Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος και τα στελέχη της Μητροπόλεως Πειραιώς …


 Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Μητρόπολη Πειραιώς πραγματοποίησε μια εκδρομή στην Βόρεια Ελλάδα για τα στελέχη των κατασκηνώσεων αγοριών της κατασκήνωσης «Χριστιανούπολη» στον Καπανδρίτι Αττικής ή οποία βρίσκεται  δίπλα από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής. Τα στελέχη της Μητροπόλεως Πειραιώς προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και η Μητρόπολη Πειραιώς αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, διοργάνωνε μετά το τέλος των κατασκηνωτικών περιόδων μία εκδρομή που συνέβαλε και στην πνευματική τους τροφοδοσία. Στις εκδρομές αυτές υπήρχαν πολλές πνευματικές ευκαιρίες διότι τα στελέχη είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν Μητροπόλεις και Μονές και να γνωρίσουν χριστιανούς που δίνουν την δική τους μαρτυρία με τον δικό τους τρόπο στις περιοχές τους. Μια τέτοια ευλογημένη συνάντηση ήταν και με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη που με τον δικό του μοναδικό και χαρακτηριστικό τρόπο και την μεγάλη του αγάπη, δέχθηκε τα στελέχη της Μητροπόλεως Πειραιώς, συναναστράφηκε πνευματικά μαζί τους και τους έδωσε μερικά από τα βιβλία του. Και ασφαλώς υπήρξε η δυνατότητα να γνωρίσουν και τις δράσεις της Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.





Για την ιστορία, ο Αυγουστίνος Καντιώτης ήταν μια σημαντική ισχυρή προσωπικότητα για την εποχή και που διετέλεσε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας από το 1967 έως και το 2000. Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών το 1929. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήλθε σε επαφή μέσω του πατέρα του με την εκκλησιαστική οργάνωση «Ζωή», στο οικοτροφείο της οποίας έμεινε για τέσσερα χρόνια. Χειροτονήθηκε διάκονος παίρνοντας το όνομα Αυγουστίνος το 1935 και πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών, ηγήθηκε της Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σταυρός», εκφώνησε κηρύγματα και συνέγραψε πολλά βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Το 1943 κατά τη διάρκεια της κατοχής διοργάνωσε συσσίτια στην Κοζάνη που εξυπηρετούσαν καθημερινά περίπου 8000 άτομα ενώ μετέπειτα ίδρυσε πληθώρα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Στις 25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του έχτισε γηροκομεία, εκκλησίες, νεανικά κέντρα, οικοτροφεία, χριστιανικά βιβλιοπωλεία, κατασκήνωση και Ιερούς Ναούς. Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος (93 ετών) και διέμενε στην Φλώρινα, εργαζόμενος πνευματικά. Στις 2 Αυγούστου 2010 υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλωρίνης. Στις 27 Αυγούστου 2010 παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και στις 5 το πρωί της 28 Αυγούστου πέθανε σε ηλικία 103 ετών. Το σκήνωμά του βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, στην πόλη της Φλώρινας.
Το σίγουρο είναι πως ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης ήταν μια σημαντική προσωπικότητα για την εποχή με το δικό του ύφος και την μοναδική χαρακτηριστική του ιδιοσυγκρασία. Τα στελέχη της Μητροπόλεως Πειραιώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτήν την ξεχωριστή εκκλησιαστική προσωπικότητα.

Κώστας Ζουρδός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου