Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, 10 Οκτωβρίου 1998.



Στις 10 Οκτωβρίου του 1998, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς, τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλου, παρουσία 49 Μητροπολιτών. Ο Αρχιεπίσκοπος αφού άκουσε τον λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιγνάτιου, φανερά συγκινημένος αντιφώνησε:



« Αισθανθήκαμε όλοι μας βαθύτατη ικανοποίηση από τους λόγους σου, λόγους οι οποίοι επιστηρίζουν τις χρηστές ελπίδες και τις προσδοκίες, με τις οποίες η αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος σε εξέλεξε χθες, με μια ζηλευτή πλειοψηφία, να καταλάβεις τον θρόνον τον χηρεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Δεν χρειάζεται και εγώ να υπογραμμίσω και να τονίσω τη σημασία που έχει η ανύψωση σου εις το ύπατον εκκλησιαστικόν αξίωμα. Ο λαός μας φαίνεται να επιστρέφει προς την Εκκλησία και να αναζητεί πλησίον του Θεού, αλλά και πλησίον των Ποιμένων της Εκκλησίας, την στιβαρά εκείνην χείρα, από την ποιαν επιδιώκει και επιχειρεί να πιασθεί για να στηριχθεί. Προβάλλει ενώπιον όλων μας η ανάγκη να φέρουμε την εκκλησία πιο κοντά εις τον Λαό μας, μιαν εκκλησίαν όμως αξιόπιστη στα πρόσωπα εκείνων, οι οποίοι την διακονούν. Αυτήν την εκκλησία οραματίσθηκες και εσύ από της νεανικής σου ηλικίας, όταν εισήλθες, όπως ομολόγησες, εις το πανεπιστήμιο της πνευματικότητος και της ιεραποστολής, εις την Ιεράν μας Μονήν της «Παναγίας της Χρυσοπηγής», μέσα εις την οποίαν εσμίλευσες ένα γνήσιο χριστιανικό χαρακτήρα με ακεραιότητα φρονήματος, με πιστότητα εις τον Θεόν και εις την Εκκλησίαν και κυρίως με ζήλον και με αγάπην προς τον συνάνθρωπον του κόσμου αυτού, και εκείθεν εξαπέστηλας μέσα εις τον λαόν του Θεού, τον οποίο διηκόνισες στην μακράν σειράν ετών ευόρκως και παντού. Από όπου επέρασες άφησες άριστες εντυπώσεις εις τους ανθρώπους…και να ότι ήλθεν η ώρα για να σε ανταμείψει η Εκκλησία πλουσιοπαρόχως , αλλά και να σου αναθέσει μεγαλυτέραν αποστολήν και υψηλοτέραν ευθύνην αναθέτοντας σου ευθύνες της διαποιμάνσεως της χηρευούσας Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Και είσαι έτοιμος αυτήν την στιγμήν, είμεθα βέβαιοι, να αναλάβεις το βαρύ σου φορτίο και να θέσεις την χείρα επ’ άροτρον.

 
Η σημερινή εποχή, την οποία διεζωγράφισες με ενάργειαν προηγουμένως, είναι εποχή η οποία απαιτεί από τον  Επίσκοπο της Εκκλησίας απλότητα και λιτότητα τρόπων και συμπεριφοράς, ακεραιότητα αγωνιστικού φρονήματος, του ορθόδοξου φρονήματος της πίστεως μας, και μιαν ζηλευτήν δραστηριότητα, η οποία θα αποτελεί το απαύγασμα της εσωτερικής σου πνευματικότητας. Δεν είναι η δραστηριότητα αυτή ένα εξωτερικό φαινόμενο, το οποίο γίνεται προς εντυπωσιασμόν των πολλών, αλλά είναι η φυσική απόρροια της εσωτερικής σου καλλιέργειας κάθε γνήσιου Ποιμένος, κάθε γνήσιου δούλου και οικονόμου των μυστηρίων της Εκκλησίας του Χριστού. Η διαλεκτική σου ικανότητα προς πάντας και κυρίως η υπομονή σου και η μέθοδος σου να ακούεις τις απόψεις των άλλων, να απαντάς εις αυτάς, είναι ίσως το κλειδί για την επιτυχία σου εις το δύσκολο έργον, το οποίο αναλαμβάνεις, γι’ αυτό και σου ευχόμεθα να έχεις πλούσιαν την ευλογίαν, την δύναμιν, τον φωτισμόν και την ενίσχυσιν του Θεού, του Πανάγιου Πνεύματος, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της Παναγίας Τριάδος, της τρισηλίου Θεότητος, προκειμένου να ανταποκριθείς εις τας προσδοκίας ενός ολόκληρου λαού, μιας ολοκλήρου εκκλησίας και όχι μόνον της τοπικής Εκκλησίας του Βόλου, αλλά και ολοκλήρου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτές τις ευχές είναι εύλογον να σου απευθύνω και εγώ με ιδιάζουσαν συγκίνησιν, καθώς, όπως είναι γνωστόν, με διαδέχεσαι εις την έδραν της επισκοπικήν της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, με την οποίαν με συνέδεσαν κοινοί αγώνες υπέρ της πίστεως μας, κοινές ιεραποστολικές προσπάθειες, ζηλευτές όντως προσπάθειες ενός υπέροχου ιερού κλήρου και ενός λαμπρού λαού , ευγενικού, πολιτισμένου, με μεγάλην παράδοσιν εις τον τόπον εκείνον, ένα τόπον τον οποίο απλόχερα ο Θεός ευλόγησε με πρωτόγνωρες, θα έλεγα,  φυσικές καλλονές, τις οποίες φυσικές καλλονές αμιλλάται η ευγένεια και ο πολιτισμός της εσωτερικής καλλονής των ανθρώπων που τον κατοικούν, και εύλογος αυτή η συγκίνηση μου. Είσελθε λοιπόν εις την χήρων του Κυρίου σου. Σε συνοδεύουν οι ευχές μας, οι προσευχές μας και κυρίως η αγάπη μας η βγαλμένη μέσα από την ψυχή μας. Μακάρι στο πρόσωπο σου να δοξασθεί ο Θεός, μακάρι στο πρόσωπο σου να δοξασθεί η Αγία μας Εκκλησία, μακάρι στο πρόσωπο σου να βρούνε χιλιάδες ανθρώπων εκείνον, ο οποίος με πολλήν αγάπη θα σκύψει πάνω στα προβλήματα των και θα θελήσει να τους βοηθήσει στην υπέρβαση των δυσκολιών…».

Κώστας Ζουρδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου