Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Από το ζιβάγκο στον παπαγάλο

 
 Κώστας Ρεσβάνης

Αν θυμάμαι καλά, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που έσπασε το ταμπού της κλασικής ενδυμασίας των βουλευτών, το κοστούμι και τη γραβάτα, με το περίφημο ζιβάγκο του. Τον ακολούθησαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να διαφοροποιηθούν από τους «κατεστημένους» πολιτικούς. Έγιναν στόχος σχολίων, γελοιογραφιών, επιθεωρήσεων, αλλά έως εκεί. Ακολούθησαν -και έως σήμερα υπάρχουν- οι άνευ γραβάτας βουλευτές, τα παντελόνια των γυναικών βουλευτών, το casual ντύσιμο του Ψαριανού, δίχως να προκαλούν κραδασμούς στους εντός Βουλής comme il faut.


Aλλά οι φύλακες του καθωσπρεπισμού, της ηθικής και της «καλής εικόνας» της Βουλής καραδοκούσαν και έβαλαν προχθές στην απόχη τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, που τόλμησε να παρουσιαστεί στο βήμα με T-shirt, στο οποίο μάλιστα (οποία κατάπτωση) υπήρχε η στάμπα ενός παπαγάλου. Τα όρια είχαν ξεπεραστεί! Αφού τελείωσε την ομιλία της η Μακρή, ο προεδρεύων Γιώργος Καλαντζής μίλησε εκ μέρους του προεδρείου με φράσεις άξιες να γραφτούν ανεξίτηλα στο libro d’ oro του Κοινοβουλίου: «Επειδή το θέρος δυστυχώς(sic) θα μας αναγκάσει όλους να αντιμετωπίσουμε την εμφάνισή μας διαφορετικά(…) καλό θα είναι να συνοδεύεται το καλοκαίρι(resic) και με μια άλλου είδους εμφάνιση…».
Ιδού, λοιπόν. Αφού με το κοντομάνικο μπλουζάκι θα είναι ορατό, όπως σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, το ανάγλυφο του στήθους μιας βουλευτού, κινδυνεύει να καταρρεύσει η «προσήκουσα» εικόνα του Κοινοβουλίου. Αν βρείτε άλλο ορισμό ξινισμένου πουριτανισμού και υποκρισίας, παρακαλώ να τον σημειώσετε… Διότι θα μπορούσε να θυμηθεί κάποιος πολλές άλλες αιτίες για τη μείωση του κύρους της Βουλής. Όπως, ας πούμε, οι γνωστές εκφράσεις αρσενικής βαρβατίλας του προέδρου της, οι άθλιες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών, η εξοντωτική ποινή της ανακοίνωσης των ονομάτων, μετά από 15 ημέρες, των ευπρεπώς ενδεδυμένων κουμπουροφόρων! (Αφήνω στην άκρη τις συμπεριφορές των νεοναζί υπανθρώπων, που χαρακτηρίζουν μόνο τους ίδιους).

Θυμάμαι μια πανευρωπαϊκού κύρους πολιτική προσωπικότητα, την πανέμορφη ηγέτιδα των γερμανών Πρασίνων, Πέτρα Κέλι, (1947-1992), να αγορεύει στην Budestag, ντυμένη όπως της κατέβαινε και να εκπέμπει αστραπές θηλυκότητας, που θα έκαναν τον Καλαντζή να πάρει τα βουνά… Ουδείς από τους φοβερούς -όπως τους χαρακτηρίζουμε- Γερμανούς προτεστάντες της Κάτω Βουλής διανοήθηκε να κάνει συστάσεις, με ανομολόγητα σεξιστικά υπονοούμενα, στο όνομα μιας «ευπρεπούς» εμφανίσεως. Τους ενδιέφερε η ποιότητα του λόγου της, η κοινοβουλευτική συμπεριφορά της και όχι η εικόνα της, όχι το μπούστο της.

Αν ήθελε, σώνει και καλά, να διδάξει κάτι το προεδρείο της Βουλής στη Ραχήλ Μακρή, ας της έδινε ιδιαιτέρως μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Ας της εξηγούσε ότι δεν μιλάμε για «τον προεδρεύων».

 http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου