Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ο Αναστάς Σωτήρας και οι ψευδοσωτήρες



Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Η Ανάσταση του Κυρίου είναι το σοβαρότερο γεγονός της παγκοσμίου ιστορίας, το πλέον αδιάσειστό, το γεγονός που χάρισε ζωή, πνευματική ανάσταση και ελπίδα στον πεπτωκότα άνθρωπο. Είναι πάντοτε επίκαιρο το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας το ζει συνεχώς τελώντας το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο οποίο βιώνουμε διαχρονικά τη ζωή, τη σταύρωση και την ανάσταση του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Είναι το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας η Ανάσταση του Κυρίου. Το θεμέλιο της πίστεως της και το συνεχές μήνυμα της ελπίδας της στον κόσμο ολόκληρο. Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας ζούμε σαν συνεχές παρόν την Ανάσταση του Κυρίου. Μας λούζει διαρκώς το ακτινοβόλο ανέσπερο φως της Αναστάσεως. Ζούμε την συνεχή νίκη εναντίον του θανάτου βιώνοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Και πορευόμεθα με ελπίδα και χαρά προς την όντως ζωή, που έφερε και εγκαθίδρυσε η Ανάσταση του Κυρίου. Δεν μας κυριεύει η απελπισία. Δεν μας καταβάλλει η έννοια του προσωρινού θανάτου. Η Ανάσταση του Κυρίου φυγαδεύει από μέσα μας την απογοήτευση. Μας δίδει τη δυνατότητα να ξεπερνούμε τις δυσκολίες της παρούσης ζωής. Μας κάνει να βλέπουμε με αισιοδοξία τη ζωή και μας πλημμυρίζει με την ελπίδα της αιωνίου και ατελευτήτου ζωής.


Στις ημέρες μας το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου έχει και ιδιαίτερη αξία και μεγαλύτερη επικαιρότητα. Ζούμε μέσα σ’ ένα κόσμο, που έχει χάσει την ελπίδα της ζωής. Οι συνεχείς αμφισβητήσεις κρήμνισαν στις καρδιές πολλών συνανθρώπων μας την αληθινή πίστη και τις αιώνιες αξίες της ζωής. Εστερημένοι θεμελίων και στηριγμάτων πολλοί συνάνθρωποι μας συνεχώς αναζητούν ψάχνουν να βρούν κάποιο στήριγμα. Ερευνούν για να βρουν κάποιο φως. Αναζητούν την χαμένη τους ελπίδα. Δοκιμάζουν το κενό, κυριεύονται από τη μελαγχολία και την απογοήτευση και αναζητούν «σωτηρία». Έχασαν τον Σωτήρα και αναζητούν νέους «σωτήρες». Αυτή την αναζήτηση εκμεταλλεύονται σήμερα πολλοί ψευδοσωτήρες. Είναι η εποχή των πολλών απατηλών και ψεύτικων «σωτήρων». Και οι αφελείς παρασύρονται. Οι εστερημένοι του ακρογωνιαίου λίθου της πίστεως στον Αναστάντα Χριστό πιάνονται απελπισμένα από την πρώτη σανίδα, που θα βρεθεί μπροστά τους. Γίνονται εύκολα θύματα των διαφόρων αιρέσεων και παραθρησκειών. Ξιπάζονται από του σύγχρονους ψευδομεσσίες. Είναι η εποχή μας, εποχή πολλών αντιχρίστων. Των πολλών λαοπλάνων. Των πολλών ψευτοδιδασκάλων και ψευτοαρχηγών νέων θρησκειών, φιλοσοφιών και καταστροφικών λατρειών. Βρίσκουν εύκολα «πελάτες» οι διάφοροι Λάμα, Γκουρού, ψευτοδιδάσκαλοι ινδικών αποκρυφιστικών επικινδύνων θεωριών. Και ο βουδισμός ακόμα, με την άψυχη διδασκαλία του, βρίσκει πολλούς τους οπαδούς και πολλούς τους θιασώτας της μυστικιστικής διδασκαλίας του, που οδηγεί στον μηδενισμό. Και το αποτέλεσμα: Θάνατος και καταστροφή.


Είμεθα μάρτυρες συχνών ανατριχιαστικών γεγονότων που βλέπουν το φως της δημοσιότητος. Ομαδικές αυτοκτονίες. Ομαδικές παρανοϊκές ενέργειες. Ομολογίες τρομακτικές αφυπνισθέντων θυμάτων των σύγχρονων παραθρησκειών. Όλοι αυτοί οι ψευτοσωτήρες οδηγούν τα θύματα τους στην αυτοκαταστροφή, στο θάνατο, στο χάος, στην απελπισία, στο μηδενισμό, στη γελοιοποίηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και το κακό συνεχίζεται. Το καλλιεργεί έντεχνα το αρνητικό πνεύμα της εποχής. Ο σατανάς κάνει καλά τη δουλειά του. τα θανατηφόρα πλοκάμια του πιάνουν πολλούς. Χρησιμοποιεί ονόματα φανταχτερά, κολακεύει τη δίψα για γνώσεις, εξαπατών τα δήθεν χειραφετημένα μυαλά. Πλάθει μύθους για πρόοδο. Σερβίρει δηλητήριο με τέχνη και μαεστρία. Και σπέρνει στα θύματα του τον όλεθρο, την καταστροφή, το θάνατο. Μόνον ο Αναστημένος Χριστός δίνει ανάσταση και ζωή στον άνθρωπο. «Εν ουδενί αλλά εστί η σωτηρία». Σωτήρας αληθινός άλλος δεν υπάρχει. Είναι ο Ένας και Μοναδικός, ο Ενανθρωπήσας Κύριος, ο Νικητής του θανάτου, ο Αναστάς Ιησούς, η αυτοζωή. Αυτός που ήλθε «ίνα ζωήν έχωμεν και περισσόν έχωμεν».


Το μήνυμα της Αναστάσεως του θεανθρώπου Κυρίου Ιησού Χριστού είναι το πιο ελπιδοφόρο και χαροποιώ μήνυμα και το πιο αληθινό και σωτήριο. Γεμίζει τον άνθρωπο με ιδανικά. Του εμπνέει ανώτερη σκέψη. Του δίνει νόημα στη ζωή. Του εξευμενίζει την συνείδηση. Του γεμίζει την καρδιά. Τον πλημμυρίζει με φως. Τον εξανθρωπίζει. Τον κάνει χαρούμενο και ευτυχή. Αυτό το αναστάσιμο μήνυμα, ας κλείσουμε βαθειά στην καρδιά μας. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στα απατηλά κηρύγματα των ψευδοσωτήρων της εποχής μας και ας δώσουμε ολόκληρη την ψυχή μας στον Αναστάντα Κύριο μας. Για να πλημμυρίσει τον εσωτερικό μας κόσμο από ελπίδα, παρηγοριά, αληθινή χαρά και πραγματική απόλαυση της ζωής.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Μάιο του 1997

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου