Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ο πάστορας που διέσωσε 300.000 Σμυρνιούς

 Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Εϊσα Τζένινγκς (1877-1933) έγιναν, παρουσία του εγγονού του, το 2016 στο δημαρχείο του Βόλου.
 ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η θρυλική μορφή του Αμερικανού πάστορα Εϊσα Τζένινγκς (Asa Jennings), που διέσωσε 300.000 ανθρώπους στην καταστροφή της Σμύρνης, θα συνδεθεί και πάλι με τον Βόλο στις 7 Ιουνίου, όταν θα έρθει στην πόλη ο συγγραφέας Λου Γιουρένεκ για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η μεγάλη φωτιά» (μτφρ. Χρήστος Καψάλης, εκδ. Ψυχογιός). Ο Γιουρένεκ, καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, εξιστόρησε τον άθλο του Τζένινγκς, αφού ερεύνησε αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, και τον παρέδωσε στο σύγχρονο κοινό. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ελάχιστα γνωστή στις ΗΠΑ. Η παρουσίαση θα γίνει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά), γιατί εκεί λειτουργεί αυτήν την περίοδο η μεγάλη έκθεση «Βόλος - Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά», ένα γεγονός της πόλης που λειτουργεί τώρα ως γέφυρα για μια συνάντηση ιστορίας, μνήμης και σύγχρονου λόγου. Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ιωνες» και τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Εχει ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς ότι η προσφορά του Εϊσα Τζένινγκς, ενός ανθρώπου με βαθιά πνευματικότητα, δεν είναι τόσο γνωστή στο νέο κοινό. Το όνομά του δεν έχει περάσει στην προσφυγική ιστορία με τρόπο αντάξιο του ηρωισμού του. Ο ίδιος, παρότι είχε περιορισμένη μυοσκελετική ανάπτυξη, λόγω μιας μορφής φυματίωσης που χτυπάει τη σπονδυλική στήλη, διέσωσε συνολικά με τις παρεμβάσεις του εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 300.000 Ελληνες. Ο Τζένινγκς μεσολάβησε για την επιβίβασή τους σε βάρκες και καράβια με προορισμό ελληνικά λιμάνια.
Ο Δήμος Βόλου τίμησε την προσφορά του Εϊσα Τζένινγκς τον Φεβρουάριο του 2016 με αποκάλυψη μαρμάρινης στήλης μπροστά από το δημαρχείο. Για την τελετή είχε έρθει στον Βόλο ο εγγονός του Εϊσα Τζένινγκς.
Στην εκδήλωση της 7ης Ιουνίου θα συνομιλήσει με τον Λου Γιουρένεκ η Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια πρύτανης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου