Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Αντιχριστιανικό το πνεύμα της εποχής



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Δυστυχώς, η πεπολιτισμένη εποχή μας έχει ειδωλολατρία μέσα της. το πνεύμα της εποχής, σε μεγάλο βαθμό, είναι αντιχριστιανικό, υλιστικό, σαρκολατρικό, ασεβές, έξαλλο, αλλοπρόσαλλο, παρανοϊκό και παράλογο. Το πνεύμα της εποχής μας, όπως επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στις κοινωνίες μας, συντελεί ώστε σ’ ένα μεγάλο βαθμό, να μην είναι κοινωνίες της βασιλείας του Θεού αλλά να μην είναι μάλλον κοινωνίες του άρχοντος του σκότους του αιώνος τούτου. Και οι χριστιανοί πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως: Πρέπει να μείνουμε το αλάτι το πνευματικό και το φως του κόσμου. Πρέπει να ζούμε ανεπηρέαστοι από το έξαλλο και άθρησκο πνεύμα της εποχής. Γι’ αυτό η προτροπή αυτή του Παύλου, «Και μη συχηματίζεσαθαι τω αιώνι τούτω» έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα σήμερα. Δυστυχώς όμως πολλοί χριστιανοί της εποχής μας είναι χλιαροί στην πίστη και αναιμικοί στην πνευματική καλλιέργεια.


Ξυπάζονται από το πνεύμα της εποχής και παρασύρονται σ’ έναν ανεπίτρεπτο συσχηματισμό. Έχουμε δυστυχώς συχνό το φαινόμενο της παρουσίας χλιαρών και ακατάρτιστών χριστιανών, που παρουσιάζουν στη ζωή τους ένα επικίνδυνο συσχηματισμό με τον «αιώνα τούτο». Συσχηματισμό στη σκέψη, στις ιδέες, στις αντιλήψεις, στα ήθη, στον τρόπο της ζωής, με το κοσμικό πνεύμα του καιρού μας και τον διαμορφωθέντα αντιχριστιανικό και υλιστικό τρόπο ζωής των ημερών μας….»

Απόσπασμα από το κείμενο «Και μη συχηματίζεσαθαι τω αιώνι τούτω», που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Ιούλιο του 1998

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου