Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ

 
Η Χαρά Θεού συναντά τον Γιώργο Κόρδη και τον Βασίλη Αγροκώστα. Μιλούν για τον συμβολισμό της εικόνας της Γένεσης αλλά και για τους ήχους των Χριστουγέννων.
Η Χαρά Θεού συζητά με τον Γιώργο Κόρδη για τα σύμβολα της απεικόνισης της Γένεσης, και την σχέση τους με το παρελθόν αλλά και το σήμερα. Ο Βασίλης Αγροκώστας τραγουδά Βυζαντινά και παραδοσιακά κάλαντα και εξηγεί τη σχέση τους με την παράδοση και την λατρεία. Χριστούγεννα με τη Χαρά Θεού.


Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:
Βασίλης Αγροκώστας, Μουσικολόγος / Καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής
Γιώργος Κόρδης, Ζωγράφος / Αγιογράφος
Βασίλης Αγροκώστας
Ο Βασίλης Αγροκώστας είναι συνθέτης, ηθοποιός, τραγουδιστής, παίζει πολίτικη και νησιώτικη λύρα, παραδοσιακή φλογέρα και είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διορισμένος μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, όπου διδάσκει βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, και πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου. Έχει πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία τόσο στο κλασικό, σύγχρονο όσο και στο έντεχνο και παραδοσιακό μουσικό ρεπερτόριο, ενώ έχει συνεργαστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα Εγχόρδων του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, την Ορχήστρα Εγχόρδων του Φεστιβάλ Πάτμου, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα και Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα ποικίλης μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γιώργος Κόρδης
Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και βυζαντινής εικονογραφίας. Μελέτησε συστηματικά την ιστορία και αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής και από το 2003 είναι λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εικονογραφία: θεωρία και πράξη). Συνέχισε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στη Βοστόνη των ΗΠΑ (School of the Museum of Fine Arts of Boston, 1987-1989). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Έλληνα χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, που τον μύησε στον κόσμο της χαρακτικής τέχνης και κυρίως της χαλκογραφίας. Από το 1993 ως το 1997 προσέγγισε εικονογραφικά τα λογοτεχνικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών (Κόντογλου, Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη), καθώς και λαϊκά παραμύθια της Κύπρου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων. Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής οργανώνοντας σειρές μαθημάτων και καλοκαιρινά σεμινάρια. Θεωρείται ως ένας από τους διαπρεπείς σύγχρονους αγιογράφους και το ζωγραφικό του έργο συνδυάζει το ερευνητικό στοιχείο με την πρωτοτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου