Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΑΧΘΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΕΠΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ

.Ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας, Παύλος και ο Συροορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Γιοχάν Ιμπραήμ, απήχθησαν χθες Δευτέρα στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία από ένοπλους αντάρτες.

Το προφίλ του Μητροπολίτη

Ο μητροπολίτης Χαλεπίου έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία. Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής.

Ήταν Αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας

Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό του έργο έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά. Θεωρείται από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Άλλα σημαντικά και λιγότερο γνωστά για το βίο και τη δραστηριότητα του Μητροπολίτη Χαλεπίου

Είναι αδελφός του Πατριάρχη και σχετίζεται με το Άγιο Όρος και ιδιαίτερα με την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου.

Έχει σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως διάκονος στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης επί αρκετά χρόνια.

Έχει ιδρύσει αντρικά και γυναικεία μοναστήρια στη μητρόπολη Χαλεπίου στα πρότυπα του αγιορείτικου μοναχισμού και οι μοναχοί όλοι έχουν σπουδάσει κυρίως στη Θεσσαλονίκη διάφορες επιστήμες, μηχανικοί, χημικοί, γιατροί κλπ.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ιδιαίτερη προσωπικότητα του μητροπολίτη Παύλου είναι ότι έχει εμφυσήσει την αγάπη των χριστιανών του προς το Άγιο Όρος και την Ελλάδα.

Η αγάπη αυτή ενισχύθηκε και από τον αραβικής καταγωγής μακαριστό πατέρα Ισαάκ, που ασκήθηκε και απεβίωσε στην καλύβη Αναστάσεως του Κυρίου της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα στην περιοχή της Καψάλας, τον μαθητή του Γέροντος Παϊσίου.

Ο π. Ισαάκ υπήρξε Γέροντας του π. Ευθυμίου που έγραψε το βίο του π. Παϊσίου.

Είναι ένας από τους πιο δραστήριους και πνευματικούς ιεράρχες του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου