Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Όχι στην υποδούλωση




Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Στην ανεπτυγμένη και πολιτισμένη εποχή μας υπάρχει μεγάλη παρανόηση της αξίας του ανθρώπου και της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Στα μάτια και στην σκέψη πολλών φαντάζουν σχήματα και μορφές ανθρώπινης ζωής, που δε καταξιώνουν τον άνθρωπο ως πνευματική προσωπικότητα, αλλά τον υποβαθμίζουν και τον ρεζιλεύουν. Που βρίσκεται η πραγματική ανθρώπινη αξία; Να το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο πολλοί δίνουν αντιφατικές και ανεδαφικές απαντήσεις. Εξαρτάται η αξία του ανθρώπου από το αξίωμα και τη θέση; Βέβαια μια θέση υψηλή είναι πάντα λαχταριστή και όλοι οι άνθρωποι θέλουν και επιδιώκουν το ανέβασμα κάπου ψηλά, την κατάκτηση μιας περίοπτης θέσεως, την αναρρίχηση σε κάποιο αξίωμα. Δεν είναι αξιοκατάκριτη αυτή η τάση. Πηγάζει από την αυθόρμητη εσωτερική διάθεση προς κάτι ανώτερο και υψηλότερο. Έπειτα, μια θέση υψηλή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εξασφαλίζει ευμάρεια ζωής, επιρροή στους άλλους, όνομα μεγάλο, ασφάλεια διαβιώσεως και πλείστα άλλα αγαθά. Δίδει όμως όντως αξία στον άνθρωπο απλώς και μόνο το αξίωμα και η υψηλή θέση;


Στις ημέρες μας είδαμε πολλούς αξιωματούχους χωρίς ανθρώπινη αξία. Είδαμε ανθρώπους με θέσεις υψηλές και αξιώματα να είναι μπλεγμένοι στο έγκλημα, την απάτη, την κακοήθεια. Χορτάσαμε βλέποντας υψηλοθεσίτες χωρίς ομορφιά ψυχής, με χαμηλά τα εσωτερικά ελατήρια, με ιδιοτέλειες, με κακότητα και βαρβαρότητα καρδιάς, εστερημένους ευγενών ιδανικών και αγνών κινήτρων. Ποια αξία έχει ένας αξιωματούχος όταν σαν άτομο, σαν άνθρωπος δεν έχει αξία; Μπορεί να μεταβάλλεται λόγω θέσεως του σε τύραννο και εξουσιαστή, δεν επιβάλλεται όμως στην καρδιά των άλλων σαν άνθρωπος, σαν άνθρωπος πραγματικής αξίας. Μήπως το φουσκωμένο βαλάντιο, το πολύ χρήμα, τα άφθονα εκατομμύρια δίνουν αξία στον άνθρωπο; Το χρήμα είναι αγαθό αλλά πολύ σχετικής αξίας. Σκοπό έχει τη διευκόλυνση της ζωής. Δεν αποτελεί συστατικό της αξίας της ζωής. Τις πιο πολλές φορές το πολύ χρήμα καταστρέφει την αξία της ζωής, γιατί δημιουργεί πολύ εύκολα σκληρούς εκμεταλλευτές, πωρωμένους σαρκολάτρες, χωρίς ευγένεια ψυχής και πτήσεις πνευματικές. Δεν είδαμε ζάμπλουτους υπανθρώπους; Δεν είδαμε πάμπλουτους κακούργους; Το χρήμα είναι αγαθό εφ’ όσον ο κατέχων τον πλούτο διαθέτει ψυχική ομορφιά, ευγένεια ψυχής και πνευματική ωριμότητα. Μόνο του το χρήμα μπορεί μεν να είναι ζηλευτό από τους ανθρώπους, δεν δίνει όμως αξία πραγματική στον κάτοχο του. τις πιο πολλές φορές δίνει την ευκαιρία, σε αυτούς που το κατέχουν, μεγαλύτερου ηθικού κατρακυλίσματος και περισσοτέρου ψυχικού υποβιβασμού.


Μήπως οι γνώσεις και η επιστήμη είναι αυτές που δίδουν πραγματική αξία στην ανθρώπινη ζωή; Είναι όντως μέγιστο αγαθό οι γνώσεις, τα γράμματα, η επιστήμη. Και δίδουν μεγάλη αξία σε αυτόν που τις κατέχει. Αλλά εφόσον η κατά κόσμον σοφία συμπορεύεται με την κατά Θεόν σοφία. Διαφορετικά, μόνον η γνώση και η επιστήμη δεν αρκούν για να αναδείξουν τον άνθρωπο όντως άνθρωπο αξίας. Δεν γέμισε η εποχή μας από πανεπιστήμονες βαρβάρους και εγκληματίες; Τα μεγάλα κακά στην ανθρωπότητα δεν τα έκαναν οι αγράμματοι και απλοί, αλλά άνθρωποι με γνώσεις και επιστήμη, χωρίς όμως Θεό και ευσέβεια. Οι γνώσεις και η επιστήμη είναι το ένα το ένα πόδι, της ανθρώπινης αξίας. Για να σταθεί η ανθρώπινη αξία όρθια έχει ανάγκη και το δεύτερο πόδι που λέγεται αρετή. Αλλά η αρετή η γνήσια είναι πάντοτε καρπός της πίστεως προς τον Θεό και της πραγματικής ευσέβειαΟ άνθρωπος είναι η κορωνίδα της δημιουργίας. Είναι «Θεός περιπολών εν σαρκί» κατά την πατερική έκφραση. Δεν είναι μόνο στομάχι. Δεν είναι μόνο ένστικτα, δεν είναι μόνο σάρκα. Φέρει μέσα του πνευματική προσωπικότητα. Είναι εικόνα του Θεού. έχει αξία όταν βιώνει στη ζωή του τα αγαθά της πίστεως προς τον Θεόν, όταν μιμείται τον Θεό. Έχει αξία όταν βιώνει στη ζωή του την αγάπη, την δικαιοσύνη και την αλήθεια. η ανθρώπινη ζωή λαμβάνει αξία από το πόσο και την ποιότητα της αρετής που ζούμε. Και αυτήν την ομορφιά της αρετής την εμπνέει και την καλλιεργεί μόνον η πίστη προς Θεόν, και εν προκειμένω, για μας τους ορθοδόξους Έλληνες, η ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη. Η καλλιέργεια της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως εντός μας, μας κάνει όντως ανθρώπους, ανθρώπους ανώτερους, με αξία αληθινή. Όταν διαθέτουμε αυτό το μεγάλο μυστικό της ανθρώπινης αξίας, τότε όποια θέση κι αν κατέχουμε μέσα στην κοινωνία, όσα χρήματα κι αν έχουμε, λίγα ή πολλά, κι όσες γνώσεις κι αν έχουμε, είμεθα άνθρωποι αξίας.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Νοέμβριο του 2002

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου