Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Συνέδριο Νεότητος: « Οι Ορθόδοξοι νέοι και η Ολυμπιάδα », 2 Μαρτίου 2002



Η Μητρόπολη Πειραιώς με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε Συνέδριο Νεότητας με τίτλο: « Οι Ορθόδοξοι νέοι και η Ολυμπιάδα » στις 2 Μαρτίου του 2002 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τη διοργάνωση του Συνεδρίου είχε το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως μας, και σε αυτό συμμετείχαν νέοι και νέες Γυμνασίου και Λυκείου από τα σχολεία της πόλεως μας αλλά και από τις νεανικές κατηχητικές συντροφιές.


Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος τονίζοντας το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου. Αμέσως μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου ξεκίνησε η πρώτη θεματική ενότητα η οποία είχε ως γενικό τίτλο «Το ανθρώπινο σώμα». Το συντονισμό είχε η Σοφία Μπεναρδή-Ματθαίου, εκπαιδευτικός, και μίλησαν ο π. Βασίλειος Θερμός, Θεολόγος-Παιδοψυχίατρος με θέμα «Ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική ενότητα» και ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος-θεραπευτής οικογένειας, με θέμα «Η συμφιλίωση του εφήβου με το σώμα».


Στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη θεματική ενότητα με γενικό τίτλο «Αθλητισμός και Πνευματική ζωή» με συντονιστή τον π. Μεθόδιο Κρητικό, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πειραιώς και ομιλητές τους: Παναγιώτη Φασούλα, Βουλευτή, με θέμα «Ο αθλητισμός ως μορφή αγωγής χαρακτήρα», ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζάνος, Φιλόλογος-Θεολόγος, Διευθυντής Νεότητος της Μητροπόλεως Δημητριάδος με θέμα «Από την ομάδα στην ενορία» και ο π. Παύλος Ιωάννου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος με θέμα «Προπόνηση-άσκηση, ως προετοιμασία και τρόπος ζωής».


Την Τρίτη θεματική ενότητα με γενικό τίτλο «Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες», συντόνισε ο π. Συμεών Βενετσιάνος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πειραιώς και Διευθυντής του Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως, με ομιλητές οι π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις σύγχρονες αναζητήσεις του αθλητικού κινήματος», η κ. Όλγα Κήκου, Διευθύντρια Τομέα Ανάπτυξης Προγράμματος Εθελοντισμού-Αθήνα 2004 με θέμα «Ο Εθελοντισμός ως προϋπόθεση για την επιτυχία της Ολυμπιάδας», ο κ. Ηλίας Λιαμή, Θεολόγος-Μουσικολόγος με θέμα «Η μαρτυρία των Ορθόδοξων νέων στην Ολυμπιάδα», και η κ. Άννα Βερούλη με θέμα «Και μετά την Ολυμπιάδα τι;».


Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα η οποία είχε γενικό τίτλο «Αντανακλάσεις της σύγχρονης κοινωνίας στον αθλητικό χώρο» με συντονιστή τον κ. Σπύρο Τσιμούρη, Θεολόγο και υπεύθυνο της Φοιτητικής Εκκλησιαστικής Δράσης της Μητροπόλεως Πειραιώς με εισηγητές τους, κ. Κώστας Ρήγας, Διευθυντής Διαιτησίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο φανατισμός στα γήπεδα», ο Δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μπαζίνας με θέμα «Από το εύ αγωνίζεσθαι στο αντιντόπινγκ κοντρόλ», και ο Ολυμπιονίκης κ. Πέτρος Γαλακτόπουλος με θέμα «Από το πρόσωπο του συναγωνιστή στο προσωπείο του αντιπάλου».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των συνέδρων και των Εισηγητών. Την γραμματειακή υποστήριξη που βοήθησε στην ουσιαστική μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου είχαν αναλάβει οι νέοι της Ενορίας Θείας Αναλήψεως Δραπετσώνας.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου