Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΡΕΠΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ": Ε, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ

1"Την άλλαξα την έκφραση, τελεία και παύλα", λέει τώρα η βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ

"Λέω στους Ποντίους να αφήσουν την ιστορία ήσυχη"

Για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με την περίφημη επιστολή της στην οποία φαίνεται να τάσσεται κατά της ποινικοποίησης της άρνησης των γενοκτονιών αλλά και για την επίμαχη φράση περί... «συνωστισμού» στο λιμάνι της Σμύρνης μίλησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Zoom» της ΝΕΤ, η κυρία Ρεπούση παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυτή η επιστολή, τονίζοντας ότι ήταν ιδιωτική και απευθυνόταν σε συναδέλφους της ιστορικούς.

«Αυτή είναι μια ιδιωτική επιστολή που έχω ανταλλάξει με συναδέλφους μου ιστορικούς και το περιεχόμενό της έχει να κάνει με την ενδεχόμενο ποινικοποίησης της γνώμης είτε αυτή έχει να κάνει με το χ είτε με το ψ θέμα. Αρα δεν αναφέρεται καθόλου στο τι είναι γενοκτονία ή στο τι δεν είναι γενοκτονία. Αναφέρεται στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια ρύθμιση που να ποινικοποιεί την άρνηση οποιασδήποτε γενοκτονίας όπως υπήρχε στην αρχική απόφαση πλαίσιο» ανέφερε η κυρία Ρεπούση και πρόσθεσε: «Θέλω να πω πως είμαι κατηγορηματικά αντίθετη στην οποιαδήποτε ποινικοποίηση ιστορικής γνώμης εκφράζεται, είτε αφορά γενοκτονία, είτε έγκλημα πολέμου».

Οταν ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το εάν αμφισβητεί ότι υπήρξε η γενοκτονία των Ποντίων η Μαρία Ρεπούση προτίμησε να απαντήσει υπερασπιζόμενη, κυρίως, την ιστορική της ιδιότητα: «Η μνήμη έχει τις δικές της διαδρομές και η πολιτική επίσης. Η βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων και μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης υποστηρίζει ανοιχτά ότι έγινε γενοκτονία. Λέω στους Ποντίους να αφήσουν την ιστορία ήσυχη. Η ιστορία είναι επιστήμη που μέσα στο ρόλο της είναι να προβληματίζει, να αναζητεί την άλλη άποψη, να βάζει ερωτηματικά. Η ιστορία δίνει σημασία στην ερμηνεία . Θα έλεγα ότι δεν απειλείται η μνήμη των Ποντίων αν η ιστορία βάζει κάποια ερωτηματικά , αν έρχεται και τα μελετάει. Εγω ως ιστορικός τα λαμβάνω υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ρεπούση.

«Εγω σας λέω ότι δεν είναι απλό θέμα (...).Στο τι έγινε, πως έγινε μέσα στην ιστορική επιστήμη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν θέλω να γίνεται αυτό το ζήτημα θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι πόντιοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αν όλοι οι ιστορικοί ορκιστούν ότι έγινε αυτό που λένε ότι έγινε» κατέληξε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζοντας ότι δεν θέλει να προσβάλλει τη μνήμη κανενός.

Πάντως, προς το τέλος της συζήτησης η κυρία Ρεπούση ερωτήθηκε και για την περίφημη φράση σε σχολικό βιβλίο περί «συνωστισμού» στο λιμάνι της Σμύρνης, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

«Το βιβλίο, το κεφάλαιο το αντίστοιχο επιγράφεται «Μικρασιατική καταστροφή». Αν υπήρχε μια ατυχής έκφραση, εγώ ήμουν η πρώτη που το παραδέχθηκε και το άλλαξα κιόλας. Την άλλαξα τη συγκεκριμένη έκφραση που χωρίς να υπάρχει πρόθεση από τη συγγραφική ομάδα πρόσβαλε τη μνήμη των ανθρώπων αυτών που είχαν ζήσει τα γεγονότα και εγώ την άλλαξα. Τελεία και παύλα. Ιερά εξέταση θα περάσω, δεν καταλαβαίνω;» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ
 
Dete.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου