Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ο πιστός και ο κόσμος




Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Ο Κύριος ομιλών στους μαθητάς του, αποκαλύπτει ότι ο κόσμος τον εμίσησε. «Εί ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν» (Ιωαν. 15,18). Γιατί αυτός ο φιλιππικός εναντίον του κόσμου; Πάλι η Γραφή μας διδάσκει ότι ο Χριστός ήλθε για αν σώσει τον κόσμο. Πως λοιπόν εξηγείται αυτό το κατηγορητήριο εναντίον του κόσμου; Όταν η Γραφή ομιλεί περί του «κόσμου» δεν εννοεί τον λαό του Θεού. δεν εννοεί τους ανθρώπους που είναι παιδιά του Θεού. Η λέξη «κόσμος» μέσα στην Αγία Γραφή σημαίνει πνεύμα και τρόπο ζωής και ανθρώπους μακριά από τον Θεό. Κόσμος κατά την Αγία Γραφή είναι ο αμαρτωλός τρόπος της ζωής, οι αμαρτωλές συνήθειες, το διεστραμμένο πνεύμα της κοινωνίας, οι διεστραμμένες σκέψεις και αντιλήψεις των μακράν του Θεού ανθρώπων. Κόσμος είναι οι άνθρωποι που κοσμούν και διακοσμούν τα ανθρώπινα πάθη και την αμαρτωλή ανθρώπινη σκέψη. Δεν είναι οι εχέφρονες, οι νουνεχείς, οι διαθέτοντες σοβαρή σκέψη. Δεν είναι ο απλοϊκός λαός με την αγαθή διάθεση. είναι το ρεύμα το αμαρτωλό που επικρατεί στις ανθρώπινες κοινωνίες που βαδίζουν αντίθετα προς το θέλημα του Θεού.


Το κοσμικό αυτό πνεύμα αποτελεί πάντοτε έναν κίνδυνο για τους πιστούς. Και είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους πειρασμούς που ο πιστός καλείται να αντιμετωπίσει. Ο κόσμος έχει θέλγητρα, έχει συνήθειες που δεν συμφωνούν με το θέλημα του Θεού. εξασκούν όμως μια πολύ μεγάλη επιρροή. Εύκολα παρασύρουν τους αστήρικτους. Πολλοί άνθρωποι παρασύρονται κάθε ημέρα από τον αμαρτωλό τρόπο ζωής του κόσμου και προδίδουν την πίστη των. Ακριβώς διότι ο κόσμος και τα θέλγητρα του αποτελούν έναν ισχυρό πειρασμό, γι’ αυτό η Αγία Γραφή προτρέπει κάθε πιστό «να μη αγαπά τον κόσμον μηδέ τα εν τω κόσμω». Ο πιστός πρέπει να βαδίζει και να πηγαίνει κόντρα προς το αμαρτωλό πνεύμα του κόσμου. Να μην αντιγράφει στη ζωή του τις συνήθειες του κόσμου. Να μην παρασύρεται από τις αντιλήψεις και το πνεύμα του κόσμου. Να ζει διαφορετικά από τον τρόπο της αμαρτωλής κοσμικής ζωής. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντοτε εύκολο. Κάποτε είναι και αρκετά δύσκολο. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε να μην παρασυρθούν από το πνεύμα του κόσμου. Ο πιστός που θέλει να ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι η ζωή του δεν μπορεί να διαφέρει από τη ζωή των κοσμικών μακράν του Θεού ανθρώπων. Και σαν γνώμονα της ζωής του δεν πρέπει να έχει ποτέ τις συνήθειες και το πνεύμα του κόσμου αλλά το θέλημα του Θεού.
 

Ο πιστός χριστιανός πρέπει να κοιτάζει πάντοτε τι αρέσει στον Θεό και όχι τι αρέσει στον κόσμο. Πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «εί γαρ έτι άνθρώποις ήρεσκον, Χριστού δούλος ουκ αν ημην» (Γαλ., 1,10), δηλαδή, εάν κοίταζα να αρέσω στους ανθρώπους, δεν θα ήμουν δούλος του Χριστού. Και στα αυτιά όλων μας πρέπει να αντηχούν πάντοτε τα λόγια του Ακαθίστου Ύμνου: «ξενωθώμεν του κόσμου τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες», δηλαδή να αποξενωθούμε από τον αμαρτωλό τρόπο ζωής που επικρατεί στον κόσμο και να μεταθέσουμε τη σκέψη μας στον ουρανό, σαν πνευματικοί άνθρωποι που πρέπει να είμεθα. Δεν μπορούμε να συμβιβάσουμε την πνευματική ζωή με την κοσμική ζωή, φίλε αναγνώστη. Να το προσέξουμε ιδιαιτέρως και να μην γίνουμε προδότες της πίστεως μας. Εμείς είμεθα «αλλού Πνεύματος». «Ημών γαρ το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλ. 3,20). Μας εξέλεξε ο Κύριος από τον κόσμο δια να είμεθα το άλας το αλιστικόν που θα προφυλάξει τον κόσμο από την ηθική σαπίλα. «Υμείς έστε το άλας της γης» (Ματ. 5,13). Η αποστολή μας είναι να είμεθα το φως του κόσμου. «Υμείς έστε το φως του κόσμου» (Ματ. 5,14). Να είμεθα φως Χριστού μέσα στη σκοτεινιασμένη εποχή μας, το οποίο θα βοηθάει κάθε καλοπροαίρετη ψυχή να βγει από το πνευματικό σκότος της σημερινής μακράν του Χριστού κοινωνίας. Αλίμονον εάν το «άλας μωρανθή» (Ματθ. 5,13). Τότε θα είμεθα άχρηστοι, «εις ουδέν ισχύει έτι εί μη βληθήναι έξω και καταπατείσθαι υπό των ανθρώπων» (Ματθ. 5,13). Άλας χωρίς αλιστικές ιδιότητες δεν έχει καμιά αξία. Και πιστός χωρίς αρτιότητα χριστιανικής ζωής και χωρίς συνέπεια βίου είναι προδότης της αποστολής του.


Δεν μισούμε τους ανθρώπους του κόσμου, πρέπει να μισούμε τον αμαρτωλό κοσμικό τρόπο της ζωής. Στους ανθρώπους του κόσμου πρέπει να είμεθα παράδειγμα ανθρώπων με συνέπεια πίστεως βίου. Τότε μπορούμε να αφυπνίσουμε πολλούς ανθρώπους του κόσμου και να δουν ότι η ζωή κοντά στον Χριστό είναι ο μοναδικός ορθός τρόπος της ζωής.



Το κείμενο γράφτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 1993.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου