Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Μακαριστός Γέροντας Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος τα δέκα πρώτα χρόνια της ποιμαντικής του Διακονίας στον Πειραιά, 1978 – 1988…..Γ! Μέρος

Η ΝΕΟΤΗΤΑ

Από τις πρώτες ενέργειες μετά την εγκατάσταση του Μακαριστού Γέροντα Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου στην Μητρόπολη Πειραιώς είναι η ίδρυση του Γραφείου Νεότητος, κίνηση που εκφράζει άμεσα την αγωνία του για την νέα γενιά. Τις δράσεις του Γραφείου Νεότητος (ειδική επιτροπή για θέματα Νεότητος θα ονομασθεί στην αρχή) θα αγκαλιάσουν χιλιάδες νέοι του Πειραιά και θα δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας πως οι νέοι του Πειραιά αγωνίζονται για μια αληθινή ζωή μακριά από τις ψευδαισθήσεις. Η Μητρόπολη Πειραιά θα γράψει ιστορία στον τομέα της Νεότητας και δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τις Προσπάθειες του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου, του Κλήρου της Μητροπόλεως και των στελεχών της ως το μεγαλύτερο αναμορφωτικό έργο εσωτερικής Ιεραποστολής στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ημερομηνίες σταθμοί στην κατεύθυνση του σπουδαίου αυτού έργου είναι:

 


  • 30 Ιανουαρίου 1979: Πρώτη συνάντηση με τους Εκπαιδευτικούς των διοικητικών ορίων της Μητροπόλεως Πειραιώς στο Bowling Center στην Καστέλα.
  • 23 Σεπτεμβρίου 1979: Α! Συνέδριο Στελεχών του Νεανικού έργου στην Ιερά Μονή Παναγίας «Χρυσοπηγής»


  • Νοέμβριος 1979: Ίδρυση του Φροντιστηρίου Στελεχών νεανικού έργου της Μητροπόλεως Πειραιώς.
  • Δεκέμβριος 1979: Πρώτη έκθεση χειροτεχνίας των νεανικών ενοριακών συντροφιών.



  • Μάρτιος 1980: έκδοση της εφημερίδας «Πειραϊκή Εκκλησία»


  • 4 Μαΐου 1980: Α! Γιορτή Νεολαίας της Μητροπόλεως Πειραιώς στο «Βεάκειο», υπαίθριο θέατρο.
  • Οκτώβριος 1980: Σύσταση ειδικής Επιτροπής για θέματα νεότητος.


  • 22 Νοεμβρίου 1980: Ίδρυση της Φοιτητικής Εκκλησιαστικής Δράσης. (γνωστής από τα αρχικά ως ΦΕΔ).


  • 22 Μαρτίου 1981: Πρώτη εμφάνιση της Χορωδίας και Ορχήστρας της Φοιτητικής Εκκλησιαστικής Δράσης.


  • Ιούλιος του 1981: Λειτουργούν για πρώτη φορά οι κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς με τίτλο «Χριστιανούπολη» πλησίον της Ιεράς Μονής πανάγιας «Χρυσοπηγής» στο Καπανδρίτι Αττικής.


  • 4 Οκτωβρίου 1981: Α! Γιορτή Νεολαίας της Ενορίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς στο προαύλιο του Ναού.

 


Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες έναρξης μιας σπουδαίας πορείας για την Νεότητα της Μητροπόλεως Πειραιώς και δεν είναι οι μόνες γιατί ακολούθησε ένα έργο μεγάλο σε βάθος χρόνου. Την δεκαετία 1978-1988 που εξετάζουμε στην Μητρόπολη Πειραιώς μέσα από την καθοδήγηση του Μακαριστού Γέροντα Καλλίνικου και το ασίγαστο πάθος των συνεργατών της τοπικής Εκκλησίας, κληρικών και λαϊκών έγιναν:

 


  • Το Φροντιστήριο Στελεχών Νεανικού έργου: Ιδρύθηκε το 1979, μονοετούς φοιτήσεως τα πρώτα χρόνια και διετούς φοιτήσεως αργότερα, με χρονιές που άγγιζαν σε συμμετοχές τους 250 σπουδαστές και που αποτέλεσε το λίκνο των στελεχών του Νεανικού έργου της Μητροπόλεως Πειραιώς.
  • Την επιμόρφωση των Κατηχητών Κατηχητριών: Με τακτικές συναντήσεις και επιμορφώσεις κατά την διάρκεια του ιεραποστολικού έτους και με σημαντική επικοινωνία με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο, οι 180 κατηχητές και κατηχήτριες της εποχής, αναγγένησαν τον κατηχητική.
  • Το ετήσιο Συνέδριο Στελεχών Νεανικού Έργου: πραγματοποιούνταν κάθε Σεπτέμβριο στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγία «Χρυσοπηγής» και είχαν σκοπό την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Νεανικού Έργου της ιεραποστολικής χρονιάς που ξεκινούσε και τις εργασίες του συνεδρίου παρακολουθούσαν πάνω από 200 Στελέχη της Μητροπόλεως Πειραιώς.
  • Τα Κατηχητικά Σχολεία: Σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως Πειραιώς λειτουργούσαν κατηχητικά Σχολεία για παιδιά τω τάξεων του Δημοτικού Σχολείου σε πολλαπλά τμήματα λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχής.


  • Οι Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές Γυμνασίου Λυκείου: Για αγόρια και κορίτσια όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου στο σύνολο των ενοριών της Μητροπόλεως Πειραιώς και με ποικίλες δράσεις.
  • Η Φοιτητική Εκκλησιαστική Δράση: με κεντρική εκδήλωση την εβδομαδιαία συνάντηση του Σαββάτου, στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδος με ανάπτυξη θέματος και ελεύθερους διαλόγους, είχε καταξιωθεί στην συνείδηση των εκατοντάδων φοιτητών που το παρακολουθούσαν ως κέντρο προβληματισμού και ανάπτυξης της προσωπικότητας τους και της ζωής τους. Οι Φ.Ε.Δ. εκτός από τις συναντήσεις πραγματοποιούσε και άλλες σπουδαίες δράσεις όπως: Λατρευτικές Εκδηλώσεις, συναντήσεις μελέτης Αγίας Γραφής και Πατερικών Κειμένων, εορταστικές εκδηλώσεις, χορωδία και ορχήστρα, εκδρομές, έργα αγάπης και κοινωνικής συμπαράστασης, συμμετοχή στην Παγκόσμια Αδελφότητα Ορθοδόξων Νέων «Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ».
  • Ειδική Μέριμνα για τα σχολεία: Τακτικές επισκέψεις του Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου στα σχολεία όλων των βαθμίδων των διοικητικών ορίων της Μητροπόλεως Πειραιώς, ειδική Θεία Λειτουργία για τα παιδιά που προετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις, Ιερείς – Πνευματικοί επισκέπτονταν τα σχολεία για να εξομολογήσουν χιλιάδες νέους, υποτροφίες και βοηθήματα, συνάξεις με την εκπαιδευτική κοινότητα και διανομή του Νεανικού Περιοδικού «Πειραϊκά Νειάτα» στους μαθητές.

  • Νεανικές Ενοριακές Χορωδίες: Σε 17 ενορίες της Μητροπόλεως Πειραιώς έχουν συσταθεί και λειτουργούν νεανικές χορωδίες που διακρίθηκαν για το έργο και την ποιότητα τους στον Πειραιά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Συμμετείχαν πάνω 1.500 παιδιά και πλαισίωναν τις εορταστικέ εκδηλώσεις με αξιόλογο καλλιτεχνικό επίπεδο δίνοντας με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα της αληθινής χαράς που οι νέοι βρίσκουν μέσα στην Εκκλησία.


  • Τα Νεανικά Ενοριακά Κέντρα: Λειτουργούν σε 20 ενορίες και παρέχουν την δυνατότητα στους χιλιάδες νέους της Μητροπόλεως Πειραιώς για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία και αθλητισμό, συνεργασία και ανάπτυξη πρωτοβουλίας. Υπάρχει σε κάθε νεανικό κέντρο κανονισμός λειτουργίας και σε πολλές περιπτώσεις διοικούνται από τα ίδια τα παιδιά.

  • Τα Τμήματα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών: Λειτουργούν σε 10 ενορίες και τα παιδιά που συμμετέχουν ξεπερνούν τα πεντακόσια (500) για να μπορούν οι νέοι μας να μαθαίνουν τους χορούς και τις παραδόσεις της Πατρίδας μας και να μεταδίδουν και στο ακροατήριο που τους παρακολουθεί μέσα από τις εκδηλώσεις την αληθινή χαρά των χριστιανών.

  • Οι Γιορτές Νεολαίας - εκδηλώσεις: διοργανώνονται κάθε χρόνο σε κλειστά και ανοικτά θέατρα του Πειραιά καθώς και σε πνευματικά κέντρα και πλατείες ενοριών με συμμετοχή χιλιάδων νέων. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Γιορτή Νεολαίας της Μητροπόλεως Πειραιώς, κάθε χρόνο στο Βεάκειο θέατρο, εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και 25ης Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς και αλλά.


  • Θερινές Κατασκηνώσεις: Λειτουργούν κάθε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας «Χρυσοπηγής» με την συμμετοχή περισσότερων από 700 αγόρια και κορίτσια στις 5 κατασκηνωτικές περιόδους που οργανώνονται. Παράλληλα το έχει ανακοινωθεί η έναρξη των εργασιών για μια νέα κατασκήνωση της Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικής.

 


Όλα αυτά είναι τελικά μόνο μια ενδεικτική καταγραφή των δράσεων της πρώτης δεκαετίας του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου και λέμε ενδεικτική γιατί δεν μπορεί να φανερωθούν οι εμπειρίες, ο αγώνας, η χαρά και οι ελπίδες ζωής που όλες αυτές οι δράσεις προσέφεραν στους νέους και καθόρισαν τη ζωή τους. Όλες αυτές οι δράσεις έγιναν από εκατοντάδες κληρικούς (τους κληρικούς μας τους έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο) και λαϊκά στελέχη που θα αναφέρουμε όπως καταγράφηκαν στην ειδική έκδοση με τη συμπλήρωση 10 χρόνων ποιμαντορικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1988.

 

ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΧΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

Α/Α

ΚΑΤΗΧΗΤΗΣ – ΚΑΤΗΧΗΤΡΙΑ

1

ΑΓΓΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2

ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

3

ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

4

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

5

ΑΝΑΛΑΜΠΙΔΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ

6

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

7

ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

8

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

9

ΒΛΑΧΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

10

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

11

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

12

ΒΟΔΙΝΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

13

ΒΟΔΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

14

ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

15

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

16

ΓΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ

17

ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ ΑΚΡΙΒΗ

18

ΔΙΑΝΕΛΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

19

ΔΡΙΤΣΑΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

20

ΕΛΕΝΗ ΔΩΡΑ

21

ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΕΙΡΗΝΗ

22

ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΖΩΗ

23

ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

24

ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

25

ΚΑΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

26

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

27

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ

28

ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

29

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

30

ΚΑΜΑΤΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

31

ΚΑΠΙΡΗ ΜΑΡΙΑ

32

ΚΑΡΑΒΟΥΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

33

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

34

ΚΑΡΙΒΑΛΗ ΜΑΡΙΑ

35

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

36

ΚΑΣΤΑΜΠΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

37

ΚΑΤΣΑΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

38

ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

39

ΚΑΤΣΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ

40

ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

41

ΚΑΨΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

42

ΚΙΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

43

ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

44

ΚΟΡΑΚΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ

45

ΚΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

46

ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

47

ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΑ

48

ΚΟΥΤΣΑΥΤΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

49

ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ

50

ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ ΟΛΓΑ

51

ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ ΦΟΙΒΗ

52

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

53

ΤΑΡΑΤΣΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

54

ΧΑΛΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ

55

ΧΑΛΟΥΒΑ ΕΙΡΗΝΗ

56

ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΤΟΥ ΖΩΗ

57

ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ

58

ΖΩΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

59

ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

60

ΛΑΔΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

61

ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ

62

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

63

ΛΕΚΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

64

ΛΕΟΝΤΙΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΑ

65

ΛΙΑΝΕΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

66

ΛΟΥΚΑ ΑΘΗΝΑ

67

ΛΥΚΟΥΔΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

68

ΛΥΓΚΑ ΣΟΥΛΑ

69

ΛΥΡΙΣΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

70

ΜΑΜΙΟΓΛΟΥ ΘΩΜΑΣ

71

ΜΑΝΩΛΕΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

72

ΜΑΡΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

73

ΜΑΡΡΗ ΦΙΛΙΩ

74

ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΝΘΗ

75

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

76

ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

77

ΜΕΛΑ ΕΛΕΝΗ

78

ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

79

ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

80

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ

81

ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

82

ΜΠΑΚΡΩΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

83

ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ

84

ΜΠΕΝΕΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

85

ΜΠΗΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

86

ΜΠΙΘΑΡΑ ΕΛΕΝΗ

87

ΜΠΟΥΓΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

88

ΝΕΟΝΑΚΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

90

ΞΕΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

91

ΠΑΝΑΟΥΣΗΣ ΕΦΡΑΙΜ

92

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

93

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

94

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

95

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

96

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

97

ΠΑΠΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

98

ΠΑΠΑΦΑΚΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

99

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

100

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

101

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ

102

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΓΝΗ

103

ΠΑΣΠΑΛΑ ΜΑΡΙΑ

104

ΠΑΣΤΡΑ ΕΛΕΝΗ

105

ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

106

ΠΕΡΡΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

107

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

108

ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

109

ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

110

ΠΕΤΡΟΓΓΟΝΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

111

ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

112

ΠΑΠΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

113

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

114

ΣΒΕΡΚΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

115

ΣΤΑΔΙΑΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

116

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

117

ΣΤΡΑΒΟΚΕΦΑΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

118

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

119

ΣΥΛΙΒΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

120

ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

121

ΤΟΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

122

ΤΟΥΣΟΥΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

123

ΤΡΙΛΙΒΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

124

ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

125

ΤΣΑΓΚΡΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

126

ΤΣΙΛΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

127

ΤΣΙΜΟΥΡΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

128

ΤΣΙΜΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ

129

ΤΣΙΜΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

130

ΤΣΟΥΜΑ ΕΛΕΝΗ

131

ΤΥΡΜΠΑ ΞΕΝΗ

132

ΥΦΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

133

ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

134

ΦΡΑΓΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

Ασφαλώς από αυτή τη μεγάλη πορεία του τεράστιου έργου της πρώτης δεκαετίας ποιμαντορίας του Μακαριστού Γέροντα Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, υπάρχουν και άλλα ονόματα φανερών και αφανών προσώπων που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο τεράστιο αυτό οικοδόμημα του έργου. Ένας από αυτά ήταν και ο Μακαριστός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Σιατίστης Πολύκαρπος, ο οποίος δώρισε στη Μητρόπολη Πειραιώς το οικόπεδο στην Παιανία Αττικής και εκεί δημιουργήθηκε μια νέα κατασκήνωση με τον τίτλο: "Ουρανούπολή¨!. 


 

 Συνεχίζεται…..

 

Κώστας Ζουρδός

 

Οι πληροφορίες για το παρόν άρθρο αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν καρπό έρευνας και μαρτυριών στο συντάκτη αλλά και από την ειδική έκδοση της Μητροπόλεως Πειραιώς για την συμπλήρωση 10 χρόνων Ποιμαντικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου με τίτλο «Η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου