Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Η Ελπίδα του κόσμου

                 Του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Στους κρίσιμους καιρούς μας, που χαρακτηριστικό τους έχουν την ανασφάλεια και αβεβαιότητα, μοναδική μας ελπίδα και καταφυγή είναι ο Κύριος, ο ενανθρωπήσας Λυτρωτής και Σωτήρας μας. Είναι η βοήθεια των αβοηθήτων, η προστασία των απροστάτευτων, η δύναμη των ασθενών και αδυνάτων, η παρηγοριά των πονεμένων και θλιβομένων, το στήριγμα των κλονιζομένων, το φως των εσκοτισμένων, ο ειλικρινής φίλος, ο πατέρας ο στοργικός, η σωτηρία των αμαρτωλών, η ελπίδα των απελπισμένων. Μάταια αλλού ζητάμε λύτρωση, παρηγοριά, προστασία, ανακούφιση. Μόνον ο Ιησούς είναι η ελπίδα μας. Ο Ιησούς είναι η ελπίδα η ασφαλής και βεβαία. Η ελπίδα που δεν απογοητεύει, που δεν διαψεύδει, που δεν αποτελεί χίμαιρα και ουτοπία. Είναι ο βράχος της ελπίδας που ζωογονεί, εμψυχώνει, στηρίζει, προφυλάσσει, προστατεύει και σώζει.

Ο Ιησούς είναι η αληθινή ελπίδα, που γίνεται πηγή παρηγοριάς, που γαληνεύει το εσωτερικό του ανθρώπου και του ηρεμεί την καρδιά. Είναι η ελπίδα η δυνατή, που δίνει δύναμη σ’ αυτόν που κτυπιέται από τα κύματα και δεν τον αφήνει να συντριβεί στα βράχια της καθημερινής τραγικής πραγματικότητας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ασφαλές και βέβαιο από τον Ιησού. Οι άνθρωποι μεταβάλλονται και αλλάζουν. Σήμερα σου υπόσχονται και αύριο αθετούν. Σήμερα σου παριστάνουν τον αφοσιωμένο και αύριο δεν σε γνωρίζουν. Τα υλικά είναι ρευστά, αβέβαια, ασταθή και σχετικής αξίας. Δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλους τους ανθρώπινους πόθους, ούτε να λύσουν όλα τα ανθρώπινα προβλήματα. Γι’ αυτά έχει πάντοτε αξία η συμβολή της Εκκλησίας: «Μη πεποίθατε επί του πλούτου αδηλότητι». Οι ικανότητες και οι δυνάμεις μας συχνά αποδεικνύονται ασθένεια και αδυναμία. Οι καταστάσεις και οι κοινωνικές συνθήκες, η μια διαδέχεται την άλλη. Κάθε ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι ανθρώπινο, δηλαδή σχετικό, όχι απολύτου βεβαιότητος και αξίας. Μόνο ο Ιησούς είναι αναλλοίωτος, αιώνιος, ακατάλυτος, ανίκητος, ασάλευτος. Είναι το θεμέλιο το άσειστο της ζωής. Είναι η μοναδική ελπίδα του βίου.

Είναι η αλήθεια η απόλυτη ο Ιησούς. Είναι το φως το αληθινό, που δεν σβήνει ποτέ. Είναι αλάνθαστος οδηγός του βίου. Ο μοναδικός διδάσκαλος της ύψιστης ηθικής, όχι απραγματοποιήτου, αλλά ιδανικής, εφαρμοστής και καρποφόρου. Ο Ιησούς είναι ο μεγάλος ιατρός, που θεραπεύει κάθε ανθρώπινο πόνο. Είναι ο αληθινός ελευθερωτής, που λυτρώνει τον άνθρωπο από την καταπίεση και τη μιζέρια του κακού. Είναι ο προστάτης ο κραταιός και παντοδύναμος. Είναι ο λιμένας ο ακύμαντος, στον οποίο βρίσκει ασφάλεια το ακάτιο της ζωής μας. Είναι το καταφύγιο μας σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε ώρες πόνου, πειρασμού, κινδύνου και ανάγκης.

Αγαπητέ αναγνώστα, Κλείσε τα αυτιά σου στα κηρύγματα της αρνήσεως. Δεν υπάρχει αλλού στήριγμα και προστασία, εκτός του Ιησού. Δεν υπάρχει αλλού ασφάλεια και βεβαιότης, εκτός του Ιησού. Μακράν του Ιησού υπάρχει σκοτάδι και χάος. Πίστεψέ το καλά. Κι άνοιξε την καρδιά σου διάπλατα στο φως, που εκπέμπει από τον Ιησού. Πίστεψε ειλικρινά και ζωντανά στον Ιησού. Στηρίξου εξ ολοκλήρου στην αγκάλη Του. Εμπνεύσου από τους αθάνατους λόγους του Ιησού. Βάλε τον Κύριον Ιησού ρυθμιστή της ζωής σου. Ρίξε επάνω Του όλες τις ελπίδες. Θα νοιώσεις αμέσως σιγουριά, ασφάλεια, ανακούφιση, λύτρωση. Θα λάβεις πείρα της παντοδύναμης προστασία Του. Θα φύγει ο φόβος απ’ την καρδιά σου. Θα ηρεμήσει το εσωτερικό σου. Θα νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος σου στον αγώνα της ζωής αλλά έχεις δίπλα σου παντοδύναμο προστάτη και βοηθό. Ο Ιησούς, είναι η μοναδική μας ελπίδα. Η ελπίδα του κόσμου ολόκληρου.

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 1991

 

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου