ανάσταση του Κυρίου. Ας εορτάσουμε την Ανάσταση όχι επιπόλαια και ρηχά, αλλά καρδιακά και ουσιαστικά. Ας πλησιάσουμε όλοι τον Αναστάντα Λυτρωτή μας με πίστη σταθερή, με ειλικρίνεια ψυχής, με αγάπη φλογερή, με ταπείνωση και μετάνοια, για να μας μεταμορφώσει ψυχικά, μα μας λυτρώσει τελείως από ότι μας ενοχλεί και μας πιέζει την ψυχή και να μας κάνει καινή κτίση.


Κοντά στον Αναστάντα Λυτρωτή μας θα βρούμε το φως το αληθινό στην πορεία της ζωής μας, θα βρούμε τον αλάνθαστο οδηγό του βίου μας και θα απολαύσουμε κοντά Του πραγματική γαλήνη και ειρήνη ψυχής, παρηγοριά και ανακούφιση της καρδιάς μας, χαρά και ευτυχία και ευχαρίστηση του εσωτερικού μας, την ψυχική ευφροσύνη και εσωτερική αγαλλίαση.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Μάϊο του 2002.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου