Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Νηστεία είναι με τον πεινασμένο το ψωμί σας να μοιράζεστε...


Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου

Ζούμε σε ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες με σύνθετες κοινωνικές καταστάσεις αλλά και με κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Παράλληλα βρισκόμαστε, και αυτό κινδυνεύουμε να το ξεχάσουμε, στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που χαρακτηρίζετε από την άθληση, μεταξύ άλλων την νηστείας. Ένα πολύ όμορφο κείμενο για την νηστεία μας δίνει ο Προφήτης Ησαΐας (58, 6-7):

Η νηστεία που θέλω εγώ είναι ετούτη: να σπάτε των αδικημένων τα δεσμά, να λύνετε τα φορτία που τους βαραίνουν, τους καταπιεσμένους ν' απελευθερώνετε και να συντρίβετε κάθε ζυγό. Νηστεία είναι με τον πεινασμένο το ψωμί σας να μοιράζεστε, τον άστεγο να φέρνετε στο σπίτι, αν κάποιον βλέπετε γυμνό με ρούχα να τον ντύνετε και τη βοήθεια στον συνάνθρωπό σας να μην την αρνιέστε.

Αυτό είναι το νόημα της αληθινής νηστείας, τον Θεό τον αγαπά κανείς μέσα από την αγάπη του διπλανού του, του άγνωστου, του καταπιεσμένου, του ξένου. Δικαιοσύνη, ευσπλαχνία και αγάπη για τον άλλον θέλει ο Θεός, γιατί αυτό είναι αληθινή νηστεία. Αυτή την νηστεία καλούμαστε φέτος να ζήσουμε. Και αυτές οι δύσκολες συνθήκες ευνοούν. Γιατί είναι η ώρα να "νηστέψουμε" την αγάπη του άλλου. Για την αγάπη του άλλου...του Θεού μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου