Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Η αυτονόμηση του ανθρώπου από τον Θεό αιτία κρίσεως.




Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«…Η προσπάθεια αυτονομήσεως του ανθρώπου και χειραφετήσεως του από τον Θεό είναι η βαθύτερη αιτία της σημερινής τραγωδίας. Οι υλιστικές θεωρίες και ο υλιστικός τρόπος ζωής του σκλήρυναν το εσωτερικό, του αφαίρεσαν την πνευματική του ικμάδα, τον αποξένωσαν από τις πνευματικές αξίες και του δημιούργησαν το σημερινό χάος. Ο άνθρωπος έχασε την αξία του, έγινε νούμερο. Το στομάχι θεοποιήθηκε. Τα κατώτερα ένστικτα αφέθησαν ασύδοτα. Οι ηθικές αξίες περιφρονήθηκαν. Η αγάπη και η δικαιοσύνη έμειναν άδειες λέξεις και έχασαν την πραγματική τους ουσία. Ο δρόμος της χωρίς Θεό ζωής δικιμάσθηκε και ζούμε τα θλιβερά αποτελέσματα του. Οι άνθρωποι αγρίεψαν, τα μίση θέριεψαν, οι αντικοινωνικές εκδηλώσεις πληθύνθηκαν, το κακό πολλαπλασιάσθηκε και οι ανθρώπινες κοινωνίες μοιάζουν πολλές φορές με ζούγκλες θηρίων.


Χρειάζεται νέα πορεία με οδηγό τον αλάνθαστο οδηγό της ζωής, τον Κύριον Ιησού Χριστόν. Χρειάζεται αλλαγή σκέψεως και αλλαγή νοοτροπίας. Η συνέχιση των πειραμάτων με την υλιστική θεώρηση της ζωής και με την αποξένωση από τον Θεό θα επαυξήσει το χάος και θα μεγαλώσει το κοινωνικό δράμα. Η αλλαγή πορείας με οδηγό τη μοναδική και αλάνθαστη αλήθεια του Χριστού και το ανέσπερο φώς του Ευαγγελίου Του θα φέρει την θεραπεία των πνευματικών τραυμάτων, την εξυγίανση της κοινωνίας και την ποιοτική βελτίωση της ζωής.»….



Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Ιανουάριο του 1999.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου