Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

104.965 μαθητές στη «μάχη» των Πανελλαδικών

 20.000 εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν την επιτήρηση των εξεταζομένων.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Αυξήθηκε φέτος σε σχέση με πέρυσι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Βεβαίως, η αναλογία της επιτυχίας δεν αλλάζει, καθώς υπάρχει αύξηση και των θέσεων που θα διατεθούν.
Ειδικότερα, στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι υποψήφιοι αλλά και ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 7 Ιουνίου για τη μεγάλη κατηγορία, τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Συμμετοχή έχουν δηλώσει συνολικά 104.965 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι στους καταλόγους είχαν εγγραφεί 103.402 μαθητές. Να σημειωθεί ότι, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, ο τελικός αριθμός όσων προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα θα είναι ελαφρώς μειωμένος, σε σχέση με τις αρχικές συμμετοχές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας από τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 84.838 υποψήφιοι, από τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια 1.111, από τα Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) 17.995, από τα Εσπερινά ΕΠΑΛ 460, ενώ 561 υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ θα εξετασθούν με το σύστημα του Ημερήσιου.


Αυξημένος σε σχέση με το 2016 θα είναι και ο συνολικός αριθμός εισακτέων: 70.726 έναντι 69.985, δηλαδή θα εισαχθούν 741 περισσότεροι υποψήφιοι. Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του  Αρχηγείου της Ελληνικής  Αστυνομίας, στη Σχολή Αστυφυλάκων θα διατεθούν 250 θέσεις και στη Σχολή Αξιωματικών 40. Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών λήγει στις 15 Ιουνίου. Για λεπτομέρειες, η προκήρυξη για την εισαγωγή ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.
Συνολικά, μέσα στον Ιούνιο θα εξετασθούν περίπου 50 μαθήματα, θα λειτουργήσουν περίπου 1.100 εξεταστικά κέντρα, ενώ θα εμπλακούν 20.000 εκπαιδευτικοί για την επιτήρηση των εξεταζομένων και τη βαθμολόγηση των γραπτών που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 500.000.
Λιγότερο πιεστική χρονιά
Βεβαίως, η φετινή διαδικασία θα μπορεί να χαρακτηριστεί λιγότερο πιεστική σε σχέση με το 2016, καθώς πέρυσι ήταν μεταβατική χρονιά, αφού εφαρμόστηκαν το παλιό σύστημα για τελευταία φορά και το νέο για πρώτη. Ετσι, το 2016 για τις διάφορες κατηγορίες υποψηφίων επελέγησαν θέματα για 180 μαθήματα, οι εξετάσεις διήρκεσαν 47 ημέρες και δόθηκαν προς βαθμολόγηση πάνω από 1,3 εκατ. γραπτά.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η φετινή διαδικασία των Πανελληνίων έχει το νέο ότι η έναρξη γίνεται στις αρχές Ιουνίου και όχι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπως έως πέρυσι. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην «Κ», διαβεβαίωσαν ότι η μετάθεση της έναρξης των εξετάσεων για τον Ιούνιο δεν θα επηρεάσει τον χρόνο ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής, παραδοσιακά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου