Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΞΕΚΙΝΗΜΑ


Όλα ξεκίνησαν απλά, χωρίς μεγάλους προγραμματισμούς, συμβούλια και συσκέψεις. Τα νειάτα ξέρουν να δρουν και δραστηριοποιούνται με τον δικό τους τρόπο. Για δεύτερη χρονιά φέτος, λειτούργησε στην Μητρόπολη μας το «Φροντιστήριο Στελεχών Κατηχητικού Έργου» και συνέχισαν οι συναντήσεις της «Φοιτητικής Εκκλησιαστικής Δράσεως. Εκατό περίπου νέοι και νέες, φοιτητές και φοιτήτριες, κάθε Σάββατο βράδυ, δίνουν το παρόν στις δύο συγκεντρώσεις, άλλοι με σκοπό ν αποτελέσουν σε λίγο τα επίλεκτα στελέχη του Νεανικού έργου της Μητροπόλεως μας, κι άλλοι για να γευθούν τα νάματα της Ορθοδοξίας μέσα από τις διαλέξεις και συζητήσεις, από επίλεκτους προσκεκλημένους και πάντα με την παρουσία και εμπνευσμένη διεύθυνση του πνευματικού μας πατέρα, Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλίνικου. Από τους νέους αυτούς μια μικρή ομάδα θέλησε να εκφραστεί και  με την μουσική. Ένα παλιό μικρό αρμόνιο, μια κιθάρα ηλεκτρική και λίγοι καλλίφωνοι για την χορωδία στάθηκαν ικανά να στήσουν τον πρώτο μας μουσικό πυρήνα. Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η πρώτη παρουσία έγινε στον μικρό χώρο της αίθουσας του Πνευματικού μας Κέντρου. Μ’ αυτό ήταν αρκετό. Ο Σεβασμιώτατος δε χρειάστηκε πολύ για να καταλάβει πως έπρεπε να βοηθήσει. Ήρθε το πρώτο δώρο. Το αρμόνιο αγοράστηκε για την μικρή ομάδα της «Φ.Ε.Δ.». Κι από τότε όλα πήραν έναν ξέφρενο ρυθμό. Ένα βράδυ βρέθηκε κοντά μας ο συνθέτης και μουσικός Ανδρέας Ανδρέου. Του είπαμε τις σκέψεις μας. Ενθουσιάστηκε και είπε: - Ναι θα σας βοηθήσω! Η δουλεία ήταν σκληρή. Οι πρόβες πολλές. Μα κι ο ενθουσιασμός μεγάλος. Στοχέψαμε τη σημερινή ακριβώς μέρα. Γιατί τα νιάτα τα χριστιανικά ξέρουν να τιμούν τις μνήμες που στάθηκαν ορόσημα, γι’ αυτό που σήμερα πολλοί μιλάνε! «Τη Λευτεριά»! Αυτή τη  «Λευτεριά» σήμερα θελήσαμε κι εμείς να τραγουδήσουμε και να τιμήσουμε. Ας είναι η πρώτη αυτή προσπάθεια, ένας μικρός φόρος τιμής, σ’ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την πραγματική Ελευθερία, από όλους εμάς τους νέους της «Φ.Ε.Δ.» της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

Από την ομιλία του Διακόνου Ιγνάτιου Γεωργακόπουλου υπεύθυνου του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως Πειραιώς στην εκδήλωση της 22ας Μαρτίου 1980.


Στον δίσκο που κυκλοφόρησε υπήρξαν τέσσερα τραγούδια: Ύμνος στο παιδί, Κρυφό σχολείο, Κοσιπέντε Μάρτη, Μεσολόγγι, σε στίχους – μουσική του Ανδρέα Ανδρέου ο οποίος είχε και την Διεύθυνση της Χορωδίας και Ορχήστρας.

 


Τα μέλη της Χορωδίας ήταν: π. Γεώργιος Τζελαλίδης, Αντριώτη Μαρία, Αποστολίδου Έφη, Βοδινά Πόπη, Γιαννούλη Κατερίνα, Κάσση Φανή, Κουλούρη Διονυσία, Κουλούρη Παναγιώτα, Κονδύλη Φωτεινή, Κουτσαυτάκη Χρυσή, Κρητικού Ελένη, Μαρτίνου Αγγελική, Μουτεβελή Αγγελική, Ξαγοράρη Μαργαρίτα, Πανούτσου Ελένη, Πάστρα Ελένη, Πολυχρονιάδου Στέλλα, Σταδιάτη Χρυσούλα, Τόγια Παρασκευή, Τσιμούρη Μαρία, Τσιχλιά Ελένη, Ανδρέου Παντελής, Βοδινάς Πέτρος, Ζέρμπος Παντελής, Κατσαμπάκης Γιάννης, Κατσαμπάκης Γιώργος, Κουτσούρος Βασίλης, Μουτεβελής Πέτρος, Μπήτρος Γιώργος, Παπαδόπουλος Αλέκος, Πετρίδης Κώστας.

Τα μέλη της Ορχήστρας ήταν: Ακορντεόν: Ελένη Τσιχλιά, Αρμόνιο: Στάθης Τσιμούρης, Καμπάνες: Μανώλης Ματσάκης, Κιθάρα ηλεκτρική: Γιώργος Πετρίδης, Κιθάρα κλασσική: Μανώλης Ματσάκης, Κλαβεσέν: Φωτεινή Κονδύλη, Μπάσο: Όθων Μούλτος, Μπουζούκι: Γιώργος Κώτσαρης, Ντραμς: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Πιάνο: Χρυσούλα Τσιμούρη, Συνθεσάιζερ: Μανώλης Ματσάκης.


*Ευχαριστώ θερμά τον αδελφό Μανώλη Καφούρο, ιστορικό στέλεχος της Μητροπόλεως Πειραιώς, για το υλικό και τις πληροφορίες που χωρίς αυτές θα ήταν αδύνατη η δημιουργία της ανάρτησης αυτής.

 

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου