Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Όλοι ξέχασαν τον παπά - Στρατή, τον «Άγιο» της Λέσβου

 
ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ XΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ - ΣΤΡΑΤΗ
Της Ασημίνας Ρούσσου
Ένας χρόνος πέρασε από τότε που ο π. Ευστρ. Δήμου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Δυστυχώς, το έργο που άφησε πίσω του, η πληθωρική "αγκαλιά" του που χώρεσε χιλιάδες, ξεχάστηκε. Κανείς δεν κάνει λόγο πια για το απέραντο κενό που άφησε στην κοινωνία της Λέσβου - κι όχι μόνο- η απώλειά του.
Ο παπά - Στρατής ένα μήνα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε μιλήσει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για τα κύματα μεταναστών που καταφθάνουν στην χώρα μας αλλά και το πως βοηθάει η ΜΚΟ "ΑΓΚΑΛΙΑ" που βρίσκεται στη Λέσβο. Ο πατήρ Ευστράτιος Δήμου αποτελούσε ψυχή της ΜΚΟ "ΑΓΚΑΛΙΑΣ", που βοηθούσε χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες και ξεκίνησε να υπάρχει ανεπίσημα το 2007 και επίσημα το 2009.Κάνοντας μια αναδρομή στα όσα είχε πει ο αείμνηστος παπά Στρατής στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, παντού, σε κάθε φράση του, υπήρχε η λέξη "ΑΓΑΠΗ". Όταν τον ρωτήσαμε αν υπάρχει κίνδυνος με την κατάσταση που βιώνουμε με τους μετανάστες, εκείνος μας είχε πει " Μέχρι τώρα δεν συνάντησα κίνδυνο . Μέχρι τώρα δεν συνάντησα καμία εχθρική στάση . Αντίθετα, συνάντησα αγάπη , αγκαλιά, χαμόγελο. Χαμόγελο ακόμη και από παιδιά που τα βλέπεις να γονατίζουν μπροστά σου για ένα μικρό μικρό παιχνιδάκι. Είδα ακόμη Πακιστανούς να προσεύχονται 20 λεπτά στον Θεό για την επιβίωση των Ελλήνων για να μπορέσουν να βγουν από τον κυκεώνα της κρίσης που μας ταλανίζει όλους."
Είχε γίνει σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για την Ελλάδα και τον κόσμο, είχε χαρακτηριστεί ως ο καλός Σαμαρείτης των προσφύγων. Η ιστορία και η δράση του ταξίδεψαν σε Μέσα όλου του κόσμου. 
Πρόσφατο αφιέρωμα που του ετοίμασε ο William Spindler για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.

Ο παπά Στρατής αναμφίβολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "προστάτης" των προσφύγων καθώς η αγάπη και η βοήθεια που έδινε προοριζόταν προς κάθε κατεύθυνση. Όταν το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τον είχε ρωτήσει για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε την υπάρχουσα κατάσταση με τους μετανάστες, εκείνος μας είπε λόγια που μας συγκίνησαν "Μπορούμε να το διαχειριστούμε με αγκαλιά και αγάπη. Τονίζω την αγάπη. Γιατί ο Θεός μας είναι ένας Θεός αγάπης, ταπεινός, που προάγει την ειρήνη και την συχώρεση ως ύψιστα αγαθά για την ανθρώπινη υπόσταση . Πάρα πολλά είναι τα παραδείγματα στο ευαγγέλιο που μας παρακινούν να δράσουμε κατά τον ίδιο τρόπο απλώνοντας το χέρι στο διπλανό μας, στο γείτονά μας, στον Αφρικανό, στον άστρο, τον μαύρο, τον Κινέζο, τον άνθρωπο. Το όνομα του Θεού είναι αγάπη, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό".
Λίγες μέρες πριν πεθάνει, o παπα-Στρατής είχε γράψει στο facebook:
"Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σήμερα φεύγω στο νοσοκομείο για το καινούργιο πρόβλημα καρκίνου που μου βρήκαν. Παρακαλώ πολύ για μια προσευχή και πιστεύω ότι γρήγορα θα γυρίσω δυνατός κοντά σας. Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους ενορίτες μου για την αγάπη και την συμπαράσταση που μου δείχνουν. Επίσης, θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι του κόσμου, οι άνθρωποι του πολέμου, τα παιδιά που αναζητούν την ελπίδα είναι αδέρφια μας και η Αγκαλιά θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους δίνει την ελπίδα για την επόμενη μέρα. Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι".
Εμείς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε το έργο και την αγάπη του πατέρα Ευστράτιου Δήμου, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα μέσα στη μνήμη μας...

Πηγή: www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου