Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η θρησκεία μέσα από τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο







Νικόλαος Μπάρδης

Ο Πλάτων Ριβέλλης επιστρέφει με έναν νέο κύκλο διαλέξεων σχετικά με την αγαπημένη μορφή τέχνης της σύγχρονης εποχής

Γεννημένος στην Αθήνα του 1945, και με σπουδές στη Νομική Αθηνών, στις Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι και στη Φωτογραφία στις ΗΠΑ, ο Πλάτων Ριβέλλης είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για τη μορφή τέχνης που τόσο πολύ θαυμάζει η εποχή μας. Αναφερόμαστε φυσικά στη φωτογραφία. Πριν φτάσει στο σημείο να παραδίδει σήμερα σεμινάρια και διαλέξεις πάνω στη φωτογραφία, ο Πλάτων Ριβέλλης είχε οργανώσει τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης, και δίδαξε τους επιμορφωτές του, ενώ στη συνέχεια επιμελήθηκε μια σειρά από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία.



Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Πλάτωνα Ριβέλλη, που διδάσκει την φωτογραφία από το 1981 μέχρι σήμερα ανελλιπώς, παρουσιάζει για 11η συνεχή χρονιά έναν ενδιαφέροντα κύκλο διαλέξεων, για τις τέχνες της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, εστιάζοντας φέτος στο θέμα της θρησκείας, και στο πως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τα κινηματογραφικά και φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Ο κύκλος των διαλέξεων θα αρχίσει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί κάθε Τετάρτη του Οκτωβρίου (5, 12, 19 και 26), από τις 20.00 - 22.00, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Στη διάρκεια των διαλέξεων θα αναλυθεί πολύπλευρα ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί ως πλαίσιο ή ως κυρίως θέμα τη θρησκευτική πίστη και τις τελετουργίες, και θα προσδιοριστούν οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν το έργο κάθε καλλιτέχνη, στον οποίο θα γίνει αναφορά. Ακόμη, θα προβληθούν κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφίες από το έργο διάσημων σκηνοθετών και φωτογράφων, καθώς και φωτογράφων - μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου». Το κόστος της συμμετοχής ανέρχεται στα 25 ευρώ για το σύνολο των πέντε διαλέξεων, ή 7 ευρώ ανά διάλεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου