Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ένα μνημόσυνο προσευχής, αγάπης και ευγνωμοσύνης!

 


                          Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Σταυρού Κορινθίας


Σε κλίμα χαρμολύπης και αναστάσιμης ελπίδας τελέστηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 το ετήσιο μνημόσυνο της Μακαριστής Γερόντισσας Μεθοδίας, Ηγουμένης και κτητόρισσας του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Σταυρού Κορινθίας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες πλήθος πιστών από όλα τα μέρη της Ελλάδος αλλά και από το εξωτερικό είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό αλλά και τον διαμορφωμένο προαύλιο χώρο του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Σταυρού για να αποδώσουν λόγια προσευχής αλλά και να δείξουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στην Μακαριστή Γερόντισσα Μεθοδία που με την βιωτή της και την μοναχική της πολιτεία είχε γίνει φάρος και οδοδείκτης πορείας προς τον Χριστό σε εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που αναπαύτηκαν στις παραινέσεις της, στην αγάπη της και στην στοργή της.


Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και στο Ιερό Βήμα παρευρέθηκε προσευχούμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος. Τους  Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορος Γρεβενών Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Στεργίου, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλειος Τσούτσουρας, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο Πνευματικός του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Σταυρού Κορινθίας  Πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδης Ψαριανός και Ιερείς από άλλες Μητροπόλεις 


Για την Μακαριστή Γερόντισσα Μεθοδία, για το έργο και την προσωπικότητα της, μίλησε με λόγια καρδιάς και συγκίνησε το πλήρωμα της Εκκλησίας, η νέα Γερόντισσα του Ιερού Ησυχαστηρίου Μοναχή Ιλαρία, και σκιαγράφησε πιστά όλα τα χαρίσματα της Γερόντισσας Μεθοδίας ξυπνώντας μνήμες και θύμησες προκαλώντας δάκρυα συγκίνησης αλλά και αναστάσιμης ελπίδας σε όλους. Συγκινητικά και μεστά λόγια για την Μακαριστή Γερόντισσα Μεθοδία απεύθυνε και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής  Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηλιών Ευβοίας, Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη. Αλλά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος απεύθυνε λόγο προς το πλήρωμα της Εκκλησίας περισσότερο αναφερόμενος στο αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής του Αγίου Κυπριανού και ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε ακροθιγώς και για την Μακαριστή Γερόντισσα Μεθοδία. 

Τη Μακαριστή Γερόντισσα Μεθοδία αλλά και την αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου τίμησαν με την παρουσία τους μοναχές από 24 γυναικείες αδελφότητες, της  Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Επισκοπής Βρανιων Σερβίας, της Ιεράς Μονής Παναγίας Αμιρούς Κύπρου, της Ιεράς Μονής Βηθλεέμ Κορωπίου, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου Αργολίδος, της Ιεράς Μονής Άγιας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ροβιών Εύβοιας, της Ιεράς Μονής Θεομήτωρος Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου, της Ιεράς Μονής Ιεράς Παμμεγίστων Ταξιάρχων Βόλου, της Ιεράς Μονής Αγίου Νικόλαου Μπαλά Πάτρα, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μονής Παναγίας  Παντανάσσης Κερατέας, της Ιεράς Μονής Αγίου Νικόλαου Μπισμπαρδακη, της Ιεράς Μονής Ιωάννου Προδρόμου Μακρινού, της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών, της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Κορινθίας, της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Ζαχόλης, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Λεχώβης, της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Σοφικού, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζερμπίτσας, του Ιερού Ησυχαστηρίου  Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου Τρίκορφου Δωρίδος, του Ιερού Ησυχαστηρίου «Η Μήτηρ του Ηγαπημένου» Κλειδί Βοιωτίας, του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Γερασίμου Λουτρακίου αλλά και από 3 ανδρώες μοναχικές αδελφότητες της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Λουτρακίου, της Ιεράς Μονής Αγίου Νικάνωρος Ζαβόρδας Γρεβενών και της Ιεράς Μονής Παναγίας «Η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου Κορινθίας

 


Μετά το τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος με κληρικούς της Μητροπόλεως, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο της Μακαριστής Γερόντισσας Μεθοδίας παρουσία των μοναζουσών της αδελφότητας και των μοναζουσών και μοναχών από τις συνοδείες των αδελφοτήτων που προσευχήθηκαν και παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο αλλά και του πολυπληθούς πληρώματος της Εκκλησίας μας. Η Αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Σταυρού Κορινθίας είχε οργανώσει με απαράμιλλη τάξη και ιεροπρέπεια και τις λατρευτικές συνάξεις αλλά και την φιλοξενία όλων των προσκυνητών που τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη της Μακαριστής Γερόντισσας Μεθοδίας. Όλοι οι παρευρισκόμενοι γευμάτισαν στη Μονή και πήραν ως ευλογία ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Μακαριστή Γερόντισσα Μεθοδία αποτελούμενο από τις εισηγήσεις που απεύθυνε η ίδια σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια.

 


Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ένα ελπιδοφόρο γεγονός που δείχνει την ποιότητα του έργου που επιτελεί η αδελφότητα. Στο Ναό, στην ακολουθία, για την μνήμη της Μακαριστής Γερόντισσας, συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι, νέα ζευγάρια και μικρά παιδιά με αισθητική σεμνότητα που σηματοδοτεί περίτρανα και το έργο που έγινε, που γίνεται και που θα εξακολουθήσει να γίνεται. Οι νέοι άνθρωποι ξέρουν να αναγνωρίζουν το αυθεντικό και την αγάπη. Και από αγάπη η αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Σταυρού Κορινθίας έχει και σκορπά απλόχερα.                

 


Ας έχουμε όλοι την ευχή της Μακαριστής Γερόντισσας Μεθοδίας, ελπίζοντας ότι από τα μετόχια του ουρανού θα εύχεται για όλους εμάς.

 

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου