Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Τα δάκρυα του Τριντό όταν συνάντησε τον πρόσφυγα που είχε υποδεχτεί πέρυσι στον Καναδά


Αποτέλεσμα εικόνας για Τα δάκρυα του Τριντό

Σε δάκρυα ξέσπασε ο Τζάστιν Τριντό όταν συνάντησε ξανά έναν πρόσφυγα από τη Συρία, τον οποίο είχε υποδεχθεί ο ίδιος πέρυσι στον Καναδά. Ο Τριντό είχε καλωσορίσει προσωπικά πριν από ένα χρόνο τους πρόσφυγες που είχαν φτάσει τότε στον Καναδά, δίνοντάς τους κιόλας μπουφάν για τον χειμώνα. Πριν από μερικές ημέρες συνάντησε, σε ένα εστιατόριο του Τορόντο, μερικές από τις οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί, πλέον, εκεί. Ο Βάνιγκ Γκαραμπέντιαν και η οικογένειά του ζουν, πια, στο Τορόντο, από τότε που εγκατέλειψαν το Χαλέπι τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο ίδιος μίλησε για το πώς αισθάνθηκε που συνάντησε τον καναδό πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο και το πόσο καλοδεχούμενος ένιωσε μετά τον τρόμο του πολέμου που βίωσε στην πατρίδα του.
«Οταν συνάντησα τον πρωθυπουργό, μου είπε δυο λέξεις: “Καλωσήρθες σπίτι”. Οπότε, φανταστείτε, έχεις αφήσει μια εμπόλεμη ζώνη, έχεις φύγει από το σπίτι σου και σε καλωσορίζουν δυο λέξεις. Οι αναμνήσεις μου από εκείνη τη στιγμή πήγαν πίσω στη Συρία πριν από τον πόλεμο, τη ζωή και την ευτυχία μας εκεί, αλλά και τις φρικτές στιγμές που ζήσαμε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οπότε ένιωσα περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ και έναν χρόνο μετά αισθάνομαι περήφανος που είμαι Καναδός, όπως θα είμαι για πάντα περήφανος που είμαι Σύρος», είπε ο Βάνιγκ, έχοντας απέναντί του τον Τριντό.





Από την πλευρά του, ακούγοντας αυτά τα λόγια, ο Τζάστιν Τριντό, χωρίς να μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυά του, είπε: «Το να βρίσκομαι εκεί εκ μέρους όλων των Καναδών και να καλωσορίζω αυτούς τους ανθρώπους ήταν πολύ σημαντικό… το να βλέπω εσάς και τις γυναίκες σας να διασχίζετε το αεροδρόμιο και να έρχεστε προς το μέρος μου, ήταν μια στιγμή κατά την οποία συνειδητοποίησα όσα μπορούμε να κάνουμε ως χώρα και όσα μπορώ εγώ να βοηθήσω να κάνει η χώρα. Δεν θα περπατούσατε σε καναδικό έδαφος εκείνη τη νύχτα αν εγώ δεν είχα πει: “Μπορούμε αυτό να τα καταφέρουμε μαζί” και να το είχα κάνει και πράξη. Αυτό, για μένα, ήταν ένα δυνατό και καθαρό κίνητρο ότι θα τα κατάφερνα σε αυτή τη δουλειά».
«Μόλις σας είδα εδώ σήμερα, είπα στον εαυτό μου πως δεν θα γινόμουν συναισθηματικός με όλο αυτό, αλλά είναι τόσο υπέροχη στιγμή για εμένα, αλλά και μια απόδειξη του τι είναι καλό για τον Καναδά», συμπλήρωσε ο Τριντό.
Πώς ο Καναδάς υποδέχθηκε τους πρόσφυγες
Ηταν ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 11/12/2015, όταν μια πρώτη ομάδα 163 σύρων προσφύγων έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό του Καναδά στο αεροδρόμιο του Τορόντο, όπου προσγειώθηκε το στρατιωτικό αεροσκάφος που τους μετέφερε.
«Αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος ως πρόσφυγες και θα βγουν από το αεροδρόμιο ως μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα υγείας και μια ευκαιρία να γίνουν εντελώς Καναδοί. Ολοι θα θυμούνται την ημέρα αυτή», είχε δηλώσει τότε ο Τριντό προτού πάει να χαιρετίσει τις οικογένειες. «Για τον Καναδά είναι πηγή δύναμης να υποδέχεται τους πρόσφυγες αυτούς και να τους προσφέρει απλόχερα ένα μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους», πρόσθεσε τότε ο Τριντό. «Είναι μια υπέροχη νύχτα για τους ανθρώπους αυτούς που διέφυγαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση στη χώρα τους», τόνισε ο ίδιος.
Ο Καναδάς ήταν η πρώτη βορειοαμερικανική χώρα που άνοιξε τα σύνορά της για τους σύρους πρόσφυγες, μετά τη δέσμευσή της να δεχτεί 25.000 πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς, έναν χρόνο πριν.

Πηγή: Πρωταγωνιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου