Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

15 Χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Κιλκισίου Απόστολου Παπακωνσταντίνου


 Αφιέρωμα στον αλησμόνητο Ιεράρχη Μητροπολίτου Κιλκισίου Απόστολου Παπακωνσταντίνου


Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα της οσιακής εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτου Κιλκισίου Απόστολου, στις 27 Σεπτεμβρίου 2009. Ο Μακαριστός Απόστολος ήταν ένας σημαντικός Ιεράρχης που άφησε ανεξίτηλη την πνευματική του σφραγίδα στην Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου αλλά και στην Ιερά Σύνοδο με την πνευματική του παρουσία. Πονεμένος, εκδιωγμένος αλλά υπομονετικά πιστός και ταπεινός πέρασε πολλές εκκλησιαστικές δοκιμασίες αλλά με την χάρη του Θεού άντεξε και μας παρέδωσε παράδειγμα ζωής αγίου!

 

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κιλκισίου Απόστολος γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησία στις 23 Απριλίου του 1924 με γονείς τον Λυσίμαχο Παπακωνσταντίνου και την Δήμητρα Κορωναίου. Το 1948 κατέστη πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και στις 21 Ιουλίου του 1950 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα και μετέβη στην Κοζάνη όπου επί δεκαεπτά έτη άσκησε καθήκοντα Ιεροκήρυκα. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στην Κοζάνη στις 5 Σεπτεμβρίου του 1954 από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Κωνσταντίνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Στις 20 Ιουνίου του 1967 εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου και χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου (πρώτη και δεύτερη φωτογραφία) στις 27 Ιουνίου του 1967 από τον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο με συλλειτουργούς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Εδέσσης και Πέλλης Καλλίνικο (Άγιος σήμερα της Ορθοδόξου Εκκλησίας) και Κερκύρας Πολύκαρπου. Η Ενθρόνιση του έγινε στις 9 Ιουλίου του 1967 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου πολιούχου Ζακύνθου. Το 1974 απομακρύνθηκε της Μητροπόλεως Ζακύνθου δυνάμει των συντακτικών πράξεων 3 και 7. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το 1991 η Ιερά Σύνοδο τον εξέλεξε Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου. Ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου στις 11 Νοεμβρίου του 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.  Εκοιμήθη στην Θεσσαλονίκη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2009...


Το αφιέρωμα συνεχίζεται!....

Κώστας Ζουρδός

 

* 'Έχω την ευλογία αλλά και την τιμή να έχω πρόσβαση στο αρχείο του Μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολου το οποίο διατηρεί με ευλάβεια ο αδελφικός μου συνοδοιπόρος θεολόγος Γιάννης Γκόλτσης, πνευματικός γιος του Μακαριστού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου