Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η Εορτή της Παναγίας πρότυπο ψυχικού ηρωισμού



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

«…Είναι ομολογουμένως μοναδικό το πρόσωπο της Θεοτόκου στη παγκόσμια ιστορία. Όχι  μόνον διότι αυτή ηξιώθη να δανείσει σάρκα και αίμα στον Υιό και Λόγο του Θεού και να χωρίσει εις την κοιλίαν της τον «Αχώρητον», αλλά και διότι ανεδείχθει η ενσάρκωση της αρετής και της τελειότητας και κατέστη τοιουτοτρόπως η υποδειγματική γυναίκα όλων των αιώνων, το μοναδικό πρότυπο, με τον Υιό της, της ηθικής καθαρότητος και τελειότητος. Είχε απύθμενο βάθος ταπεινοφροσύνης, ασύλληπτη στην ανθρώπινη διάνοια αγνότητα, πίστη ζέουσα και ακραιφνή και αγάπη και αφοσίωση προς τον Υιό της ανυπέρβλητη. Ολοκληρωμένη προσωπικότητα από πάσης πλευράς. Μοναδική φυσιογνωμία των αιώνων».



«…Μας φαίνονται ίσως τα δικά μας βάσανα μεγάλα και τα εμπόδια μας ανυπέρβλητα και πολύ κουραστικά. Ας μην λησμονούμε τότε, ότι κάποτε έζησε πάνω στη γη μας η Θεοτόκος. Η ζωή της δεν εχαρακτηρίζετο από ευημερία, και ο δρόμος της δεν ήταν σπαρμένος με ρόδα. Ίσως και ο δικός σου δρόμος να κάνει τα βήματα σου διστακτικά, αιματωμένα, ποτισμένα με το δάκρυ του πόνου, βαριά από το βάρος οδυνηρών πληγμάτων. Όμως το παράδειγμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το παράδειγμα της αφθάστου υπομονής της πολλά έχει και για τις περιπτώσεις αυτές να μας πει. Προ πάντων έχει να μας μάθει να υπομένουμε με γενναιότητα και καρτερία τον πόνο μας, να σηκώνουμε με ηρωισμό, χωρίς γογγυσμούς και απαισιόδοξα φρονήματα, τον καθημερινό σταυρό της ζωής…».


Απόσπασμα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του 1993.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου