Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Μεγαλείο! 3,7 εκατ. Γάλλοι έγραψαν ιστορία κατά της τυφλής βίας και της τρομοκρατίας – Το Παρίσι πρωτεύουσα του κόσμου




 Μεγαλείο! 3,7 εκατ. Γάλλοι έγραψαν ιστορία κατά της τυφλής βίας και της τρομοκρατίας – Το Παρίσι πρωτεύουσα του κόσμου
- Σήμερα είμαστε όλοι Γάλλοι το σύνθημα της μεγαλειώδους πορείας στο Παρίσι
- Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές στη χώρα ήταν 3,7 εκατομμύρια!
- Ανάμεσά τους οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στο Charlie Hebdo και το εβραϊκο παντοπωλείο
- 50 Ευρωπαίοι ηγέτες και η ηγεσία της Ε.Ε. στους δρόμους του Παρισιού κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία – Μεγάλος απών ο Μπαράκ Ομπάμα, παρών ο Αντώνης Σαμαράς
- Συγκλονιστικές εικόνες από τη διαδήλωση στη μνήμη των 17 νεκρών
- Έκλεισε το Μετρό στο Παρίσι γιατί δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τέτοιο όγκο διαδηλωτών
Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράφουν το μεγαλείο αυτού που έγινε σήμερα στο Παρίσι. Μια χώρα ενωμένη, δυστυχώς υπό το βάρος μιας τραγωδίας. Οι δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας πλημμυρισμένοι. Μια λαοθάλασσα υπέρ της ελευθερίας και κατά της τρομοκρατίας. Μια εικόνα που μόνο συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει.


Ήταν όλοι εκεί. Όχι μόνο οι ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών, όχι μόνο η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κυρίως οι περίπου 3,7 εκατομμύρια Γάλλοι. Όλοι τους, άλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι με θλίψη ή οργή ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους, βούλιαξαν το Παρίσι.





Η Πόλη του Φωτός έγινε Πόλη που φωνάζει πως θα αντισταθεί στην τρομοκρατία, την τυφλή βια και κυρίως τον ρατσισμό. Φοβάται, αλλά βρυχάται. Δεν θέλει να νικηθεί. Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλε η μεγαλειώδης πορεία από την Place de la Republic μέχρι την Place de Nation. Από την πλατεία της Δημοκρατίας σε εκείνη του Έθνους.




Ενός Έθνους που ενώθηκε κάτω από τη θλίψη και για χάρη των 17 αθώων που έχασαν αναίτια και βίαια τη ζωή τους από τα πυρά φανατικών ισλαμιστών. 12 στην επίθεση των αδερφών Κουασί στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, η αστυνομικός στη Μονρούζ και οι τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό παντοπωλείο. Οι πέντε τελευταίοι δολοφονήθηκαν από τον 32χρονο Αμεντί Κουλιμπαλί.




Οι συγγενείς των θυμάτων με δάκρυα στα μάτια συγκλόνισαν. Το ίδιο και οι επιζώντες του Charlie Hebdo. Κυρίως συγκλόνισαν οι μουσουλμάνοι που ήταν επίσης εκεί για να θρηνήσουν τους νεκρούς. Εκείνοι που πιστεύουν αλλά δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με φανατικούς που στο όνομα του Ισλάμ ή του Μωάμεθ σκοτώνουν. Εκείνοι που θέλησαν να στείλουν το μήνυμα πως μουσουλμάνος δεν σημαίνει τρομοκράτης.






Χαρακτηριστικό κι ένα σκίτσο σαν εκείνα του Charlie Hebdo: ο Μωάμεθ θλιμμένος, λέει πως είναι σκληρό να σε αγαπούν οι μ@λ@κ@ς.

Η πορεία μνήμης στο Παρίσι, η πορεία κατά της τρομοκρατίας ένωσε και 50 ηγέτες. Μια εικόνα που δύσκολα θα δει κανείς. Τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δίπλα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Παρών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου. Η Άνγκελα Μέρκεελ αγκαζέ με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο Αντώνης Σαμαράς με τον Μαριάνο Ραχόι. Παρούσα και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο. Μεγάλος απών ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.



Συχνά πυκνά το πλήθος ένωνε τη φωνή του για να τραγουδήσει τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Στις 16:00 ακριβώς, η πορεία ξεκίνησε από την Place de la Republic με προορισμό την Place de la Nation. Στην κεφαλή, κρατώντας χαρτιά με τα ονόματα των 17 θυμάτων, οι συγγενείς των νεκρών.

Λίγο πιο πίσω τους, οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.
Οι ηγέτες περπάτησαν σχεδόν 200 μέτρα, πιασμένοι αγκαζέ. Στη συνέχεια, ο Φρανσουά Ολάντ τους ευχαρίστησε έναν έναν, πριν συνταντήσει και συνομιλήσει με τις οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες των τρομοκρατικών επιθέσεων.




Τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι, δρακόντεια. Ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες των κτιρίων, στρατός και αστυνομία στους δρόμους, ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν πάνω από την γαλλική πρωτεύουσα.



Το μετρό του Παρισιού έκλεισε γιατί δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τέτοιο όγκο διαδηλωτών. Οι Παριζιάνοι θα γυρίσουν απόψε σπίτια τους με τα πόδια. Δεν τους πειράζει...

Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου