Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Χειροτονία του Μητροπολίτου Σάμου Ευσέβιου, 22 Ιουλίου 1995…


Γ! ΜΕΡΟΣ




Προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Παιδί μου Ευσέβιε, είναι ιδιαιτέρως συγκινητική η στιγμή αυτή και για σένα και για μένα. Άπειρο το έλεος του Θεού, η συγκατάβαση του, η επιείκεια του, η αγάπη του «ειη το όνομα Κυρίου ευλογημένον», ότι επέβλεψεν επί την ταπείνωση ημών. Σε παρέλαβα προ εικοσιπέντε ετών, παιδί με ευλάβεια, με καθαρότητα, και την στιγμή αυτή, μετά από εικοσιπέντε χρόνια αφιερωμένης στο Θεό ζωής εντός της Αδελφότητος μας «Παναγία η Χρυσοπηγή», η Εκκλησία σε εξέλεξε Μητροπολίτην της γενέτειρας σου και ήδη εντός ολίγου λαμβάνεις την μέγιστη χαρά της Αρχιερωσύνης. Πρέπει να ενθυμείσαι πάντοτε αυτήν την εικοσιπενταετία σαν ύψιστη δωρεά του Θεού. Ως μέλος της αδελφότητος μας και πνευματικό μου παιδί έμαθες κοντά μας την πλήρη ακρίβεια της ζωής, την ολοκληρωτική αφοσίωση και την αφιέρωση στην Εκκλησία, τον ζήλο τον ιεραποστολικό και την εργασία για τον λαό του Θεού, την ιεροπρεπή συμπεριφορά, την αυστηρότητα του ήθους και την ακρίβεια του ορθόδοξου βίου. Και με την χάρη του Θεού τα αφομοίωσες. Όπου υπηρέτησες έως τώρα εδόξασες το Πανάγιον όνομα του Θεού με την συμπεριφορά σου. Ιδιαίτερος δε εντός των κόλπων της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι διέπρεψες. Είναι και ήταν πάντοτε για μένα ιδιαίτερη τιμή να ακούω αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς να εκφράζονται πάντα με τόσον θαυμασμών και σεβασμών για το όνομα σου. Είδαν στο πρόσωπο σου και το μαρτυρώ με αλήθεια- είδαν τον κατά πάντα αξιοπρεπή κληρικό, τον εργάτη του Ευαγγελίου, τον άνθρωπο που θυσιάζεται για τον Λαό του Θεού, τον κληρικό που αναλίσκεται για το έργο της Εκκλησίας. Άφηκες μαρτυρίαν Χριστού, άφηκες παράδειγμα χριστιανικής συμπεριφοράς, το οποίον με την χάρη του Θεού, εκαρποφόρησε και καρποφορεί.




Ειργάσθης μετά ζήλου σε όλους τους τομείς, όπου σε ετοποθέτησα, ως ιεραπόστολος, ως εξομολόγος, που, με την χάρη του Θεού, πάλιν διέπρεψες και ως εργάτης του Ευαγγελίου. Και ανεδείχθης ένα από τα εκλεκτότερα μέλη της πτωχής αδελφότητος. Παρηγοριά για μένα, τον γηραιό πλέον επίσκοπο, όταν βλέπω πνευματικά μου παιδιά, που με κόπο και μόχθο ανέστησα και ανέθρεψα, να τιμώνται υπό της Εκκλησίας και να κοσμούν την αρχιερωσύνην. Είσαι πλέον η συνέχεια του Χριστόδουλου και του Αμβρόσιου, μια προσφορά προς τον Θεόν, προσφορά θυσίας, διότι ο Επίσκοπος είναι μια προσφορά θυσίας για το έργο του Θεού. Πιστεύω ότι εκεί που σε έταξε ο Θεός πλέον τώρα στην γενέτειρα σου και απεδείχθη ότι αυτό ήταν και το θέλημα του Θεού, που εξεφράσθη δια της ψήφου της σεπτής Ιεραρχίας, θα εργασθείς με τον ίδιο και περισσότερο ζήλο και με την ίδια αυταπάρνηση. Δια της εκλογής σου ως Επίσκοπος Σάμου εφάνηκε καθαρά ότι ήταν θέλημα Θεού να επιστρέψεις εκεί από όπου ξεκίνησες ως παιδί. Κοντά στους ανθρώπους σου που πάντα αγαπούσες, στο νησί σου, στην γενέτειρα σου, την οποία πάντα νοσταλγούσες. Εκεί πλέον ως Επίσκοπος, θα δώσεις όλες τις δυνάμεις σου και όπως ευδοκίμως υπηρέτησες την Εκκλησία έως τώρα, θα συνεχίσεις να την υπηρετείς με περισσότερο ζήλο και με περισσότερη αυταπάρνηση. Δύο-τρείς σκέψεις σου τονίζω μόνο. Απλώς σου τις υπενθυμίζω, γιατί είναι χιλιοειπωμένες στην πνευματική οικογένεια της Αδελφότητος μας όπου ανετράφης. Πάς να δώσεις και όχι για να πάρεις. Πας για να θυσιαστείς και όχι για αν απολαύσεις. Πας για να προσφέρεις τον εαυτό σου ολοκαύτωμα στην αγάπη του Θεού και εσύ θα παίρνεις την αγάπη των πνευματικών σου τέκνων. Πιστεύω πως θα συνεχίσεις όπως είπα, με περισσότερο ζήλο την εργασία σου την πνευματική. Να αγκαλιάσεις τον λαό σου, όλους αδιακρίτως, ευσεβείς και ασεβείς. Για τον επίσκοπο όλοι είναι παιδιά του. Δεν θα κάμεις ποτέ σου διακρίσεις. Όλους θα τους έχεις στην καρδιά σου. Θα δαπανάσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ.


Δεν θα έχεις νυσταγμό και ύπνο τοις βλεψάροις σου, αλλά θα σε κατέχει πάντα η αγωνία του ποιμνίου σου. Θα κηρύττεις ευκαίρος ακαίρος, θα παρηγορείς τον λαό σου, θα τον στηρίζεις, θα τον προστατεύεις από τους λύκους, που σήμερα λυμαίνονται την ελλαδική κοινωνία. Θα είσαι ο ποιμήν και πατέρας και ιδιαιτέρως- πρόσεξε αυτό που σου τονίζω- να προσέχεις πιο πολύ τις υποχρεώσεις σου και όχι τα δικαιώματα σου. Ο Επίσκοπος κείται εις τύπον και τόπον Χριστού και έχει την υποχρέωση να είναι πάντοτε μιμητής του Χριστού. Είναι σφάλμα να βλέπουμε μόνο τα δικαιώματα μας και να λησμονούμε τις μεγάλες υποχρεώσεις μας. Ο Επίσκοπος έχει φοβερά την εξουσία εκ του αξιώματος του και εκ του ύψους της αρχιερατικής τιμής και αξίας, αλλοίμονο του όμως εάν δεν ζει το Χριστό, εάν δεν μιμείται τον Χριστό, εάν δεν είναι πατέρας του ποιμνίου του. Συ λοιπόν ,παιδί μου Ευσέβιε, να θυμάσαι πάντοτε τις υποχρεώσεις σου, να αναλίσκεσαι, να θυσιάζεσαι για το λαό σου, να είσαι προς όλους προσηνής, να φέρεσαι προς όλους με αγάπη, να είσαι προς όλους πατέρας, παρηγορητής, διδάσκαλος. Τότε θα δικαιούσαι του σεβασμού και της αγάπης του ποιμνίου σου. Τότε θα μπορείς να λέγεις ότι ως Επίσκοπος είσαι εις τύπον Χριστού, εφ’ όσον θα είσαι μιμητής του Κυρίου με βίον άγιον, με πνευματική αγωνία και με πνεύμα θυσίας προς το ποίμνιο σου. Θα σε παρακολουθούν οι προσευχές μας θα σε παρακολουθεί η αγάπη μας. Ελπίζω ότι, όπως μέχρι τώρα εδόξασες τον Θεό- όπου επήγες, όπου σε έβαλα και υπηρέτησες εδόξασες το Θεό-, ελπίζω ότι θα δοξάσεις και εκεί το Θεό. Και τα μηνύματα, όπως έρχονται κάθε μέρα από την Αστυνομία και μας μαλάκωναν την καρδιά, έτσι θα ακούγονται τώρα και από τη Σάμο και όλοι θα δοξάζουν τον Θεό βλέποντας την δραστηριότητα σου, τον κόπο σου και τις θυσίες σου. Εύχομαι ο Θεός πάντοτε να σε ευλογεί. Οι προσευχές όλων μας θα σε παρακολουθούν. Ίσχυε και ανδρίζου, μη φοβηθείς μηδέ δειλιάσεις ότι Κύριος προπορεύεται σου. Ο Θεός να ευλογήσει την νέα σου διακονία και δια της δράσεως σου να δοξασθεί το πανάγιον όνομα Του και να μεγαλυνθεί η Εκκλησία.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου