Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

1Έγγραφα , που αποδεικνύουν πως η ναζιστική Γερμανία αναγνώρισε την οφειλή της στο ελληνικό κράτος, επιστρέφοντας μικρό μέρος των δανεικών, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα, που έφεραν στο φως οι εφημερίδες ΒΗΜΑ και REAL NEWS,  προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας: μεταξύ άλλων,  αναφέρεται ότι θα πρέπει να ανοιχτεί λογαριασμός για να παίρνουν οι κατοχικές δυνάμεις τα χρήματα του αναγκαστικού δανείου, αλλά και ότι περίπου 8.500 αρχαιολογικοί θησαυροί λεηλατήθηκαν και αρπάχθηκαν από τις δυνάμεις του Χίτλερ!

«Αμαρτωλοί» λογαριασμοί και δόσεις από τους Γερμανούς

Στις 2 Απριλίου του 1942, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Σωτήρης Γκοτζαμάνης, έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδας να ανοίξει δύο ειδικούς λογαριασμούς ώστε να γίνονται αναλήψεις από Γερμανούς και Ιταλούς. Η κεντρική τράπεζα της χώρας μας ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της τότε κυβέρνησης και οι κατοχικές δυνάμεις «σήκωναν» λεφτά μέχρι και τον Μάρτιο του 1943.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1942 η σύμβαση της Ρώμης τροποποιήθηκε, ορίζοντας ότι τα δανεικά θα άρχιζαν να επιστρέφονται στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1943. Έτσι, εκείνο τον μήνα, οι Γερμανοί κατέβαλαν την πρώτη δόση για την εξόφληση του αναγκαστικού δανείου, ενώ, όπως αναφέρεται στα ντοκουμέντα, υπήρξαν 19 δόσεις, μέχρι και το τέλος του 1944.

Τα έγγραφα υπογράφει ο Έκτορ Τσιρονίκος, που αντικατέστησε τον Σωτήρη Γκοτζαμάνη: επιστρέφει στην Τράπεζα της Ελλάδας δύο επιταγές, «του Ειδικού Πληρεξουσίου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ράιχ δια την νότιον Ανατολήν» και ζητεί να πιστωθούν στον λογαριασμό «Ελληνικόν Δημόσιο – Επιστροφή παρά Γερμανικών Υπηρεσιών δια τους ειδικούς λογαριασμούς βγ1 και βγ2».

Το πρώτο έγγραφο, με ημερομηνία 16 Μαΐου 1944, αναφέρεται σε επιταγή 800 δισ. δραχμών (πληθωριστικό νόμισμα της κατοχής) και το δεύτερο, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 1944, σε ποσό 5 τρισ. δραχμών, ενώ η τελευταία δόση καταβλήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου ένα μήνα πριν οι Γερμανοί φύγουν από την Ελλάδα. Βέβαια, τα ποσά που πληρώθηκαν είναι κατά πολύ μικρότερα από την ληστεία που σημειώθηκε...

Τask force για την διεκδίκηση

Στο μεταξύ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την σύνταξη της επίσημης γνωμοδότησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Το θέμα του κατοχικού δανείου θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά ισχυρά θεμελιωμένο και νομικά απαράγραπτο, ενώ φαίνεται πως εγείρεται ζήτημα και για τα έξοδα κατοχής, που ανήλθαν σε 24 δισ. και είναι ανεξάρτητα από το δάνειο!

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την περαιτέρω πορεία του θέματος, με τις αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν πως αυτό που εξετάζεται τώρα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσό σε σημερινές τιμές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα σύντομα θα μπορεί να προτείνει στη Γερμανία σειρά εναλλακτικών μεθόδων υπολογισμού του ποσού και για τον λόγο αυτό η πρώτη προσέγγιση θα είναι σε διμερές επίπεδο και η χώρα μας θα προσφύγει στη διεθνή Δικαιοσύνη μόνο αν η Γερμανία αρνηθεί να προσέλθει στη σχετική συζήτηση.

Πάντως, το ενδεχόμενο διεθνοποίησης της υπόθεσης θα έχει «βαρύ» κόστος στην εικόνα της Γερμανίας, ενώ στην ελληνική πλευρά συζητείται «plan B» με την εμπλοκή διεθνών δικηγορικών γραφείων με αμοιβή συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα της δίκης και αξιοποίηση διεθνών γραφείων «λόμπινγκ» που θα διαμορφώσουν συνθήκες ανθρωπιστικής εκστρατείας για το δίκαιο στη διεθνή κοινή γνώμη.

alt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου